Osimen na dodeli priznanja starnih novinara za najboljeg stranog sportistu u Italiji (© Reuters)
Osimen na dodeli priznanja starnih novinara za najboljeg stranog sportistu u Italiji (© Reuters)

Subota u Seriji A: Napoli čeka Boginju, a Lacio vidi drugo mesto

Vreme čitanja: 6min | sub. 11.03.23. | 13:07

Spaleti podseća fudbalere da još ništa nisu osvojili, Tijago Mota bez najboljeg igrača Bolonje u 2023.

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Poraz od Intera je doveo u poziciju Napoli da poveća prednost na tabeli Serije A i još više se približi mogućnosti da već u aprilu proslavi matematički skudeto. Zato je potrebno da pobedi Atalantu, ali i da poništi gorčinu poraza od Lacija u prethodnom kolu. Novi kiks Nerazura daje šansu Laciju da se na kraju ovog kola nađe na drugom mestu, što niko nije očekivao na početku sezone. To neće biti lako i pored toga što trener Bolonje Tijago Mota neće moći da računa na najboljeg igrača tima u 2023. godini, Rikarda Orsolinija.

Izabrane vesti

BOLONJA - LACIO  (20.45)

Lacio je pobedio Bolonju na poslednja dva meča i da bismo pronašli seriju od tri uzastopne pobede Nebeskoplavih nad timom iz Emilije moramo da se vratimao na prelaz između dva veka, odnosno period između 1999. i 2000. Na drugoj strani, poslednja dva meča na Dal’Ari su se završila sa pobedama Bolonje i to posle osam vezanih susreta na kojima je Lacio ostajao neporažen u prestonici Emilije, četiri pobede i četiri remija.

Tim Mauricija Sarija se vratio osam puta u ovoj sezoni sa gostovanja bez primljenog gola, potreban mu je još jedan meč da bi postavio novi rekord u istoriji Lacija. Interasantno je da je Bolonja na prethodnom meču pred svojom publikom pobedila Inter 1:0, a da je Lacio s poslednjeg meče u gostima (protiv Napolija) doneo kući sva tri boda.

Veliki hendikep za Bolonju će biti odsustvo Rikarda Orsolinija. Ono što je bio na startu sezone za tim Tijaga Mote Marko Arnautović to je danas Orsolini: čak šest od poslednjih sedam golova Bolonje u Seriji A nosi potpis italijanskog fudbalera. Vredi imati u vidu i da je Luis Alberto veoma inspirisan protiv Bolonjeza, uknjižio je čak šest asistencija u duelima sa njima.

Bolonja je zabeležila samo jedan remi u prethodnih 16 utakmica u Seriji A, dok je Lacio nanizao tri pobede u prvenstvu posle poraza od Atalante bez primljenog gola. Međutim, problem Nebeskoplavih je neefikasnost, postigli su samo osam golova na posledjih deset mečeva.

Domaćin osim Orsolinija ne može da računa ni na Domingeza. Tijago Mota je na treninzima probao nekoliko varijanti startne postave. Nije isključeno da pošalje na teren i tim u formaciji 4-1-4-1, sa Medelom između defanzivne i sredine linije i sa Zirkezeom kao jedinim špicom. Koliko je Bolonja poboljšala igrački kadar govori činjenica da bi večeras na klupi mogli da završe Arnautović, Sorijano i Sansone.

---------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Lacio će nastupiti bez povređenog Imobilea koji će morati da preskoči i derbi sa Romom sledeće nedelje, a u Bolonju nije doputovao ni Marušić zbog kartona. Na poziciji Imobilea će nastupiti Felipe Andersona, a Maršića će zameniti Lacari. Jedina dilema oko sastava se odnosi na ulogu režisera: Vesino je u prednosti nad Kataldijem. I Urugvajac i Italijan, ako bude igrao, moraće da budu oprezni jer još jedna žuti karton znači gledanje sa tribina Olimpika derbija sa Đalorosima.

BOLONJA 4-3-3: Skorupski - Poš, Lukumi (Sumaoro), Soza, Kambijazo - Ferguson, Medel, Skouten - Abišer, Zirkze, Barou.

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Kazale, Romanjoli, Hisaj – Milinković Savić, Vesino, Luis Alberto - Pedro, Felipe Anderson, Zakanji.

NAPOLI - ATALANTA (18.00)

Na Maradoninom stadionu ćemo imati nigerijski derbi između Osimena i Lukmana. Centarfor Napolija predvodi listu strelaca sa 19 golova u Seriji A, dok je njegov zemljak u Atalanti sve prijatno iznenadio sa 12 pogodaka do sada i na taj načini, donekle ublažio maleroznu sezonu Kolumbijaca, Zapate i Murijela.

Napoli, možda i prvi put u ovoj sezoni se nalazi pod pritiskom. Posle poraza od Intera, Azuri su igrali u Đenovi protiv Sampdorije koja je daleko slabiji protivnik od Atalante i mogli su lako da se vrate u pobedničku seriju, protiv Boginje to nije zagarantovano. Zato ne čudi što je trener Napolija Lučano Spaleti digao glas i upozorio sve da njegov tim još nije osvojio skudeto, niti prošao u četvrtfinale Lige šapiona i pored toga što ima 15 bodova prednosti u Seriji A a dva gola viška pred revanš meč sa Ajntrahtom.

Remi nije opcija kada igraju Napoli i Atalanta. U posledjih sedam godina samo je jednom je viđen nerešen ishod na 15 odmeravanja snaga, uz osam pobeda Azura i šest trijumfa Boginje. Valja obratiti pažnju i na podatak da tim Gasperinija redovno postiže barem jedan gol Napoliju u poslednjih devet duela, kao i da je večerašnji domaćin na „Maradoni“ ostvario samo jednu pobedu u prethodne četiri godina protiv Atalante, pored remija i dva poraza.

Isto tako, Napoli je u ovoj sezoni postigao čak 13 golova posle kornera, najviše u Seriji A, dok je Atalanta uz Milan primila najviše golova posle centaršuta iz ugla (pet). Večeras ćemo videti i dvoboj dva najbolja asistenta u 2023, Boge i Kvarchelije. Napadač Atalante je servirao poslednji pas za pet golova, a krilo Napolija za četiri.

Podsetimo, pored Lacija koji je odneo bodove sa „Maradone“ prošle nedelje, samo je Leće u ovom šampionatu uspelo da izbegne poraz podno Vezuva. Atalanta je pokvarila utisak i učinak na gostovanjima u 2023. godini. Posle sedam mečeva daleko od Bergama na kojima je samo jednom izgubila uz pet pobeda i remi, u kalendarskoj godini je zabeležila samo dve pobede na šest gostovanja uz dve poraza i dva remija.

Napoli će istrčati na teren bez povređenih igrača Lozana i Raspadorija, dok bi Angisa ili Zjelinski mogli da predahnu a Endombele dobije šansu. Neće biti ni Marija Ruija koji mora da izdrži suspenziju zbog kartona. U Bergamu su ostali Hatebor (sezona završena) i Kopmejners, vratiće se tek posle martovske pauze za nastupe reprezentacija. Za razliku od Lučana, Đan Pjero ime nekoliko nedoumica oko sastava, ali i formacijske postavke s kojom će izaći na megdan Napoliju, 3-4-1-2 ili 3-4-3 ili čak da probal formaciju sa četiri defanzivca u liniji.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Kim, Olivera - Ndombele, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarachelija.

ATALANTA 3-4-3: Muso - Toloi, Demiral, Đimšiti - Zapakosta, De Ron, Ederson, Mehle - Pašalić, Hojlund, Lukman.

EMPOLI - UDINEZE (15.00)

Meč na Kastelaniju garantuje festival golova u poslednjim sezonama. Prosek na pet poslednjih okršaja je 3,8. Udineze je uspeo da promeni trend u duelima sa Empolijem na poslednje četiri utakmice, ostvarivši dve pobede, remi i poraz imajući u vidu da je na prethodnih pet susreta samo jednom izašao kao pobednik uz tri poraza i jedan remi.

Samo je Rems remizirao toliko mečeva u pet najjačih liga Evrope kao Udineze od oktobra do danas: čak deset puta na 18 utakmica. Ni Empoli nije blistao na poslednjim mečevima. Posle istorijske pobede nad Interom, Toskanci su nanizali šest mečeva bez pobede, tri poraza i tri remija. Na Kastelaniju su posle tri uzastopne pobede zabeležili dva remija i poraz, primajući na sve tri utakmice po dva gola.

Kuriozitet je da je poslednji tim koji je Empoli pobedio na svom stadionu Sampdorija, a Udineze je poslednji put slavio u gostima upravo protiv Dorijana, istim rezultatom (1:0).

Empoli je potvrdio u ovoj sezoni da je rasadnik talenata i mladih fudbalera: više od polovine golova koje je postigao su bili delo igrača rođenih u novom milenijumu, 12 od 23.

Domaćin ne može da računa samo na Destra i Kambijagija, dok je Udineze doputovao u Toskanu bez najboljeg igrača Deulofeua, Nestorovskog i Ebosea. Što se sastava tiče, Lazar Samardžić je u je u baražu sa Lovrićem za jedno mesto u startnih 11 Frijulanaca.

EMPOLI 4-3-1-2: Perisan - Stojanović, Ismajli, Luperto, Parizi - Akpa Akpro, Marin, Bandineli - Baldanci - Kaputo, Satrijano.

UDINEZE 3-5-2: Silvestri - Bekao, Bijol, Perez - Ehizibue, Pereira, Valas, Lovrić (Samardžić),Udogi - Sakses, Beto.

-----------------

Novo kolo, nova sreća i nova šansa za vredne nagrade. Pred vama je deset pitanja, a glavna nagrada je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

----------------

SERIJA A – 26. KOLO

Petak

Specija - Inter 2:1 (0:0)

/Maldini 55, Nzola 87 - Lukaku 83/

Subota

15.00: (3,00) Empoli (3,35) Udineze (2,55)

18.00: (1,70) Napoli (3,90) Atalanta (5,50)

20.45: (3,10) Bolonja (3,20) Lacio (2,55)

Nedelja

12.30: (3,10) Leče (3,00) Torino (2,70)

15.00: (4,50) Kremoneze (3,60) Fjorentina (1,90)

15.00: (2,60) Verona (3,15) Monca (3,10)

18.00: (1,75) Roma (3,70) Sasuolo (5,40)

20.45: (1,37) Juventus (4,90) Sampdorija (11,0)

Ponedeljak

20.45: (1,30) Milan (6,00) Salernitana (11,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ANapoliAtalantaLacioTijago MotaMauricio SariLučano SpaletiLazar SamardžićSergej Milinković SavićViktor Osimen

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara