Sve je ovo normalno, sve podseća na super prelazni rok iz 2017. godine

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.08.22. | 13:55

Marko Marin bio uporan i dao prednost Osmanu Bukariju u odnosu na Nemanju Radonjića

Kada je prosečan ljubitelj fudbala otvorio specijalizovane sajtove posvećene praćenu rezultata širom Evrope i video stanje stvari na Marakani sigurni smo da je lakonski prokomentarisao: “Aha, Zvezda je bila ubedljiva, to je očekivano i normalno, prošle sezone su bili sjajni protiv Rendžersa”.

I treba navijači srpskog šampiona da budu donekle euforični i srećni posle predstave u sudaru sa Pjunikom, iako je petarda u mreži Jermena - i ekipa slične kategorije - postala normalnost Crvene zvezde. I to je svakako velika snaga crveno-belih. Kako je to jedan zaljubljenik u crveno-bele boje objavom na Tviteru objasnio, početna postava Dejana Stankovića za meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona mogla je hipotetički zbirno da ima preko 1700 zvaničnih utakmica u dresu kluba sa Marakane. Takav kontinuitet se ne pamti, posebno ne u ovom veku.

Izabrane vesti

Ali iskorak u igri - brzinski svakako - i potencijalni ulazak u Ligu šampiona predstavlja posledicu paralelnog rasta trenera Dejana Stankovića i klupskih struktura, čija personifikacija je direktorski tandem Zvezdan Terzić - Mitar Mrkela.

 Prvi put od kada je na klupi matičnog kluba Dejan Stanković nije ličio na ekspres lonac koji će svakog trenutka da prokuva. Nije bilo promene raspoloženja na njegovom licu, nije bilo lutanja u strateškim odlukama niti pogubnih poteza u stilu “taknuto-maknuto”. Bio je Dejan nekako neobično miran, kao da je bio siguran u potencijal tima i ono što je dobio od novajlija u svlačionici. Nije ni paničio kada je na tri prijateljske utakmice u Sloveniji ostvario samo jednu pobedu. Sa druge strane direktorski tandem živeo je između dve krajnosti. Super prelaznog roka iz 2017. godine kada je nepogrešivim odabirom skockan tim sa Borjanom, Rodićem, Krstičićem, Savićem, Stojkovićem, Radonjićem i Pešićem, ali i potom brojnih grešaka. Posebno uoči druge Lige šampiona kada su crveno-beli dres zadužili Van La Para, Žander, Kanjas i Tomane, pa i dva miliona evra plaćeni Mateo Garsija. I da se nisu snašli u Ljutice Bogdana, zbog specifičnosti Zvezdinog dresa, nikada kasnije nisu igrali ozbiljan fudbal. A to nešto govori, posebno što su crveno-beli tada investirali više nego sada.

Kasnije je bilo pogodaka (Sanogo, Ben) i promašaja (Falko), ali je Crvena zvezda u ovom prelaznom roku napravila koncepcijski zaokret, ponudivši Dejanu Stankoviću šansu da napravi blagu revoluciju u igri i posle svih uspeha uhvati nit sa modernim fudbalom (čitaj brzinom). To je i za stručni štab Pjunika bilo iznenađenje, pošto su Jermeni bili nepripremljeni za Zvezdinu novu dimenziju, odnosno luksuz da se ne svodi sve na majstorstvo Kataija i Ivanića.

JOŠ DAN DO POČETKA MOZZART PROGNOZZERA!

Crvena zvezda se odlučila da donekle podmladi tim i napravi drugačiji odabir stranaca. Odnosno da se odluči za momke koji su daleko od pika karijere i kojima Crvena zvezda može da predstavlja most do najvišeg nivoa. To je zajednički imenitelj za Osmana Bukarija i Kingsa Kangvu.

BUKARI PREDLOŽEN PRE DVE GODINE, SADA JE MARIN INSISTIRAO

Slavodobitno je negde u martu ove godine Zvezdan Terzić otkrio novinarima u neformalnom razgovoru da će Marko Marin u narednom periodu biti direktor skauting službe, pozivajući se na njegove kontakte širom Evrope i shvatanje modernog fudbala. Pred bivšim reprezentativcem Nemačke i dalje stoji period dokazivanja, ali iza njega je već sada transfer Osmana Bukarija. Vole u Ljutice Bogdana da se pohvale timskim radom, pa istini za volju treba reći da je potencijalni reprezentativac Gane bio ponuđen Crvenoj zvezdi još pre nekoliko godina kada je nosio dres Trenčina. Ovog leta se stvar ubrzala, posebno što su crveno-beli bili spremni da investiraju ozbiljan novac u krilnog igrača koji bi ofanzivi doneo balans...

Uvek je u takvim situacijama Nemanja Radonjić prvi pik, ali insajd informacije govore da na Bukariju uporno insistirao Marko Marin. Iako je reprezentativac Srbije mogao da se dovede za relativno sličan iznos, bivši vezista Crvene zvezde je smatrao da je za koncepciju Dejana Stankovića bolje rešenje igrač Genta na pozajmici u Nantu. Za sada Bukari ozbiljno obećava, jer je na evropskoj premijeri imao gotovo savršeni učinak, poput Nikole Žigića protiv Nistrua 2003. godine.

Kings Kangva je bio nešto lakši poduhvat. Crvena zvezda je tu imala pomoć prijatelja, pošto je Miodrag Božović kao trener Arsenala iz Tule signalizirao bivšim pretpostavljenima da u njegovom klubu postoji mlađa i brža verzija Gelora Kange. Pol pozicija je bila obezbeđena, ostalo je samo da Crvena zvezda prva stigne do reprezentativca Zambije i pored ozbiljne pretnje moskovske Lokomotive i jednog francuskog kluba.

”Kada smo doveli Kingsa Kangvu bilo je sumnjičavih pogleda, čak i rečenica da nam nije potreban fudbaler koji je sa Arsenalom iz Tule ispao iz lige. Ali da se ne lažemo, da oni nisu ispali teško bi Kangva uopšte došao u Srbiju”, rekao nam je u nezvaničnom razgovoru jedan od viđenijih prijatelja Crvene zvezde.

KADA POGODIŠ U PRELAZNOM ROKU, ONDA IGRAŠ FUDBAL SA OSMEHOM - KAO KANGVA

Promenili su Afrikanci krvnu sliku crveno-belih, ali i tržišni potencijal ove ekipe Crvene zvezde. Baš kao i Stefan Mitrović, još jedan momak koji je, i pored gužve na krilnim pozicijama, potpisao za Crvenu zvezdu. Momak odrastao u Kanadi trebalo je da stigne još pre šest meseci u Beograd, ali je tada pala odluka da se angažuje Nemanja Motika. Prepoznao ga je Stanković u sudarima sa Crvenom zvezdom kada je direktnim fudbalom mučio Gobeljića i Erakovića.

Još je rano o tome pričati, ali će rukovodstvo Crvene zvezde biti na ispitu kada trojica novajlija budu postavljeni u izlog za prodaju. Deluje da bi zbirna zarada morala da iznosi između 15 i 30 miliona evra.

Sada to nije važno... Crvena zvezda igra brzo i sa osmehom na licu, kao Kings Kangva, bitno drugačije nego, primara radi, 2019. godine kada se oko kluba osećala tenzičnost zbog promašaja u letnjem prelaznom roku.

Sada sve podseća na 2017. godinu.


tagovi

Zvezdan TerzićMitar MrkelaDejan StankovićOsman Bukari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara