Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Stručna analiza Mozzart Sporta: Kako zaraditi novac na južnoafričkom fudbalu?

Vreme čitanja: 7min | pet. 07.04.23. | 10:41

Srpski trener Vladislav Herić do detalja je razložio situaciju u finišu jednog od najjačih šampionata na Crnom kontinentu uoči preostalih šest kola

Početkom fudbalskog šampionata Južne Afrike, letos, Mozzart Sport je kontaktirao sa srpskim trenerom Vladislavom Herićem kako bi on kladiocima približio tamošnje timove. Tom prilikom je strateg koji već 18 godina radi u južnoafričkom fudbalu izneo nekoliko prognoza, kako u vezi s borbom za titulu, tako i za opstanak, a ispostavilo se da je oko svega bio u pravu. Zato, sada kada je ostalo samo još šest rundi do kraja prvenstva ponovo smo pozvali Herića, da bismo dobili još neku informaciju više i mišljenje o konačnom poretku. Jer, do kraja prvenstva vodiće se ogromna borba za mesta u Ligi šampiona i Kupu konfederacije, ali i za opstanak.

Uoči 25. kola, koje počinje ovog petka od 19.30 časova susretom Supersport Junajteda i TS Galaksija, Južna Afrika je dobila novog-starog šampiona. Mamelodi Sandauns je i matematički obezbedio šestu uzastopnu, a ukupno 13. titulu, pošto je najbližim pratiocima pobegao bodovno na +20.

Izabrane vesti

Za Mamelodi međutim još nije završena sezona, pošto se plasirao u četvrtfinale Lige šampiona. Tamo će u drugoj polovini aprila odigrati dvomeč sa alžirskim Beluizdadom, a ako ne bude većih iznenađenja, u polufinalu će se sastati sa aktuelnim prvakom Afrike, Vidad Kazablankom. Fokus kluba iz Pretorije prelazi potpuno na elitno kontinentalno takmičenje.

Sandaunsi su remijem sa Kejp Taun Sitijem i matematički uzeli titulu. Mislim da imaju kvalitet da sada napadnu i Ligu šampiona. Vlasnik kluba Patris Motsepe je drugi najbogatiji čovek Južne Afrike, predsednik je CAF i postavio je ozbiljan sistem u klub. Pokupio je 40 najboljih fudbalera u zemlji, praktično je ovo reprezentacija Južne Afrike. Ekipa je dobro uigrana, odlično se poznaju i to se vidi u njihovim tečnim akcijama“, objasnio je u intervjuu za Mozzart Sport Herić, nekadašnji trener – između ostalih - Ajaks Kejp Tauna, Čipa Junajteda, Kejp Taun Sparsa, Rojal Iglsa, Polokvane Sitija, Blek Leopardsa, Maricburg Junajteda...

19.30: (1,80) Supersport Junajted (3,30) TS Galaksi (4,50)

Herić, koji trenutno čeka da se završi sezona kako bi potražio novi angažman, posebno je pohvalio 35-godišnjeg trenera Sandaunsa Rulanija Mokuenu. Kako kaže, tek će se u Evropi čuti za njega.

Njihov trener Rulani Mokuena je veliki fanatik. Ceo život je podredio fudbalu, nema ženu, decu, ništa što bi mu odvraćalo pažnju. Stalno ide na seminare, maksimalno se usavršava i siguran sam da će kroz dve-tri godine postati selektor reprezentacije, a da će posle toga da napravi nešto veliko i doći do Evrope. Dečko je fantastičan radnik i dobar momak, predviđam mu uspešnu karijeru. Mamelodi je pokupio tri najbolja trenera u zemlji. Mankoba Mngiti je u stručnom štabu godinama, bio je i pomoćnik Pitsu Mosimaneu. Stiv Komfela je i dalje tu, iako se sada Mokuena vodi kao šef stručnog štaba. Sandaunsi su napravili svojevrsnu trenersku komisiju, što po meni nije idealan scenario, ali očigledno da njima daje rezultat. Za južnoafričke uslove imaju sjajne plate, tu su i bonusi i razumljivo je što se nikome od njih ne ide iz kluba. Mamelodi ima sistem, plan i konstantnost. To nedostaje drugim južnoafričkim klubovima. Zato je sada razlika 20 bodova“.

Vlasnik Mamelodija Patris Motsepe (desno) sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom (©AFP)Vlasnik Mamelodija Patris Motsepe (desno) sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom (©AFP)

Pitanje prvaka je rešeno, ali ne i drugog mesta. To je još jedna izuzetno važna stvar, pošto će i vicešampion u Ligu šampiona sledeće sezone. Trenutno su tri kluba izjednačena, na deobi druge pozicije, Orlando Pajrats, Supersport i Kajzer Čifs imaju po 40 bodova.

Pirati imaju trenera Španca Hozea Riveira, koji je radio u Finskoj nekoliko godina. On ima dva-tri veoma dobra igrača na raspolaganju, svakako su kandidat za drugo mesto i plasman u Ligu šampiona. Međutim, tu je Supersport Junajted kojem je televizija DStv, koja sponzoriše ligu, generalni sponzor. Zbog toga nema šanse da se desi da imaju loše, štetno suđenje. Trener Gevin Hant igra ‚Murinjovski fudbal‘ – šutni loptu napred, pa ćemo posle da vidimo šta ćemo. To prolazi u Južnoj Africi, uzeo je četiri titule u tom sistemu. Uz to Supersport ima verovatno najbolji raspored od konkurenata za drugo mesto. Mada, mečevi protiv Mamelodija više ne vrede za kalkulaciju, pošto će oni preostalih šest kola da igraju u potpuno rezervnom sastavu. Bilo bi dobro da se Supersport plasira u Ligu šampiona, Hant zna da igra kupove i mogao bi da se bori za titulu“.

------------------------------------------------

RASPORED DO KRAJA PRVENSTVA

25. kolo

Čipa Junajted – Orlando Pajrats

Supersport – TS Galaksi

Kajzer Čifs – Marumo Galants

26. kolo

Orlando Pajrats – Kejp Taun Siti

Supersport – Amazulu

Sekukune – Kajzer Čifs

27. kolo

TS Galaksi – Orlando Pajrats

Marumo Galants – Supersport

Čipa Junajted – Kajzer Čifs

28. kolo

Orlando Pajrats – Rojal AM

Supersport – Stelenboš

Kajzer Čifs – Svalous

29. kolo

Orlando Pajrats – Sekukune

Supersport – Kajzer Čifs

30. kolo

Amazulu – Orlando Pajrats

Sekukune – Supersport

Kajzer Čifs – Kejp Taun Siti

------------------------------------------------

Trećeplasirani tim na kraju prvenstva sigurno će igrati kvalifikacije za Kup konfederacije, a tamo bi mogao i četvrti, ako Kup Južne Afrike osvoji neko od najboljih ekipa na tabeli. To takmičenje je stiglo do četvrtfinala, a do sada nije donelo nikakva iznenađenja.

Po Herićevom mišljenju, najmanje šanse da se domogne drugog mesta i direktnog plasman u Ligu šampiona ima Kajzer Čifs, klub koji su svojevremeno trenirali srpski stratezi Kosta Papić i Vladimir Vermezović.

Čifsi su najslabiji u tom trouglu, najlošija im je ekipa. Međutim, imaju najviše navijača i to može da im da dodatnu energiju i napravi razliku. Fudbal je nepredvidiv, tako da neće biti preveliko iznenađenje ako se Čifsi na kraju probiju do drugog mesta. Nema izrazitog favorita“.

Još je zamršenije pri dnu tabele. Poslednji tim posle 30. kola ispašće u drugi rang, a pretposlednji će igrati baraž protiv tima iz druge lige. U ovom momentu nekoliko ekipa strepi, Amazulu ima 28, Svalous 27, Čipa Junajted 26, Maricburg 24, a Marumo Galants 23 poena.

Posebno je neobično što je Marumo fenjeraš, jer na međunarodnoj sceni sa velikim uspehom predstavlja Južnu Afriku. Plasirao se u četvrtfinale Kupa konfederacije, a tamo ga čeka dvomeč sa egipatskim Piramidsom.

Čudna je situacija u Marumu, ali mislim da je tu menadžment najveći problem. Poznavajući mentalitet Južnoafrikanaca, verovatno je igračima malo dosadilo da igraju domaće prvenstvo. Kup konfederacije donosi premije koje u prvenstvu ne dobijaju, nekoliko stotina evra ume da im napravi razliku u pristupu. Po mojim kalkulacijama, koje već 20 godina ispadaju kao tačne, 34 poena su dovoljna da se izbori opstanak“.

Ostali konkurenti…

Maroka Svalous je prava zadruga od kluba. Međutim, gazda kluba Dejvid Mogašoa je u parlamentu i ne verujem zbog toga da će ispasti iz lige. Čipa je katastrofa, u poslednjih šest-sedam godina je promenila više od 30 trenera. Samo sam ja tamo bio tri puta. Strategija kluba je da bude u sredini tabele, ne iznad toga, a da živi od prodaje igrača“.

Herić prognozira da je Maricburg ipak najbliži selidbi u drugi rang.

Maricburg je uvek u zoni ispadanja. Gazde Indijci su već 20 godina u klubu, a nisu uspeli da naprave ništa. Prosto, ostatak lige ih ne voli, jer ovde stranci loše prolaze. Trener Fadlu Dejvids je dobar momak, radio sam sa njim pre nekoliko godina. Bio je dve godine u Bugarskoj, naučio je čak i malo srpski jezik. Međutim, plašim se da će ostatak lige da ih izgura u drugi rang. Neće mu biti lako da izbori opstanak“.

Samir Nurković (©AFP)Samir Nurković (©AFP)

U prvenstvu Južne Afrike još na papiru imamo jednog fudbalera, napadača Samira Nurkovića. Nekadašnji omladinac Partizana, a kasnije golgeter Kajzer Čifsa, sa kojim je igrao i polufinale Lige šampiona, u procesu je raskidanja ugovora sa Rojalom AM. Čitav slučaj je završio pred arbitražnim sudom FIFA, 30-godišnji Srbin čeka da dobije papire i, što je još bitnije, novac koji je ugovorom pripisan.

Nurkovića prošle sezone nisu pustili Čifsi da ide u arapski svet, kada je imao neku veoma dobru ponudu. Tražili su 500.000 evra za obeštećenje i na kraju je transfer propao. Letos je zato završio u Rojalu AM, ali je došao povređen i nije igrao. Nije bilo obostranog razumevanja, klub je na kraju želeo da raskine ugovor, ali Nurković nije prihvatio i tražio je da mu se isplati ceo ugovor. Na kraju je podneo tužbu FIFA, verovatno će mu klub isplatiti sva dugovanja. Ne brinem se za Rojal AM, vlasnica Šona Mkize je izuzetno bogata žena i neće joj biti problem da to isplati. Nikoga ne kritikujem, samo se plašim da će čitav taj slučaj da zatvori vrata Južne Afrike za srpske fudbalere, pošto su se i ranijih godina neki naši igrači rastajali sa klubovima uz tužbe“, zaključio je Herić za Mozzart Sport.

--------------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

pogodi bilo koji tip 1,30 i više sa utakmice MONAKO – PARTIZAN MOZZART BET

---------------------

JUŽNA AFRIKA 1 – 25. KOLO

Petak

19.30: (1,80) Supersport Junajted (3,30) TS Galaksi (4,50)

Subota

15.00: (2,65) Ričards Bej (2,90) Golden Erous (2,80)

17.30: (4,00) Čipa Junajted (3,25) Orlando Pajrats (1,90)

17.30: (2,00) Sekukune (3,05) Maricburg Junajted (3,90)

20.00: (1,80) Kajzer Čifs (3,30) Marumo Galants (4,50)

Nedelja

15.00: (2,60) Rojal AM (2,95) Stelenboš (2,80)

15.00: (6,25) Svalous (3,60) Mamelodi Sandauns (1,55)

17.30: (1,95) Kejp Taun Siti (3,20) Amazulu (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Južna Afrika 1Vladislav HerićMamelodi SandaunsOrlando PajretsKajzer Čifs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara