(©Reuters)
(©Reuters)

Sve se raspalo kada je crveni telefon zazvonio

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.04.21. | 17:05

Kako je Boris Džonson, premijer Britanije, srušio Superligu

Bila je to najkraća fudbalska liga na svetu. Nije odigran nijedan meč, nije stigla da ima ni celu listu učesnika. Potrajala je dan i po.

Pomalo paradoksalno, evropska Superliga je pukla tamo gde bi logici stvari trebalo da bude najjača – u Engleskoj. Polovina prijavljenih klubova je bilo iz te zemlje. Blok od šest moćnika. Verovali su da su jači od svega i svih. I da ništa ne može da ih zaustavi u nameri da matiraju UEFA, odvoje se od nje i zaplivaju putem koji su sami, uz istomišljenike iz Italije i Španije, odredili.

Izabrane vesti

A, onda je zazvonio crveni telefon...

Tako to slikovito opisuje španski AS, koji tvrdi da je čovek koji je najzaslužniji za razaranje sveže postavljenih zidina Superlige – Boris Džonson. Po mnogima kontroverzni premijer Britanije rešio je da se umeša u pokušaj puča u evropskom fudbalu i pokazao kako jedan istinski moćan političar može problem da reši za tili čas. Čak i ako su milijarderi na drugoj strani spektra.

AS piše da je Džonson objasnio vlasnicima klubova da Vlada Britanije ne može zakonski da spreči nikog da istupi iz UEFA i osnuje svoje takmičenje. Ali da postoje mehanizmi kojima će im sve to izbiti na nos.

Jedan od njih je povećanje taksi na luksuz za vlasnike, a oni koliko god bogati bili teško se odvajaju od svakog centa koji ide na poreze, a druga stvar je, pošto je Britanija u Bregzitu, može da postavi drugačije uslove oko radnih dozvola za fudbalere koji dolaze iz zemalja van Ostrva. U prevodu, možete vi da odete u Superligu, ali zaboravite na opciju da dovodite pojačanja van Engleske i Škotske.

Znajući da pretnje čoveka kakav je Boris Džonson nisu prazna priča, pogotovo što bi mu otvoreni sukob sa alavim milijarderima u klupskim strukturama samo dizao rejting među običnim narodom, čelnici Sitija, Junajteda, Čelsija, Arsenala, Totenhema i Liverpula su počeli da se povlače.

Da li je Džonson jedini razlog što su promenili odluku, teško je sad pogoditi, ali jedan od razloga sigurno jeste.


tagovi

UEFABoris DžonsonEvropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara