Superligaški samuraji: Kamada adut Japana, Srbija prolazi grupu

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.11.22. | 09:50

Japanci iz redova Voždovca i Spartaka nadaju se uspehu azijske selekcije, ali i Orlova

Četvrti dan Svetskog prvenstva u Kataru rezervisan je za prve duele u grupama E i F, a posle jučerašnjih iznenađenja u režiji Saudijske Arabije i Tunisa sve oči biće usmerene ka Japanu i Kostariki, reprezentacijama otpisanim praktično još na žrebu koji ih je nemilosrdno uvrstio u društvo sa Nemačkom i Španijom.

Sa ciljem da nastave niz neočekivanih rezultata započet juče, fudbaleri Japana će izaći na megdan Nemačkoj od 14 časova, a azijska reprezentacija će značajnu podršku imati i iz Srbije i to zahvaljujući superligaškim samurajima. Naime, deo Mozzart Bet Superlige su i trojica Japanaca, Arihiro Sentoku, Noboru Šimura i Riohej Mićibući, a pred prve izazove svog nacionalnog tima o mundijalskim očekivanjima govorili su fudbaleri Voždovca i Spartaka.

Izabrane vesti

„Japanu je zapala jedna od najtežih grupa na Svetskom prvenstvu. Igramo prvi meč protiv Nemačke i ako pobedimo ili osvojimo bod, onda imamo šanse da prođemo. Ukoliko izgubimo tu utakmicu, šanse su nam vrlo male. U Japanu vlada mišljenje da nemamo previše šanse. Svesni su ljudi da su Nemačka i Španija svetske fudbalske sile“, istakao je za Mozzart Sport Arihiro Sentoku.

Na reči sunarodnika nadovezala su se Šimurina očekivanja.

„Nadam se da će Japan završiti na najboljem plasmanu u reprezentativnoj istoriji, ali iskreno biće veoma teško da osvojimo bodove protiv Nemačke i Španije“, kazao je član Subotičana i dodao:

„Atmosfera u Japanu je veoma podeljena, praktično je odnos pola-pola između optimističnih i skeptičnih stavova. Ne postoji euforija, tako je još iz perioda kvalifikacija, a glavni povod za diskusiju izazvala je promena selektora, a sve je plod direktorovog nedostatka taktičkih i korektivnih veština. Srbija je znatno složnija i atmosfera je mnogo bolja“.

Pomen Srbije bio je povod Sentokuu da uputi pohvale na igru Orlova.

„Siguran sam da će Srbija proći grupu, a za dalje zavisi od protivnika. Brazil sigurno neće dobiti Srbiju glatko u prvoj utakmici. Mislim čak da Srbija ima šanse i za pobedu u tom meču“.

Japan je u odnosu na Svetsko prvenstvo u Rusiji pretrpeo značajne promene, tim je u međuvremenu podmlađen, a ulogu selektora od Akira Nišine preuzeo je Haime Mirijasu.

„Selekcija Japana iz 2018. godine sa Keisukeom Hondom, Šinđijem Kagavom, Šinđijem Okazakijem i Jutom Nagatomom je bila jača nego ova u Kataru. Ekipa od pre četiri godine bila je znatno iskusnija, dok je današnja poprilično mlada. Na ovom prvenstvu Japanu će biti baš teško, ali do 2026. godine ova ekipa će sazreti i biti u punoj snazi“, kazao je Sentoku i fokus usmerio na selektora:

„Morijasu je osvajao japansku Džej ligu kao trener 2012, 2013, i 2015. godine. Uspešno je vodio i U23 selekciju na Azijskim igrama pre nego što je postao selektor. Ima dosta iskustva, ali ne vidim mnogo razlike između Nišina i Morijasua“.

Uoči premijere Zemlje izlazećeg sunca u Kataru Sentoku nema dilemu ko bi mogao da ponese ulogu junaka, naročito jer dobro poznae Nemce.

„Daiči Kamada je najveća zvezda reprezentacije. Igra odlično, postiže golove u Ligi šampiona, dao ih je sedam u Bundesligi, a ima i nekoliko asistencija. Ovo je njegova najbolja sezona u karijeri“.

Stav sunarodnika potvrdio je i Šimura.

„Posebno verujem u Kamadu i Kuba, sa nestrpljenjem čekam da vidim kako će se pokazati protiv kvalitetnih protivnika. Očekujem Japan koji će igrati čvrsto u defanzivi, poput Atletika, i tražiti šansu iz kontri“.

KAGAVA „KRIV“ ZA 304 JAPANCA U NEMAČKOJ

Zanimljiv podatak uoči prvog izazova Japana u Katru je da čak 304 fudbalera iz ove azijske zemlje igra baš u Nemačkoj, a Sentoku je otkrio kako je začet trend dolazaka.

„Taj trend je krenuo od Šinđija Kagave koji je igrao u Dortmundu i osvajao titule. Od njegovog pojavljivanja, mnoge menadžerske agencije u Japanu su počele da pronalaze angažmane igračima u Nemačkoj, a i Nemci su shvatili da Japanci mogu da ponude kvalitet“, kazao je fudbaler Voždovca.

Pišu: Ivan Džodić i Filip Veselinović


tagovi

Noboru ŠimuraArihiro Sentoku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara