Suviše je Ajaks grešan da bi igrao u Ligi šampiona, poštenje PSV-a ga spasilo Lige konferencije

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.05.23. | 16:37

PSV pobedom u Alkmaru overio kvalifikacije, klub iz Amsterda u Ligi Evrope

Suviše je Ajaks u prethodnom periodu bio grešan da bi na kraju ove sezone overio plasman u Ligu šampiona. Polufinale Lige šampiona iz 2019. godine bila je najviša tačka novije istorije kluba iz Amsterdama. Od tog trenutka Kopljanici su krenuli blagom silaznom putanjom, nisu više bili konkurentni u Ligi šampiona. A zatim su ove takmičarske godine prepustili tron velikom rivalu iz Roterdama, da bi im i drugo mesto ostalo nedostpuno posle današnjih mečeva 34. kola Eredivizije.

Mogao je Ajaks da uhvati drugo mesto, odnosno kvalifikacije za Ligu šampiona. Bilo je potrebno da doskorašnji šampion slavi u Enšedeu Tventeu i da čeka trijumf Alkmara protiv PSV. Nisu uspeli igrači Ajaksa da ispune ni prvi preduslov, pošto su odigrali užasno drugo poluvreme protiv Tventea i na kraju su poraženi sa 1:3. Visilo im je i mesto u Ligi Evrope, mirisalo je da će Ajaks biti ukras Lige Konferencija, ali ih je poštenje PSV-a i snalažljivost Ćavija Simonsa zadršalo na trećoj poziciji.

Izabrane vesti

Bio je meč u Enšedeu sublimacija Ajaksove teške sezone. Uspeo je Dušan Tadić dodatno da popravi brojke do 11. pogotka u Erediviziji. Samo što nije imao ko da ga prati. Raspala se igra Kopljanika u drugom poluvremenu.

Za pet minuta Tvente je uspeo da okrene rezultat preko Ugaldea i Pleguezuela, da bi na kraju trijumf domaćina potvrdio Černi. Bila je tada jasno da će Ajks prvi put od 2009. godine biti plasiran ispod drugog mesta.

Mnogo zanimljivi meč viđen je u Alkmaru. PSV je pobedio, iako je Alkmar jurišao i bio blizu totalnog preokreta. Nisu se predavali domaći ni posle vodećeg pogotka Ćavija Simonsa. Imao je Alkmar mnogo više od igre, napadao sa svih strana. Stigao je i na vreme do izjednačenja, pošto je Karslon u 84. minutu perfektno izveo jedanesterac. Krenula je tada opasada gola PSV-a. Ne velikim mukama su bili gosti, spašavao je i golman Valter Benitez. Čekali su drugi gol navijači Alkmara, a dočekali još jednu kontru i realizaciju Ćavija Simonsa.

Alkmar će igrati u Ligi Konferencije, dok će u baražu o još jednom putniku u to takmičenje odlučiti Tvente, Sparta, Utreht i Herenven.

Šampionsku sezonu Fajnord je završio porazom od Vitesa.

Iz lige su, kao što je ranije bilo poznato, ispali Groningen i Kambur. Emen će igrati baraž za opstanak.

EREDIVIZIJA - POSLEDNJE, 34. KOLO

Nedelja

AZ Alkmar - PSV 1:2 (0:0)

/Karlson 84 pen - Simons 65 i 90/

Kambur - RKC 4:0 (2:0)

/Uldriks 45, Sambisa 45, For 57, Šmit 67/

Fajenord - Vitese 0:1 (0:1)

/Ginekl 43/

Groningen - Sparta 0:5 (0:1)

/Guzman 25, Saito 58, Veršuren 75, Lauritsen 79, Kroji 89 pen/

Herenven - Go Ahed Igls 2:0 (1:0)

/Bošnijevec 43, Naneli 79/

Tvente - Ajaks 3:1 (0:1)

/Ugalde 46, Pleguezuelo 51, Černi 75 - Tadić 31/

Utreht - Emen 3:2 (1:1)

/Horn 2, Doavikis 53, Virgevar 79 - Romeni 35, Dimers 58/

Volendam - Ekcelzior 3:2 (3:0)

/Mieghem 10, Gasel 23 ag, Antonuči 27 - Lamprou 56, Agrafiotis 78/



tagovi

Dušan TadićĆavi Simons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara