Stanković i Rišairo Živković ©Star Sport
Stanković i Rišairo Živković ©Star Sport

Taktički iskorak Dejana Stankovića iliti kako je Zvezda nasamarila lukavu Bragu

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.09.21. | 08:00

Oslovio je šef struke srpskog šampiona sastav Karlosa Karvaljala "kameleon ekipom", sposobnom da se transformiše na osnovu igre protivnika, ali je na delu pokazao da i njegova ekipa ima sposobnost ozbiljne transformacije. Crveno-beli su u prvom poluvremenu striktno pokrivali sve zone na terenu, a onda u nastavku krenuli po pobedu i uspeli u tome

Glavni utisak jučerašnje fudbalske predstave na stadionu "Rajko Mitić": Crvena zvezda je odigrala taktički najbolju utakmicu na kormilu Dejana Stankovića. Mladi strateg je očigledno pokupio sva iskustva iz dosadašnjih evropskih mečeva na klupi srpskog šampiona, pročitao je igru glavnog favorita iz Grupe F i došao do velika tri boda, koja bi u konačnom preseku mogla da budu garant novog evropskog proleća.

Jasno je uočio Stanković najjače adute u protivničkim redovima. U ogromnoj meri je osujetio opasne nalete paklenih igrača kao što su Rikardo Orta, Abel Ruiz i Lukas Pjazon i sprečio bočne nalete prebrzih krila Galena i Fabijana. Tokom prvih 45 minuta srpski šampion se povremeno branio sa svih 10 igrača u polju, ali je sve to na kraju očigledno bio deo Zvezdinog plana. Stanković je upravo u prvom poluvremenu osetio da je njegova ekipa u stanju da krene po pobedu, naredio je ofanzivniji pristup igri i pogodio u metu.

Izabrane vesti

Oslovio je Stanković sastav Karlosa Karvaljala "kameleon ekipom", sposobnom da se transformiše na osnovu igre protivnika, ali je na delu pokazao da i njegova ekipa ima sposobnost ozbiljne kamuflaže. Crveno-beli su u prvom poluvremenu striktno pokrivali sve zone na terenu, a onda u nastavku krenuli po pobedu i uspeli u tome.

Pokazao je ovaj Stankovićev tim da je u stanju da besprekorno pokriva linije. Bilo je zanimljivo gledati Aleksandra Katija kako zatvara upornog Fabijana, te Gelora Kangu kako odlazi iza leđa neumornog Sekua Sanoga. Čak je i Rišairo Živković bio spreman da se vrati duboko na svoju polovinu, pa čak i do te mere da ode da pokrije Milana Rodića, kada je izašao visoko ka protivničkoj polovini. Taj posed lopte, koji je tokom prvog poluvremena išao i preko 60 odsto u korist protivnika, nije mnogo značio Bragi, jer je put ispred Milana Borjana bio dobro pokriven.

"Rekao sam da ćemo rizikovati, kazao sam i da će doći momenat u kojem ćemo biti mnogo u problemu, i da ćemo uspeti ako to preguramo. Tako je i bilo. Odigrali smo perfektno i čestitam momcima. Prezadovoljan sam. Bio sam optimista, znao sam da treba da se poklopi mnogo stvari da bih dobio Bragu, ali sam verovao i uspeli smo", prezadvoljan je bio Stanković posle vredne evropske pobede.

©Star Sport©Star Sport

Lois Dioni je ušao prinudno u 38. minutu umesto Mohameda el Fardu Bena, ali se čini da je Stankoviću i pre toga bilo jasno da bi Francuz mogao da bude od ogromne koristi ekipi u nastavku meča. Napadač na pozajmici iz Anžea nije imao tu sreću da zatrese mrežu u 74. minutu, kada se odlično zagradio, ostavio svoje čuvare iz sebe i istrčao pred Mateusa. Ponovo nije dao gol, ali je u dobroj meri bio zaslužan za to što se Bragina odbrana u drugom poluvremenu našla na znatno većim iskušenjima.

Pogodio je Stanković i sa uvođenjem Nenada Krstičića u drugom poluvremenu. Iskusni vezista još nije u idealnoj formi, ali je Zvezda u završnici meča dobila još jednog igrača u manevru, koji može da oteža organizaciju igre protivnika. Crveno-beli su uspeli da prebace težište na protivničku polovinu, postali su mnogo opasniji po protivnički gol, a onda im se to vratilo kroz pogotke.

Zvezda je u proteklom periodu definitivno napravila i ozbiljan psihološki uspon, što se jasno videlo posle šokantnog izjednačenja gostiju. Nisu domaći igrači pali, već su se ponovo okrenuli napadima na protivnički gol, a onda zahvaljujući individualnom kvalitetu Mirka Ivanića stigli do prilike da udarcem sa bele tačke dođu do tri boda.

"Fenomenalna mi je reakcija posle primljenog gola. Mnogi bi se povukli, sklonili, mi smo naprotiv, dodali gas. Nekada te i Bog nagradi kada se dobro izmučiš. Braga je kvalitetan tim, možda i bolji od nas, ali nekada moraš da prihvatiš podređeni ugao kako bi mogao da reaguješ. Rezultat je bitan u ovakvom sistemu takmičenja", poručio je Stanković.

Seku Sanogo ©Star SportSeku Sanogo ©Star Sport

Da nije bilo te greške kod primljenog gola, Seku Sanogo bi zajedno sa Aleksandrom Dragovićem, delio epitet najboljeg igrača utakmice. Pokazalo se da odlični vezista iz Obale Slonovače može da zaigra i u ulozi koja ne znači isključivo pokrivanje prostora ispred štoperskog tandema, već da vrlo uspešno može da sarađuje i sa ostalim saigračima iz manevra. Doda pravovremeni pas, povuče loptu na protivničku polovinu. Uspeo je u potpunosti da zaseni toliko izvikanog Al Musratija, koji sinoć nije uspeo na delu da pokaže da je kvalitetniji defanzivni vezista, iako su se mnogi ozbiljni klubovi interesovali za njegove usluge.

Crvena zvezda je napravila ogroman korak ka evropskom proleću, koje je praktično u džepu s obzirom da i treće mesto u grupi garantuje nokaut fazu Lige konferencija. Ipak, nema razloga da se srpski šampion zadovoljava tim plasmanom, jer je pokazao da je u stanju da se upusti u borbu i za prve dve pozicije koje vode u nastavak takmičenja Lige Evrope.

Sve što je potrebno jeste da zadrži nivo taktičke odgovornosti, ali i da pokaže da je u stanju da nastavi da pobeđuje na ovom nivou takmičenja. U okršajima sa Midtjilandom i Ludogorecom, koji su po kvalitetu bliži srpskom šampionu nego Braga, očekivanja javnosti će biti znatno veća, ali baš tada Zvezda mora da se potvrdi i nastavi niz pobeda u grupnoj fazi takmičenja, koji je krenuo prošlosezonskim slavljima nad Liberecom i Gentom.


tagovi

Dejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara