Migel Borha u završnom sprintu (©AFP)
Migel Borha u završnom sprintu (©AFP)

Sve je spremno za žurku na Monumentalu: Riveru i bod dovoljan za 38. titulu

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.07.23. | 23:03

Čitava fudbalska Argentina će gledati susret Milionera sa Estudijantesom, koji se igra u noći između subote i nedelje od 23.55 časova po srednjoevropskom vremenu

River Plejt tri kola pre kraja šampionata Argentine ima šest bodova prednosti u odnosu na svog najbližeg pratioca Taljeres Kordobu, a već noćas ima sve preduslove da obezbedi 38. naslov prvaka. Od 23.55 časova će pred prepunim tribinama nikada većeg Monumentala, u sklopu 25. kola, Milioneri da gostuje Estudijantes iz La Plate.

Riveru je cilj jednostavan pobeda ili remi garantuju titulu. U međuvremenu, Estudijantes je u potpuno suprotnoj situaciji, gde je tim iz La Plate bez pobede već četiri utakmice, sa lošim igrama čak i kod kuće.

Izabrane vesti

Vlasnik najboljeg napada u ligi sa neverovatnih 42 postignuta gola na 24 utakmice, River Plejt, u prošlom kolu je remizirao bez golova. Tada je propustio tu prvu meč loptu protiv San Lorenca, naišao je na više poteškoća nego što su navijači Milionera očekivali.

U svakom slučaju, male su šanse da će sastav iz Kordobe da ih pretekne u trci za titulom. Za to im je potrebno da pobede u dve preostale utakmice protiv Rosario Sentrala i Racinga, ali isto tako da ekipa iz Nunjeza ne doda nijedan bod u tri preostala kola. Međutim, čak i da do toga dođe, na scenu stupa kalkulator jer čak i ako mu se bodovno izjednače, biće potrebno pribeći kriterijumu gol-razlike, a Milioneri na svom kontu trenutno imaju čak 10 golova više od Taljeresa.

Trener domaćih Martin Demikelis naravno planira da izvede svoj najbolji tim. Ako ne bude pravio neke korekcije u sastavu i zadrži bi iste igrače i treću uzastopnu utakmicu, to će biti presedan otkad sedi na klupi Rivera. Još se nije desilo da na tri meča zaredom nekadašnji reprezentativac Argentine izvede istu postavu. Očekuje se Franko Armani na golu, dok bi odbranbenu četvorku trebalo da čine Milton Kasko, Leandro Gonzales Pirez, Paulo Diaz i Enzo Diaz. U veznom redu, Demikelis će nastaviti da se oslanja na kreacije Rodriga Alijendra i Enca Peresa, dok će nekoliko metara ispred biti Ignasio Fernandez, Nikolas De la Kruz, Esekijel Barko, a kao najistureniji dejstvovaće Lukas Beltran.

23.55: (1,45) River Plejt (4,20) Estudijantes (8,00)

U poslednjih pet obračuna u svim takmičenjima, Milioneru su zabeležili tri pobede, jedan remi uz jedan pretrpljen poraz. Pobede su ostvarene protiv Strongest u poslednjem kolu grupne faze Kopa Libertadores, Kolon i Instituta, pored toga što su remizirali sa San Lorencom i izgubili od Barakas Sentral. Igrajući kod kuće, ekipa River Plejta ima nedavni besprekoran učinak od deset uzastopnih pobeda u isto toliko odigranih mečeva.

Sa druge strane, za Estudijantes ovaj meč dolazi u veoma neugodnom trenutku, jer samo dva dana kasnije ekipa iz La Plate ima ključnu utakmicu u Kopa Sudamerikani protiv Barselone iz Gvajakila. Samo nekoliko sati nakon što je jedva stigao iz Ekvadora usled kvara na motoru avijona, u jeku plej-ofa za osminu finala drugog po snazi kontinentalnog takmičenja, Estudijantes će noćas, bez prethodne mogućnosti da se odmori, da gostuje na Monumentalu. Na ovaj način, Pinča je suočen sa dilemom: da se pobrine da zadrži i odmori neke od ključnih igrača za duel sa Barselonom, za koji će imati samo dva slobodna dana, ili da uložiti sve kako bi pokušao da pokvari žurku Milionerima.

Navijači River Plejta (©AFP)Navijači River Plejta (©AFP)

Pinča je prošlog utorka izgubio rezultatom 2:1 od Barselone iz Ekvadora u Gvajakilu, u prvoj utakmici plej-ofa Kopa Sudamerikane. Revanš meč igra se sledećeg utorka od na stadionu UNO, a Estudijantes će ići sa ciljem preokreta u seriji za plasman u osminu finala, gde pobednika iz ovog dvomeča čeka Gojas iz Brazila.

Zbog problema u jednoj od turbina aviona kojim su obavili čarter let, Pinča je u sredu morao da se iskrca u Boliviji kako bi se izborio sa ovim problemom, za koji su u početku verovali da je rešen, ali kada su pokušali ponovo da uzlete, morali su brzo da se spuste. Nakon što je problem rešen, tim je krenuo nazad u Argentinu. Konačno, posle teškog trenutka sa kojim su se morali suočiti, ekipa iz La Plate je stigla na međunarodni aerodrom Ezeiza živa i zdrava i već razmišlja o tome kako da u revanšu na svom terenu okrene negativan rezultat protiv ekipe iz Ekvadora, ali pre toga moraće na teško gopstovanje Riveru.

Sa izostancima Zaida Romera i Santjaga Nunjeza zbog povreda, druge modifikacije bi bile pauza za Marijana Anduhara i stoga će Daniel Sapa biti startni golman. Pored toga, Nikolas Fernandez (21), koji je izašao iz omladinske škole, biće jedan od centralnih defanzivaca. Takođe je novost je da se Hose Sosa vraća posle povrede, Erosa Mankuza zameniće Leonarda Godoja na desnoj strani, a Gvido Karijo bi bio u napadu umesto Mauro Boselija.

Estudijantes trenutno zauzima 6. mesto na tabeli elitnog argentinskog nadmetanja, sa do sada osvojenih 39 bodova, uz četiri boda od pristupne zone za naredno izdanje Kopa Libertadores i trenutno je prvi tim sa pristupom za Kopa Sudamerikanu i sledeće sezone. U poslednjih pet odigranih mečeva u svim takmičenjima, tim Eduarda Domingeza zabeležio je samo jednu pobedu, uz tri remija i jedan poraz. Igrajući u gostima, Estudijantesova ekipa je zabeležila četiri pobede, četiri remija i samo dva poraza u poslednjih deset mečeva.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

ARGENTINA 1 – 25. KOLO

Subota

Godoj Kruz – Defensa i Hustisija 2:2 (0:0)

/Konečni 47, Rodrigez 69 – Tonji 62, Kaseres 90+5/

Sarmijento – Velez 1:1 (0:0)

/Monako 90+10pen – Hara 90+12/

Urakan – Taljeres Kordoba 0:1 (0:0)

/Romero 85/

Union Santa Fe – Platense U TOKU

Rasing Klub – Rosario Sentral U TOKU

23.55: (1,45) River Plejt (4,20) Estudijantes (8,00)

Nedelja

19.00: (2,00) Belgrano (3,20) San Lorenco (4,20)

21.30: (3,15) Himnasija (3,10) Boka Juniors (2,45)

23.55: (2,05) Lanus (3,15) Banfild (4,10)

Ponedeljak

02.30: (1,65) Argentinos Juniors (3,60) Kolon Santa Fe (6,00)

02.30: (2,45) Sentral Kordoba (3,05) Independijente (3,15)

23.00: (3,00) Arsenal Sarandi (3,00) Instituto (2,60)

23.00: (2,05) Tigre (3,30) Barakas Sentral (2,80)

Utorak

01.30: (2,05) Njuels Old Bojs (3,15) Atletiko Tukuman (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1River PlejtEstudijantes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara