Čari srpskog fudbala (©MN Press)
Čari srpskog fudbala (©MN Press)

Šumadijski rokenrol: Utakmica skraćena 43 minuta jer su ekipe dogovorile rezultat i ručak posle?!

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.04.22. | 09:15

“Utakmica je odigrana u prijateljskom duhu, domaćini su igrali bez žara borbe“, navodi se u izjavi glavnog sudije, jedinog kažnjenog posle celog skandala...

Kad govorimo o srpskom fudbalu uglavnom se držimo Crvene zvezde i Partizana, borbi za Evropu i opstanak, tek pomalo o timovima koji jure promociju u Superligu ili Prvu ligu Srbije, pa tako propustimo one prave bisere. A jedan takav nam stiže iz Šumadijske okružne lige. Kako piše Sportski žurnal, utakmica između Banje 1957 (Banja kod Aranđelovca) i Mladog rudara 1954 (Bukovik) moraće ponovo da se odigra pošto je skraćena neverovatnih 43 minuta?!

Zašto? Glavni sudija Luka Nikolić objašnjava u zvaničnoj izjavi čije delove prenosti Žurnal.

Izabrane vesti

Utakmica je odigrana u prijateljskom duhu, domaćini su igrali bez žara borbe. Igrači oba tima insistirali su da se utakmica ranije završi, kao i predstavnici obe ekipe, jer je takav dogovor obe ekipe, kao i da je dogovor bio da pobedi gostujuća ekipa. U Bukoviku je organizovana ručak za obe ekipe, kako za sudije, tako i za delegate, na kome nisam hteo da prisustvujem, zajedno sa kolegama. Uz konsultacije sa delegatom i sa njegovom saglasnišću skratio sam prvo poluvreme 20 minuta, a drugo 23 minuta. Ekipe nisu imale primedbe po završetku utakmice“, napisao je Nikolić, a preneo Žurnal.

Na kraju, Nikolić je zbog neverovatne odluke da utakmicu skrati kažnjen zabranom suđenja u narednih šest meseci zbog bitne povrede Pravila igre. Konkretan razlog doduše nije naveden, ali je jasno o čemu se radi. Klubovi su prošli bez sankcija.

Svestan sam naivnosti i lakomislenosti tek sada i iskreno se kajem. Nisam bio svestan posledica ovakve moje odluke. Godinama sudim i nikada nisam imao ovakvu situaciju“, priznao je kasnije Nikolić, uz napomene da je bio izložen pritiscima oba kluba, ali i ostalih zainteresovanih, pošto je Mladi rudar pobedom od 1:0 u dobroj meri popravio šanse da opstane u ligi.

Da je Nikolić pogrešio – nema spora. Mada je teško poverovati u priče da je on jedini krivac. Sportski žurnal prenosi i nepotvrđene informacije da je delegat Dragoljub Radanović iz Gornje Trnave prvo potkrepio izjave glavnog arbitra, da bi potom promenio iskaz i rekao da je „utakmica bila tvrda i takmičarska“.

Žurnal dalje piše i da se po kuloarima šuška da je ovde po sredi sukob dve zaraćene struje u Fudbalskom savezu Šumadijskog okruga. Na jednoj strani vladajuća opcija i klubovi iz Aranđelovca, Topole i Knića, na drugoj suparnička struja iz Rače i Batočine. Sudija Nikolić je baš iz Batočine.

Podsetimo, nedavno je u Kragujevcu zabeležen i fizički napad na čelnika FS Šumadijskog okruga Mikicu Milosavljevića.

Kako bilo, Miomir Gojković, takmičarsko-disciplinski komesar Šumadijsko-okružne lige, za Žurnal napominje da bi Nikolićeve izjave trebalo uzeti sa rezervom, jer...

Ko je okrivljen u svojim izjavama može da priča šta hoće... Ako je nešto bilo sporno, zbog čega taj sudija nije pozvao mene ili obavestio Savez o tim tvrdnjama? Ne razumem te priče, ovde je sankcionisano skraćenje utakmice, za to je direktno odgovoran sudija“, ističe Gojković.

I to je srpski fudbal.


tagovi

FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara