Super što niste uspeli (©AFP)
Super što niste uspeli (©AFP)

Jutro kvari sinoć započete veze

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.04.21. | 12:26

Superliga definitivno propala... I neka je

Možda su malo i “potegli“, osmelili se i u nedelju kasno uveče objavili da okreću leđa Uefi i osnivaju sopstvenu Superlige. Fudbalskoj lopti su, kao dobro nacvrcan švaler devojci, rekli: Moja si!

Ni 48 sati kasnije pljušte izvinjenja koja niko ne želi da pročita. Samopouzdanje iz poslednjih intervjua Florentina Pereza i Andree Anjelija iščezlo preko noći. Dan nakon što je dao intervju u kojem objašnjava javnosti da je fudbal biznis, a navijač konzument, predsednik Juventusa je morao da prizna poraz.

Izabrane vesti

Ne možemo da imamo ligu sa šest timova“, rekao je Anjeli za Rojters da bi na konkretno pitanje da li posle povlačenja šest engleskih klubova projekat Superlige ipak mogao da zaživi odgovorio sa...

Da budem iskren – ne, to jasno nije moguće“.

Problem je samo što Anjeli do sada nije bio previše iskren. Ne tako davno se, dok je još bio dobar kum sa Aleksanderom Čeferinom, koga je sam zamolio da mu krsti ćerku, zajedno su govorili o reformi Lige šampiona i pričali kako će ona spasiti fudbal. Onda se ispotavilo da je Anjeli radio kumu iza leđa, pa ga je Slovenac po starom balkanskom običaju nazvao “zmijom“.

Ne jedinom u leglu onih koji su hteli da privatizuju fudbal. Jer da se ne lažemo, upravo to stoji iza svega. Borba za očuvanje moći i privilegija. Arsenal ih je recimo na terenu izgubio još pre nekoliko godina. Milan je poslednji skudeto osvojio pre devet godina, Inter će ga sad verovatno vratiti posle 10, Arsenal je bez titule u Premijer ligi punih 17 sezona, Mančester junajted osam, Totenhem nema nijednu već šest decenija, Liverpul ima jednu u poslednje tri, Atletiko jednu u četvrt veka.

Nisu najveći. Samo najviše zarađuju. Jedni zato što evropski kupovi svih ovih godina nisu bili zatvoreni kako oni sada žele (Milan, Mančester Siti, Čelsi). Drugi zato što su profitirali od prodaje TV prava u državnim šampionatima (Totenhem).  Ima naravno tu i istinskih velesila. Real, Barselona, Mančester junajted, Liverpul, Juventus... Nema šta, giganti.

Toliko već dugo da su se navikli da imaju. Novac pre svega. Bez trofeja se još i može. Bez para nikako. I uvek je malo. Barselona je prošle sezone dala više od pola milijarde evra samo na plate i opet je malo. Real Madrid je Geretu Bejlu dao toliku platu da ovaj nema problem da sezonu provede na golf terenu jer zna da ni na jednom drugom mestu neće dobiti ni pola od toga. Englezi već godinama daju milione da bi i nama sa Balkana za milionska obeštećenja uzimali tek punoletne tinejdžere. Juventus ima 30 igrača na pozajmicama, Milan dugove koji ozbiljno prete da ih opet pošalju u donji dom Serije A, Nerazuri imaju i gomilu bivših trenera koje i dalje plaćaju.

A onda ispade da su krivi Hetafe, Atalanta, Lester?

Nije naravno ni Uefa oličenje poštenja, daleko od toga, sve je ovo sama i zakuvala toliko puta izlazivši u susret najvećima isključivo želje da i sama zaradi. Napravila je sistem u kojem birokrate, kao u državnom preduzeću, mogu da sede i zarađuju za komforan život, bez mnogo rada i bilo kakvog rizika. I opet će. Već je Čeferin najavio da bi londonski investicioni fond Centricus mogao da uleti sa investicijom od 6.000.000.000 evra u preduzeće koje bi ubuduće organizovalo evrokupove. Najveći deo bi, naravno, pripao najvećima. Uefa će dobiti još koju godinu plandovanja po švajcarskim jezerima.

A ostali? Predsednik Viljareala Fernando Roig javno je kritikovao “egoistu“ Florentina Pereza nazvavši ga sebičnim čovekom koji misli samo o Realu. Predsednik Torina Urbano Kairo je Anjelija na sastanku Serije nazvao “Judom“. “Višak“ od 14 premijerligaša koje “velika šestorka“ nije videla u eliti imao je burnu raspravu na kojoj su pojedini tražili da se odmetnici kazne oduzimanjem bodova. Everton je, piše Atletik, prednjačio.

Kako da ubuduće radimo sa njima?“, rekao je jedan neimenovani funkcioner pomenutom Atletiku.

Engleski političari traže i da se po ugledu na Nemce, na ostrvu uvede pravilo po kome bi navijači morali da zadrže 50 odsto plus jednu akciju vlasništva nad klubom. Demagogija. Neće se desiti. "Velikanima" su leđa okrenuli i navijači i sami igrači, poneki sponzor čak. Svi marketinški stručnjaci sveta ne bi mogli da im operu obraz. Neko milionče verovatno hoće.

U stvari, verovatno će se sve tako i završiti. Najveći će na kraju dobiti još nešto novca i zaćutati. Na neko vreme. Ali bar su ljudi u odelima shvatili da nisu oni najvažniji i da nisu uvek bitni skupoceni sat na ruci i ključevi od dobrih kola na stolu. Bar ne u fudbalu. Bar ne dok se zaista ne pretvori u video igru.

Tad već neće biti fudbal svejedno.


tagovi

Evropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara