Uroš Stojanov (©Shutterstock, ©Privatna arhiva)
Uroš Stojanov (©Shutterstock, ©Privatna arhiva)

Stojanov za Mozzart Sport o početku sezone na Farskim Ostrvima, favoritima za titulu, koji timovi su se pojačali, ko su autsajderi...

Vreme čitanja: 7min | sub. 06.03.21. | 07:54

Napadač Fuglafjordura prošle godine podelio titulu prvog strelca lige sa 17 golova. Veliki broj fudbalera iz Srbije igra na severu Evrope. HB Toršavn brani titulu. B36 znatno oslabljen, Runavik je odličan na domaćem terenu. Najteže gostovanje u vetrovitom Toftiru. Ki Klaksvik ima najbolju podršku sa tribina i prvi je favorit za povratak na tron

Egzotika sa severa Evrope – počinje elitno prvenstvo Farskih Ostrva. Ova malena zemlja sa nešto više od 52.000 stanovnika jedna je od tri konstitutivne teritorije Danskog Kraljevstva sa visokim stepenom autonomije u odnosu na Kopenhagen. Protekle godine šampion je bio HB Toršavn koji je preuzeo krunu od Ki Klaksvika. Tim iz prestonice ove države je prošle nedelje osvojio Superkup posle pobede nad Runavikom sa 3:1.

Prošlu sezonu u ovoj zemlji obeležio je Kikinđanin Uroš Stojanov (32). Srpski globtroter bio je član Donjeg Srema, Radničkog iz Pirota, igrao je u Bosni i Hercegovini, Kipru, Grčkoj, Crnoj Gori, branio je boje i tajlandskih klubova Pračuapa i MOF Karoms Junajteda. Prošle godine u debitantskoj godini na Farskim Ostrvima u dresu Fuglafjordura sa 17 golova podelio je titulu najboljeg strelca šampionata sa legendom u ovoj zemlji, reprezentativcem Klemintom Olsenom iz vicešampiona Runavika.

Izabrane vesti

Subota, 16.00: (2,45) EB Strejmur (3,70) Fuglafjordur (2,40)

Posle nekoliko meseci u ovom klubu bili su prezadovoljni igrama Stojanova, pa je u toku šampionata produžio ugovor na dve godine sa šestoplasiranom ekipom u najboljoj ligi ove države na severu Evrope.

U intervjuu za Mozzart Sport, Stojanov je pričao o utiscima iz prve sezone u Fuglafjorduru, o fudbalu na Farskim Ostrvima, o narednom šampionatu, favoritima za titulu, o ekipama koji bi trebalo da se bore za opstanak, o najboljim igračima lige...

Priroda ostavlja bez daha na Farskim Ostrvima (©Privatna arhiva)Priroda ostavlja bez daha na Farskim Ostrvima (©Privatna arhiva)

Prva vest u svetu je pandemija virusa korona. Šampionat Farskih Ostrva je prošle godine među prvima u Evropi počeo, već početkom maja. Ove godine - 0 zaraženih.

"Nema problema ovde s koronom. Vodi se računa o svemu, i dalje su mere predostrožnosti, ali nema zaraženih. Počela je i vakcinacija, ali to ide malo sporije jer zavisi od Vlade Danske. Kada samo došao ovde početkom godine odmah sam testiran. Bio sam šest dana u karantinu. Test mi je opet bio negativan, tako da sam bio slobodan, mogao sam da se priključim pripremama tima. Nismo nigde išli van Farskih Ostrva zbog ove situacije. Cele pripreme smo obavili u zemlji. Igraće se šampionat sa publikom, sve je normalno“, rekao je Stajanović na početku razgovora za naš portal.

Nedelja, 16.00: (1,92) HB Toršavn (3,70) Runavik (3,25)

Posle toplog Tajlanda – pravac hladna Farska Ostrva. Prva sezona je bila kao iz snova za srpskog napadača. Bio je prvi strelac prvenstva i dobio novi ugovor.

"Kada sam došao ovde niko mi nije davao šanse da stignem do 17 golova, pogotovo što je moj tim Fuglafjordur pre toga bio veoma loš, imao je slabu sezonu. Na kraju smo zavšili kao šesti što je ocenjeno kao uspeh. Ponudili su mi produžetak saradnje. Odlično sam prihvaćen ovde, brzo smo se dogovorili. Nisam imao dileme oko nastavka karijere. Sada se od mene više očekuje. Verovatno će mi biti teže u drugoj sezoni jer će odbrambeni igrači više pažnje da obrate na mene. Sada me poznaju, skautiraće me. Svi pričaju o 20+ golova u novoj sezoni, ali zadovoljan bih bio da bude više od 10. Ne igram u ekipi koja se bori za titulu. Stvaramo malo šansi, pa svaka prilika mora da se iskoristi. U šali su mi rekli da sam prošle sezone mogao da dam gol i s broda“.

Nedelja, 17.00: (11,0) Toftir (7,5) Ki Klaksvik (1,15)

Prošle godine društvo Stojanovu u Fuglafjorduru pravila su još dvojica Srba - Filip Đorđević i golman Miloš Budaković.

"Ostao je sa mnom u ekipi Đorđević. On je ovde starosedelac, 10 godina je na Farskim Ostrvima. Golman Budaković se povredio na početku prošle sezone. Nije više u klubu, otišao je u AB Argir koji je ispao iz najbolje lige, ali ima ambicije da se odmah vrati. Jači smo nego prošle sezone. Pojačali smo se, stigla su nam dvojice igrača iz Ki Klaksvika Niklaesen i Olsen, iz Vikingura su došli Lervig i Petersen. Siguran sam da nećemo da strepimo za opstanak, a videćemo da li možemo stepenicu više. Uigraniji smo, trener je ostao isti, pa verujem u dobru sezonu“.

Titulu brani HB Toršavn koji je prošle sezone imao 69 bodova, šest više od Runavika i sedam od šampiona iz 2019. godine Ki Klaksvika.

"Verujem da će HB i Klaksvik da se bore za titulu. Prošle sezone je tim iz Toršavna bio najbolji. Malu prednost u novoj sezoni dajem Klaksviku. Ima najbolju podršku publike. I prošle sezone je bio prvi favorit za titulu, ali je igrao slabije od očekivanog. Sada verujem da će biti motivisan da se vrati na tron. Runavik je standardno u vrhu. Ima dobar domaći teren, napadača Kleminta Olsena, reprezentativca Farskih Ostrva. On je prošle sezone u poslednjem kolu postigao tri gola, pa se izjednačio sa mnom na listi strelaca. B36 je bio odličan prošle godine, u finišu je posustao. Sada je znatno slabiji. Dosta igrača je napustilo klub iz Toršavna. Dvojica su otišla u komšijski HB. Zanimljivo, Poljak Mikal Przibliski je prešao iz B36 u HB i sada u Superkupu je dao dva gola za novi tim, a bio je rezervista. Ušao je u 20. minutu i rešio pitanje pobednika“.

Klemint Olsen, reprezentativac Farskih Ostrva i napadač Runavika (©Reuters)Klemint Olsen, reprezentativac Farskih Ostrva i napadač Runavika (©Reuters)

Osim Fuglafjordura i od Vikingura se očekuje da bude u sredina tabele. Ostali timovi bi trebalo da se bore za opstanak. Skala i AB Argir su ispali iz najbolje lige, a novi članovi su Toftir i 07 Vestur.

"Nove prvoligaše očekuje borba za opstanak. Igrali smo pripremne utakmice sa TB Tvorojrijem. To je najduže putovanje. Putuje se oko dva i po sata brodom. Trener je Nemac Mihael Vinter, a igraju čak četvorica igrača iz Gane. Na ostala gostovanja se ide autobusom, nije daleko, potrebno je oko sat vremena. Toftir ima najnezgodniji teren. Tu je uvek vetrovito, pa neće biti lako da se igra u takvim uslovima. Ove godine na Farskim Ostrvima nije tako hladno kao prošle. Temperatura je kao kod nas otprilike. Kiša često pada, a uveče bude hladnije“.

Stadion Torsvolur u Toršavnu (©Reuters)Stadion Torsvolur u Toršavnu (©Reuters)

Liga je poluprofesionalna. Većinu klubova finansiraju lokalne samouprave. Budžet popunjuju i sponzori, pre svega fabrike gde se obrađuje riba i proizvodi od glavnog izvoznog proizvoda ove državice na severu Starog kontinenta. Plate su redovne.

"Što se tiče uslova sve je na visokom nivou. Dosta koristimo i video tehnologiju, radi se na taktici. Gaji se skandinavski stil igre sa dugim loptama, ima dosta duela, fajta... Farani vole da igraju čvrsto, ne vole da gube. Kada se pobedi, u svlačionici sve odzvanja od pesme. Umeju da proslave uspeh. Oni rade osam sati, a popodne dolaze orni, raspoloženi na trening. Ne štede se, srčani su, vole fudbal. Igra se zasniva pre svega na prekidima. Korneri su pola gola, a svaki tim ima specijalca za izvođenje auta. Čim lopta bude na protivničkoj polovini odmah se ubacuje u šesnaesterac. Imamo uigrane akcije posle prekida. I za mene se rade specijali. Uklopio sam se ovde, kao da igram duže od godinu dana“.

Stojanov je potencirao jednog igrača koji je prošle sezone bio zvezda lige. U pitanju je Adrijan Runason Justinuisen. On je skrenuo pažnju na sebe het-trikom na jednom meču šampionata, i to je sva tri gola dao iz slobodnog udarca. Brani boje šampiona HB Toršavna.

"Mlad je igrač, imao samo 22 godine i pravi je specijalista za slobodne udarce. Mislim da se taj video sa tri gola na jednom meču iz slobodnjaka vrteo i na našim portalima. Svi su tada pisali o njemu. Zanimljiv je igrač“, zaključio je Stojanov.

Velika kolonija Srba je na Farskim Ostrvima. Osim tandema Stojanova i Đorđevića u Fuglafjorduru od igrača sa ovih prostora u elitnoj ligi su Predrag Jeremić i Zoran Vujović koji igraju za novog člana elite 07 Vestur, Nikola Stoisavljević brani gol TB Tvorojrija, a Deni Pavlović i Crnogorac Boris Došljak su u Ki Klaksviku. Tu je i mladi Stefan Radosavljević iz šampiona HB Toršavna koji ima pasoš Farskih Ostrva i vodi se kao domaći igrač. Trener golmana u 07 Vesturu je Ivan Stojković.

Nedelja, 16.00: (9,50) 07 Vestur (6,50) B36 Toršavn (1,20)

Sistem takmičenja se nije menjao. Deset klubova igraće trokružni sistem, odnosno 27 kola. Šampionat se završava 30. oktobra. Prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, a drugoplasirani i pobednik kupa će u kvalifikacije za novo UEFA takmičenje, Ligu konferencija Evrope. Poslednjeplasirani tim ispada, a pretposlednja ekipa igra baraž da drugoplasiranim iz druge lige.

Nedelja, 16.00: (1,42) Vikingur Gota (4,40) TB Tvorojri (6,25)

Prema proceni specijalizovanog portala Transfermarkt najvrednije igrače ima Ki Klaksvik – 2.220.000 evra, a zatim slede HB Toršavn, B36 Toršavn, Runavik, Vikingur... Najslabije je vrednovan TV Tvorojri. Naviše stranaca imaju Ki Klaksvik i TV Tvorojri, čak devet, dok EB Strejmur ima samo jednog, Danca Ronija Melera Iversena. Ki Klaksvik ima najstariji tim s prosekom godina od 27,3, a najmlađi je šampion HB Toršavn sa 23,4.

FARSKA OSTRVA – 1. KOLO

Subota

16.00: (2,45) EB Strejmur (3,70) Fuglafjordur (2,40)

Nedelja

16.00: (9,50) 07 Vestur (6,50) B36 Toršavn (1,20)

16.00: (1,92) HB Toršavn (3,70) Runavik (3,25)

16.00: (1,42) Vikingur Gota (4,40) TB Tvorojri (6,25)

17.00: (11,0) Toftir (7,5) Ki Klaksvik (1,15)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

B36 ToršavnHB ToršavnFarska OstrvaFarska Ostrva 1Uroš StojanovKi KlaksvikFuglafjordur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara