©Reuters
©Reuters

Sukobi trenera i igrača kao deo mančesterskog folklora: Od Fergusonove kopačke, do Ronaldove suspenzije

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.10.22. | 10:18

Aktuelni konflikt na Old Trafordu nastavio tradiciju nesuglasica trenera i igrača na Ostrvu i kreirao negativnu uvertiru pred današnje gostovanje Junajteda Čelsiju

Malo ko je letos, uoči početka nove premijerligaške sezone mogao da predvidi da će šampionat Engleske krenuti aktuelnim tokom. Znatno neizvesnija trka nego što se to predviđalo, u kojoj posle dvocifrenog broja utakmica Arsenal ponosno nosi epitet lidera, a za vratom mu dahću Mančester Siti i Totenhem, ne daje ni nagoveštaj raspleta koji nas očekuje jer Junajted i Čelsi uprkos oscilacijama održavaju priključak, dok iz senke poteru vode i Njukasl i Liverpul.

Početak sezone tokom kojeg se ispostavilo da niko nije imun na prosipanje bodova doneo je osim uzbuđenja na terenu i zanimljve situacije van njega. Da se održi sada već tradicionalni premijerligaški folklor i nastavi niz sukoba trenera i igrača pobrinuo se Junajtedov dvojac Erik ten Hag - Kristijano Ronaldo, čiji je konflikt kulminirao u najgorem mogućem momentu za Crvene đavole.

Izabrane vesti

Iako pozicija Portugalca ni pre duela sa Totenhemom nije mogla da se okarakteriše kao idealna, niti je njegov odnos sa šefom stručnog štaba bio idealan, odluka jedne od najvećih fudbalskih zvezda u ovom veku da odbije ulazak u igru u završnici utakmice podigla je veliku prašinu na Old Trafordu i izazvala reakciju kluba u vidu suspenzije Ronalda.

Sukob koji je danima najaktuelnija tema na Ostrvu kreirao je negativnu uvertiru u Junajtedu pred gostovanje Čelsiju, jednom od direktnih konkurenata Crvenih đavola u aktuečnoj trci i istovremeno se nadovezao na ranije premijerligaške sukobe koje fudbalska javnost i danas pamti.

Bez dileme prva asocijacija na slične konflikte kada je premijerligaška pozornica u pitanju je svađa Aleksa Fergusaona i Dejvida Bekama. Februara 2003. godine, besan zbog greške fudbalera na utakmici FA kupa protiv Arsenala u kojoj je njegov tim poražen 0:2, čuveni strateg je nakon meča u svlačionici gađao Bekama kopačkom i pogodio ga njom iznad oka.

Pomenuti sukob ostao je da tinja do leta kada je Bekam iz Junajteda prešao u Real Madrid, a Ferguson se godinama kasnije osvrnuo na taj događaj u svojoj knjizi.

"Bio je 3-4 metra od mene. Između nas na podu je ležao red kopačku. Dejvid je opsovao. Udario sam kopačku koja ga je pogodila tačno iznad oka. Naravno da je ustao i krenuo ka meni, ali su ga igrači zaustavili. Sedi - rekao sam. Izneverio si svoj tim. Možeš da se svađaš koliko hoćeš", naveo je Fergi u pisanoj ispovesti.

Imun na konflikte u prethodnim godinama nije bio ni drugi mančesterski klub, te se među najupečatljivijim sukombima ovog tipa u Premijer ligi pamti i odnos Roberta Mančinija i Marija Balotelija. Italijanski dvojac je tokom perioda među Građanima imao specifičan odnos koji je ostrvska javnost poredila sa ponašanjem bračnog para ili oca i sina. Rolerkoster koji je oscilirao nebrojeno puta od ljubavi do sukoba i nazad, iza sebe je ostavio čuvenu sliku klinča sa treninga, kada je tadašnji strateg Sitija u besu zgrabio Super Marija za trenerku.

Nestašni napadač imao je međutim i svetle momente saradnje sa aktuelnim selektorom Azura, međutim usijana glava koštala ga je blistavije karijere, a Mančester je napustio zbog nesuglasica, doduše ne sa Mančinijem već sa saigračima.

Sukobi sa Balotelijem međutim nisu bili jedini tokom Mančinijevog staža u Sitiju. Nezadovoljan pozicijom u timu, Karlos Tevez je u sezoni 2011/12. na utakmici Lige šampiona protiv Bajerna iz Minhena odbio da uđe u igru i tako izazvao gnev Italijana, ali i navijača engleskog kluba. Tenzija je trajala nedeljama kasnije, ali su Mančini i Argentinac zakopali ratne sekire i napadač je u klubu ostao još jednu sezonu posle koje je 2013. godine prešao u Juventus.

Epritet grada sa najviše sukoba ove vrste pre najsvežijeg konflikta učvrstila su dva ekscentrika - Žoze Murinjo i Pol Pogba. Iako je francuski fudbaler na Old Traford stigao upravo kao žeja Portugalca, vremenom je odnos između njih dvojice doveo do situacije ili-ili te je vezni fudbaler do kraja trenerskog mandata Posebnog vreme provodio u drugom planu.

Pogba je kasnije govorio javno o odnosu sa sadašnjim strategom Rome kojeg je optužio da radi protiv igrača i da utiče da se osećaju kao da ne postoje. Sukob je počeo u periodu dok se Pogba oporavljao od povrede, a u konflikt je u značajnoj meri bio umešan i agent igrača Mino Rajola.

VARNIČILO I VAN OSTRVA

Iako su ostrvski, odnosno pre svega mančesterski, konflikti ostali među najupečatljivijima, na najsvetlijoj sceni pamti se još sijaset sukoba između stratega i igrača. Kuriozitet je da Ronaldov ego nije bio uzrok svađe samo sa Ten Hagom jer se Portugalac tokom perioda u Realu sukobio sa Rafom Benitezom. Uz nesuglasice Beniteza i Ronalda od madridskih čarki pamti se i odnos Zinedina Zidana i Gereta Bejla. Velšanin je od važnog dela udarnog trija Benzema - Bejl - Ronaldo, svojim odnosom i naonšalancijom stigao do epiteta preokobrojnog, a u periodu dok je sa strane gledao ige saigrača nije se libio da ubode prstom u oko Francuza isticavši da mu je golf važniji od profesionalnig obaveza.

Svojih pet minuta medijske pažnje zbog sešavanja van terena imali su i Zlatan Ibrahimović i Pep Gvardiola u Barseloni, Nikolas Anelka i Rejmon Domenek u reprezentaciji Francuske, Nik Mekarti i Roj Kin u državnom timu Republike Irske...

PREMIJER LIGA – 13. KOLO

Subota

13.30: (10,0) Notingem Forest (6,25) Liverpul (1,30)

16.00: (2,65) Everton (3,00) Kristal Palas (2,90)

16.00: (1,25) Mančester Siti (6,75) Brajton (13,0)

18.30: (2,25) Čelsi (3,40) Mančester Junajted (3,45)

Nedelja

15.00: (2,15) Aston Vila (3,50) Brentford (3,60)

15.00: (2,05) Lids (3,45) Fulam (3,60)

15.00: (6,00) Sautempton (4,00) Arsenal (1,58)

15.00: (2,30) Vulverhempton (3,35) Lester (3,40)

17.30: (2,10) Totenhem (3,45) Njukasl (3,50)

Ponedeljak

21.00: (1,55) Vest Hem (3,90) Bornmut (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kristijano RonaldoErik ten HagAleks FergusonDejvid BekamMario BaloteliRoberto Mančini

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara