Stanojević na Marakani (© Star sport)
Stanojević na Marakani (© Star sport)

Sve Stanojevićeve greške u večitom derbiju

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.02.22. | 16:07

Trener Partizana odustao o ideja o rotacionom sistemu, verujući fudbalerima koji mu ništa konkretno nisu doneli

Najlošija utakmica u Evropi bila je u Talinu, najlošija u Srbiji u komšiluku. Kad je imao šansu da pobedom nad Florom matematički obezbedi prolećnu fazu Lige konferencija odložio je obaveze za „sutra“. Kad je mogao da trijumfom nad aktuelnim prvakom države odmakne na plus osam i primakne se prvoj tituli od 2017. ostavio je posao za „prekosutra“. U oba slučaja Partizan je odstupio od jednog od znakova raspoznavanja. Nije bio takmičarski tim.

Odgovornost je u prvom slučaju bila na igračima, pošto su potcenili Estonce, a u drugom na stručnom štabu, jer je previše verovao istim fudbalerima. I što je, na neki način, možda prvi put u sezoni odstupio Aleksandar Stanojević od ideja o rotacionom sistemu.

Izabrane vesti

Otkako je počeo takmičarki ciklus redovno je trener crno-belih potencirao kako mora da menja, forsirao priču da ne postoje starteri i drugopozivci, da su mu svi isti, kao i da su u napornom ritmu od dve utakmice sedmično neminovne rokade u svakom delu tima. Onda je samo tri dana posle revanša sa Spartom prepisao identičan tim, fizički i emotivno istrošen protiv Čeha, sa izuzetkom desnog krila. Pitanje je da li bi i to da nije morao zbog bonus pravila. U suprotnosti sa davno promovisanim idejama. Znači li to da nije do kraja ubeđen u kvalitete ostatka kadra ili je, možda, precenio mogućnosti pojedinaca, nadajući se da će inspiracija najveće utakmice srpskog fudbala biti dovoljna da se prevaziđe fizički umor.

Bila je to prva zamka u koju je Stanojević upao. Druga se tiče izbora igrača, što je priznao početkom drugog poluvremena, a potvrdio obraćanjem javnosti odmah posle utakmice. Kad trener posegne za tri izmene posle početnih 45 minuta jasno je da je omanuo: promocijom Nemanje Miletića na desni bok (u pitanju je štoper, mnogo sigurniji u srcu odbrane, što je pričao još pre dve godine), pošto je Marko Živković (kad već Aleksandar Miljković nije mogao), ipak, fudbaler bekovskih kretnji i kvalitetnijeg centaršuta; Bibarsa Natha na mestu ofanzivnog veznog (nije Izraelac tip igrača sposoban da dejstvuje odmah iza špica u jačim susretima), te Kvinsija Meniga (palog samopouzdanja posle propuštenog zicera pri rezultatu 0:0, pre i posle toga bez uticaja na dešavanja na terenu).

Utakmica je pokazala da je pogrešno verovanje kako Natho može da izdrži dve vezane u kratkom vremenskom periodu. Čak se u danima pred derbi šuškalo kako postoji varijanta da se Miloš Jojić pomeri na njegovu poziciju (prirodnije), a osigurači ispred odbrane ostanu Saša Zdejar i Marko Jevtović. Dokaz: kad je povratnik iz arapskog sveta zakoračio na teren lider šampionata je dobio fizionomiju, čvrstinu, stabilnost i mogućnost da gradi akcije. Ovako – kasno Marko na „Marakanu“ stiže. Utisak da je Jevtović trebalo da počne derbi nametnuo se posle izdanja Bibarsa Natha i Miloša Jojića u prvom poluvremenu. Njih dvojica su izgubili bitku sa Zvezdinim vezistima, pre svega Sekuom Sanogom i Slavoljubom Srnićem, može biti baš zbog toga Zdjelar nije bio na nivou, jer je maltene sam morao da „krpi“ rupe.

Stanojević nije želeo o pojedincima, međutim, svakom ko je gledao utakmicu bilo je jasno da je desna strana Partizana popustila, omogućivši Milanu Rodiću da nesmetano centrira više puta. Koliko zbog reakcija Miletića, toliko i odustva pomoći Nemanje Jovića. Mladi fudbaler je opet dobio šansu da igra derbi i ponovo je nije iskoristio, kao na istom mestu 2021. Veliki broj navijača je očekivao Nikolu Terzića, prevashodno zbog energije, ofanzivne kreacije, individualnih rešenja. Ispostavilo se da nije ni ušao!?

O načinu na koji Partizan brani bočne lopte – ili ih ne brani!?već smo pisali. Primljen gol posle akcije iz auta pokazatelj je da je pao na detaljima. Naivno. Ono što posebno brine sve u Humskoj je odsustvo reakcije. Kako na prvi, tako i drugi pogodak. Pogodak Ohija ga je uzdrmao, Kataijev hitac dotukao. Prvi put otkako se Stanojević vratio u srpski fudbal njegova ekipa je primila dva gola u superligaškoj utakmici. Raritet.

Toliko hvaljena odbrana – šest kapitulacija u 23 runde do gostovanja Zvezdi – raspala se pod pritiskom, stavila pod upitnik sve dosad urađeno i ostavila šefa struke zatečenog da je i sam bio nalik ekipi na terenu. Neprepoznatljiv. Stanojević uglavnom „živi“ utakmicu, jurca pored aut linije, podiže moral igračima, „bičuje“ ih rečima i prenosi energiju vidljivu u dosadašnjem toku sezone. U nedelju veče njegov govor tela sugerisao je manjak strasti i uklopčio se u zaključak da je tim ogledalo trenera. Biće da je osim tog vuklana emocija nedostajalo još nešto.

Individualac koji vuče napred kad tim zakaže?

Kako god da se završi sad već uzbudljiva šampionska trka, imaće na crno-beloj strani Topčiderskog brda dovoljno tema za razmišljanje u susretu letnjem prelaznom roku. Primera radi, da li u narednoj sezoni vide u timu fudbalere koji rešavanju „male“, a redovno ih nema ili greše na velikim utakmicama.

DVE UTAKMICE – DVA ISKLJUČENJA

Za prvih 40 utakmica u sezoni, računajući prvenstvo (23), Evropu (13) i Kup Srbije (dve), samo jedan Partizanov fudbaler je isključen. Desilo se to u Kruševcu, kad je Slobodan Urošević pre drugih aktera okončao gostovanje Napretku. A onda su u razmaku od samo tri dana pocrvenela još dvojica.

Najpre Rikardo Gomeš u revanšu sa Spartom. Bespotrebno. Ako je drugi žuti previd bugarskog sudije, prvi, zarađen u šestom minutu, daleko od gola, u nameri da istera pravdu deluje navino.

Potom Saša Zdejlar u 166. večitom derbiju. Prvo je u 27. minutu faulirao Mirka Ivanića što mu je bio treći start na meču, potom u 87. i Gelora Kangu. Zato ga neće biti u timu protiv Mladosti, baš kao ni prvog strelca ekipe kad 10. marta u Humsku dođe Fajenord u okviru prvog susreta osmine finala Lige konferencije.


tagovi

FK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara