Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Sve čari juga Crnog kontinenta: Afrički Bil Gejts i kontrarasizam u Mamelodiju, sletanje helihoptera nasred terena...

Vreme čitanja: 9min | sub. 27.08.22. | 09:02

Srpski trener Vladislav Herić uoči početka Liga kupa nam je sa lica mesta otkrio šta se dešava u najvećim klubovima u Južnoj Africi

Zanimljivo takmičenje ove subote počinje u Južnoj Africi, tamošnji Liga kup, poznatiji pod imenom MTN 8. Reč je o takmičenju koje ima nagradni fond veći od Liga kupa Engleske. Kao takvo, svi učesnici žele da ga osvoje, a kakve su kome šanse otkrio nam je srpski fudbalski stručnjak Vladislav Herić u intervjuu za Mozzart Sport.

Adekvatnijeg sagovornika od 55-godišnjeg Novosađanina na ovu temu nismo mogli da nađemo, pošto je preostao jedini naš strateg koji je i dalje aktivan u Južnoj Africi. U nju je stigao još pre više od 15 godina, kada je seo na klupu Maricburg Junajteda, a od tada je vodio između ostalih Bej Junajted, Polokvane Siti, Kejp Taun, Tanda Rojal Zulu, Čipa Junajted, Ajaks iz Kejp Tauna, Starse, Čakumu, Kejp Taun Sparse… Vodio je Herić u poslednjih 15 godina ekipe u prva dva ranga, oprobao se i u Liga kupu. Zato nam ne preostaje ništa drugo sem da mu verujemo kada kaže:

Izabrane vesti

Mamelodi Sandauns je već šampion. Možete odmah da mu računate titulu. Teško da iko može da ga zaustavi, osim ako se klub samo odjednom ne raspadne skroz. U Africi nije nemoguće da se to desi, ali ne deluje da hoće. Naprotiv”, otpočeo je Herić razgovor za naš portal.

O čemu se radi, pa je toliko samouveren? Sandaunsi su aktuelni vladari Južne Afrike i imaju uigranu ekipu koja je godinama na okupu, što niko od sunarodnika ne može da ponovi.

Vlasnik Patris Motsepe je afrički Bil Gejts. Kada je preuzeo klub, plaćao je sve žive, dovodio je u klub Hrista Stoičkova, Antonija Lopeza, Johana Neskensa… Sve za koje je čuo. Onda je shvatio da tako ne može da postigne ono što želi, doveo je domaćeg trenera Pitsa Mosimanea i kupio mu sve najbolje igrače u ligi. Za godinu-dve je doveo 40 najboljih igrača, napravio nedodirljiv tim, ali je time potpuno ubio ligu. Kako se u nekom drugom klubu pojavi zanimljiv igrač, Sandaunsi ga dovedu da im za ogroman novac sedi na klupi, samo da ne igra za nekog drugog. Oni su reprezentacija Južne Afrike okupljena u jednom timu”.

18.00: (2,80) Rojal AM (2,60) Orlando Pajrats (2,95)

Sandaunsi su od 2014. godine osvojili sedam titula, bili su najbolji na poslednjih pet prvenstava. Uz to su 2016. osvojili i Ligu šampiona, što je uspeh koji je od južnoafričkih timova napravio samo još Mamelodi Sandauns 2016. godine.

Teško je moglo da se desi da Sandaunsi ne završe na krovu Crnog kontinenta. Već se uveliko stvorila politička klima u svetu po pitanju rasizma i napravili su se uslovi u kojima je Mosimane, kao trener crne boje kože, prosto morao da bude šampion. Kako bi se stvorila slika da su crnci bolji treneri od belaca.

Svedoci ste uostalom dešavanja na Zapadu, prvenstveno u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Sva ona klečanja, pokret “Black lives matter” i politička propaganda koja je filmove koje snima Holivud pretvorila u potpuno negledljive samo su delić onoga što se dešava u Južnoj Africi. U toj zemlji je izuzetno izražen kontrarasizam, prema belcima. Više nije moguće da se otvori tamo neka firma, ukoliko barem suvlasnik nema crnu boju kože, do nedavno su čak i u školama deci koja su belci granice za ocene bile postavljene više nego crncima. To se posle žestokih protesta barem ukinulo, pa se izjednačilo. Kako to obično biva, stanje u društvu se oslikalo i na fudbal.

U Mamelodiju trenutno nema zaposlenog nijednog belca. Od stručnog štaba do pomoćnog osoblja su svi crnci. Možda se sada to malo promeni, pošto je Motsepe sada postao predsednik CAF. Ne bi dotle došao da nije imao podršku iz Evrope, a oni su ga tu pogurali da bi im on realizovao plan o Superligi, kao probni balon za Stari kontinent. To takmičenje se i definitivno pokreće, Mamelodi Sandauns će ga naravno igrati, pa može da izgubi titulu u Južnoj Africi samo ako domaće prvenstvo prestane da ga zanima”.

Vladislav Herić (©YouTube/MM Video Production)Vladislav Herić (©YouTube/MM Video Production)

Političke igrice se dakle igraju maksimalno u Južnoj Africi čak i u svetu fudbala. To se ni ne krije previše. Tako je Orlando Pajrats najozbiljniji izazivač Sandaunsa, najviše zbog Irvina Koze, prvog čoveka kluba i jednog od najzaslužnijih za to što je Južna Afrika 2010. godine postala domaćin Mundijala.

Koza trenutno obavlja funkciju predsednika južnoafričke Premijer lige, a ujedno je i potpredsednik Fudbalskog saveza Južne Afrike. Dovoljno je to veza da Pajratsi ne moraju da brinu previše za bližu budućnost, pa ni ne čudi što su prošle sezone dogurali do finala Kupa konfederacije, gde ih je zaustavio marokanski Berkan. Doduše, Koza nije pao pod uticaj kontrarasizma i ne prati trendove, trener mu je ove sezone španski stručnjak Hoze Riveiro, koji je svojevremeno bio pomoćni trener u Selti, a kasnije je radio u Finskoj u HJK Helsinkiju i Inter Turkuu.

Liga kup, čiji je nagradni fond 13.600.000 randa, odnosno oko 810.000 evra, igra se u eliminacionom sistemu. Uglavnom je on uvertira za prvenstvo, ali sada kreće tek posle petog kola, pošto je kalendar pomeren zbog Mundijala krajem ove godine. Južna Afrika neće učestvovati na njemu, ali i pored toga po propisima FIFA neće moći tada da igra prvenstvene mečeve.

Od onih 810.000 evra pobedniku će pripasti 475.000. Ostalo će da rasporede na jednake delove preostalih sedam učesnika. Sve je to izuzetno lep novac za afrički fudbal, a kako je sistem eliminacioni (četvrtfinale, polufinale, finale) svi maštaju o glavnoj premiji.

Među njima i Kajzer Čifs, koji prolazi kroz malu krizu u poslednje dve godine. Igrao je finale Lige šampiona 2021, ali u poslednja dva prvenstva nije uspeo da izbori plasman na međunarodnu scenu. Tako da će ove sezone da igra samo domaća takmičenja, a posle pet kola šampionata osvojio je svega šest bodova i na donjoj je polovini tabele.

Baš planiram da gledam u nedelju uživo meč Stalenboša i Kajzer Čifsa. Pratio sam Čifse od početka sezone i mogu da kažem da oni neigraju baš ništa. Mi treneri to vidimo posle nekoliko kola, kod njih se ne vidi nikakav sistem u igri. Ovog leta ih je preuzeo Artur Zvane, ali nije uspeo da napravi nikakve pomake. Izdvojio se malo Dilan Solomons, odskočio je u odnosu na ostatak ekipe, ali ne može desni bek da vam bude lider. Bivši napadač Crvene zvezde Bernard Parker im je otišao ovog leta u TS Galaksi, mada on već neko vreme loše igra, naš Samir Nurković je prešao u Rojal AM. U klubu postoje previranja, gazda se povlači polako u penziju i sada se njegovi sinovi iz dva braka bore za klub. Verujem da će Čifse malo da poguraju, ali ne vidim ih trenutno u borbi za titulu”, analizirao je Herić.

Prošle sezone su Kajzer Čifsi bili peti u ligi, iako su imali isti broj bodova kao Rojal AM i Stelenboš, koji su zbog gol-razlike bili ispred. Oni će zato igrati u Kupu konfederacije, za razliku od Čifsa.

Bernard Parker protiv Vidad Kazablanke (©AFP)Bernard Parker protiv Vidad Kazablanke (©AFP)

Pritom, Rojal AM je privukao u svoje redove iz velikana iz Johanesburga jednu od najvećih zvezda lige, Nurkovića. Nekadašnji omladinac Partizana je prešao bez obeštećenja ovog leta, ali još nije debitovao zbog povrede kolena. Rojal AM nam je zanimljiv zbog još jedne stvari, njenog vlasnika. Preciznije, vlasnice…

Na čelu kluba je Šon Mkize. Možda vam na prvu loptu zvuči čudno, da se žena nađe na toj poziciji, ali ona se razume u fudbal bolje od većine gazda. Imao sam tu sreću da sarađujem sa njom i komunikacija nam je uvek bila savršena. Kada sam došao pitala me je šta mi treba, kao što svaki poslodavac uradi, ali ona mi je jedina već sutradan sve obezbedila. Čak i džepni projektor, da mogu da ga nosim na gostovanja. Ona je fantastičan čovek i veliki je zaljubljenik u fudbal”.

Ipak, nije joj uspelo tako lako da dođe do prvoligaša. Prvo je kupila Rojal Iglse, ali nije se taj klub probio iz drugog u prvi rang. Posle toga je kupila prvoligaša Blumfontejn Seltik, preselila ga u rodni Durban i promenila mu ime u Rojal AM.

Ima jedna anegdota dok smo još bili u Iglsima. Trebalo je da počne utakmica u 11 časova, lopta na centru, igrači na terenu, ali sudija ne daje znak da počne meč. Pričao je sa generalnim menadžerom kluba nešto i čeka. Prođe nekoliko minuta, priđem sudiji da ga pitam što ne svira, kaže rekao mu čovek da čeka. Šta je bilo? Šonin sin Andile hoće da dođe na utakmicu. Gledam na sat, znam da je tada u školi, ali kažu mi da moramo da čekamo. Uzalud se bunim da imamo naš plan rada, da i protivnička ekipa mora da putuje nazad… Odložena je utakmica za 13 časova. Prođu dva sata, počnemo mi najzad da igramo, kada posle desetak minuta sleće helihopter na sred terena. Sudija uzima loptu u ruke, pomere se igrači, a iz helihoptera izlazi mali Andile sa sve školskom opremom i blokom za likovno. Otrčao je na tribine i meč se nastavio. Posle utakmice sam razgovarao sa Šonom, pružio sam joj ruku i rekao da bih i ja to isto uradio za svoju decu da mogu. Pa ko od nas ne bi da ima taj novac? Ona je malo ekscentrik, ali stvarno je fantastičan čovek”, iskren je Herić.

15.00: (2,50) Kejp Taun Siti (2,85) Amazulu (3,05)

Zanimljivo je i to što je "mali" Andile, sada 19-godišnjak, zvanično predsednik Rojala AM. Moralo je to papirološki tako da se uradi, Šona ima nekih problema zbog neplaćenog poreza, pa dok se drugi 19-godišnjaci u društvu hvale svojim prvim automobilim ili devojkaama koje su upoznali, Andile Mkize može da priča kako je direktor.

Prisetio se Herić još jednu anegdote iz 2018. godine, kako bi nam malo više približio razmišljanja vlasnika klubova u Južnoj Africi. Tada je seo na klupu Čipa Junajteda pred kraj sezone, kako bi obezbedio opstanak. To je lako učinjeno, a potom je imao sastanak sa vlasnikom kluba Siviveom Mpengesijem.

Pitao me je kakvi su nam planovi za sledeću sezonu, a ja sam mu rekao ono što nikada u životu pre toga nisam mogao da kažem. Da su mi potrebna samo još dva igrača da se borimo za titulu. Zaista, bio je to sjajan tim koji je mogao da parira Sandaunsima. Gazda je samo počeo da se smeje, kaže ne zanima ga da se bori za prvo mesto. Ostao sam u šoku. Zašto, pitao sam. Kaže, za titulu se dobija 10.000.000 randa (oko 600.000 evra), a on mi je prodao već šestoricu igrača iz ovog tima za 20.000.000 randa. Razlika je u 10.000.000. Uzalud sam pokušavao da mu objasnim šta prvo mesto može da mu donese, da će njegovo ime da se provlači u svim medijima, da će ući u istoriju… Samo mi je rekao da je ovo Afrika i da ga to ne zanima, već isključivo zarada koju može da dobije”, pojasnio je Herić.

Stadion u Johanesburgu (©AFP)Stadion u Johanesburgu (©AFP)

Tamošnji fudbal se muči da krene u napred. Uprkos ogromnom interesovanju, ne može nikako da bude konkurentan evropskom.

"U Južnoj Africi se ulaže ozbiljan novac u fudbal i uslovi za rad su među 5-6 najboljih na svetu! Ostali su brojni objekti koji su korišćeni na Svetskom prvenstvu, klubovi imaju sjajne trening centre… Garantujem vam, kada bismo mi u Srbiji imali ovakve uslove, bili tako velika zemlja - Južna Afrika ima oko 60.000.000 stanovnika – na svake četiri godine bismo osvajali Mundijal. Južnoafrikanci imaju talenat, ali sistem ne postoji i uzaludno je da im mi koji radimo u njihovom fudbalu bilo šta pričamo. Ne slušaju. Selektor Hugo Bros, kada je preuzeo A reprezentaciju, ostao je u šoku što omladinska i mlada reprezentacija po dve godine nisu odigrale nijedan meč. I posle se čude što ih nema ni na Kupu afričkih nacija, ni na Mundijalu”, zaključio je Herić.

Za kraj nam je izneo i prognoze u borbi za opstanak u prvenstvu. Iskusni stručnjak je ubeđen da će Marumo Galantsi direktno da se presele u drugi rang, a da će u plej-autu da završe Ričards Bej, Maricburg Junajted, Čipa Junajted ili Svalous. Za sada Kejp Taun Siti igra loše, ima samo pet poena iz šest kola, ali reč je o aktuelnom vicešampionu i Herić ga vidi vrlo brzo nazad u vrhu. Kada su kandidati za raspodelu viza za međunarodnu scenu, pored Mamelodi Sandaunsa i Orlando Pajratsa, srpski trener vidi Amazulu, Rojal AM i TS Galaksi i Kajzer Čifse kao pretnju iz senke. Nama ostaje samo da pratimo razvoj događaja i da na kraju sezone vidimo da li su mu prognoze bile tačne. Za početak, po pitanju favorita u Liga kupu.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

LIGA KUP JUŽNE AFRIKE – ČETVRTFINALE

Subota

15.00: (2,50) Kejp Taun Siti (2,85) Amazulu (3,05)

18.00: (2,80) Rojal AM (2,60) Orlando Pajrats (2,95)

Nedelja

15.00: Stalenboš – Kajzer Čifs

18.00: Mamelodi Sandauns – Supersport Junajted

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Vladislav HerićJužna Afrika 1Mamelodi SandaunsKajzer ČifsOrlando PajretsSamir Nurković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara