Detalj sa 166. derbija (© Star spport)
Detalj sa 166. derbija (© Star spport)

Kad Partizan prvi primi gol, nema mu povratka

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.02.22. | 09:41

I to traje godinama, ove sezone uočljivo ne samo na susretima sa Zvezdom

Prošao je večiti derbi – ostali su problemi Partizanu. Evidentni u organizaciji igre, jer se ponovo nije nametno najvećem rivalu na njegovom stadionu, a oličeni i saznanju da se za njega utakmica okončala maltene na isteku pola sata kad je katastrofalna reakcija štopera Igora Vujačića i Siniše Saničanina, u kombinaciji sa ispuštenom loptom Aleksandra Popovića, doprinela vođstvu Crvenu zvezde u režiji Ohija.

Posle tih 1:0 komotno je sudija Srđan Jovanović mogao da svira kraj. Niko mu ne bi zamerio. Što se crno-belih tiče, mečeve sa komšijama po pravilu gube čim prvi prime gol. Traje već pet godina, pošto je samo ekipa Marka Nikolića imala ono što se zove „šampionski karakter“, sposobnost da naizgled izgubljenu situaciju okrene u svoju korist.

Izabrane vesti

Primera radi, Nikolićev tim je u proleće 2017. takođe gostovao na stadionu „Rajko Mitić“. Čak bio u nepovoljnijoj poziciji, jer su mu crveno-beli bežali šest bodova. Još poveli fantomskim pogotokom Gelora Kagne, iako su svi u Srbiji, osim arbitra Maja Vujovića videli da je lopta prešla gol-aut liniju pre nego što ju je Džon Ruiz vratio afričkom vezisti, ali je u drugom delu na scenu stupio Uroš Đurđević i golom pred kraj namirio pravdu, pokazao šta znači istrajnost i napadačka spretnost. Ono što je u nedelju veče nedostajalo Kvinsiju Menigu, u jedinoj šansi aktuelnog lidera.

Dešavanja iz 166. derbija mogla bi da se podvedu pod incident da je u bliskoj prošlosti makar jednom Partizan nadoknadio zaostatak za Zvezdom. A nije. Od egzekucije Uroša Đurđevića šest puta je dolazio na Marakanu da igra prvenstvene utakmice i u situacijama kad bi prvi primio gol nijednom se nije vratio iz minusa. Sa Miroslavom Đukićem je poražen 1:2 tako što je Ognjen Ožegović u osmom minutu nadoknade sa penala prepolovio zaostatak nastao u ranoj fazi prvog poluvremena (Nemanja Radonjić i Aleksandar Pešić pogađali u razmaku od tri minuta), isti rezultat – i njegovo kretanje – zabeležen je pod komandom Sava Miloševića aprila 2019. pošto je Rikardo Gomeš iz jedanaesterca samo ublažio poraz nagovešten hicima El Faruda Bena (takođe sa 11 metara) i Alekse Vukanovića. Prošlog aprila u junaka derbija izrastao je Mirko Ivanić pogodivši glavom posle kornera, a u prvom tokom 2022. ekipi Aleksandra Stanojevića presudili su Ohi i Aleksandar Katai.

Već viđeno. Letos protiv Santa Kalare na Azorskim Ostrvima čim se crno-belima prvi puta zatresla mreža bilo je jasno da će potponuti (1:2). Isto se desilo u beogradskom okršaju sa teškašima iz Genta kad je presudio Sven Kums (0:1), pa i na gostovanju u Talinu kad je Martin Miler pogodio cilj ekipa je psihološki potonula. Da, uspela je da se vrati (čak triput) u dvomeču sa Sočijem, okretala rezultat u Kragujevcu i Bačkoj Topoli, ali protiv Rusa je bila sveža, katapultirana posle letećeg starta sezone, od superligaških klubova mahom odskače kvalitetom i može povremeno sebi da priušti taj luksuz. U derbiju – ne može.

Da nevolja po crno-bele i samog Stanojevića bude veća, prethodna dva okršaja sa večitim igrana na suprotnoj strani Topčiderskog brda kao da su pod indigom precrtana. Partizan bi bolje otvorio meč, poveo (u jesen 2020. golom Filipa Stevanovića, u prvom delu ove sezone Bibarsa Natha), a onda počeo da pada, da bi ga pred kraj utakmica stigla kazna u vidu izjednačenja. Oba puta u režiji Aleksandra Kataija. Za narovoučenije: nema mu povratka kad prvi primi gol u derbiju, a nije pokazao umešnost da „zatvori“ utakmicu i(li) dokrajči rivala kad vodi. Nije to od juče. Problemi Parnog valjka sa privođenjem utakmica kraju jasno su se videli u eri Zvezdine dominacije. Čak i kad se činilo da ima kapaciteta da nadvisi najveće protivnika. Primera radi, u Đukićevom mandatu je vodio decembra 2017. kod kuće zahvaljujući realizovanom jedanaestercu Sejdube Sume, a primio gol pred kraj, da bi naredne jeseni predvođen Zoranom Mirkovićem prvi potegao pred Rikarda Gomeša, a ostao bez dva boda u nastavku susreta. U oba slučaja koban po Partizan bio je Ričmond Boaći.

Da li je do psihe ili taktike tema je za ljude u stručnom štabu. Jednako kao i pitanje da li je ovom timu potreban kreativac u ofanzivi. Razlog: poslednju prvenstvenu pobedu na Marakani ostvario je Partizan zato što je u timu imao izrazitog individualca kakav je Leonardo da Silva Souza. Uprkos bubicama u glavi, Brazilac je u nogama imao nešto što ovom sastavu nedostaje. Sposobnost da rešava utakmice sa Crvenom zvezdom.



tagovi

FK Partizan166. večiti derbiVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara