Tata vladao sa Partizanom, ali mali Moreira je šampion Evrope! Benfika najbolja posle tri izgubljena finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.04.22. | 20:09

U Nionu protiv Slacburga čak 6:0

Prokleo je Bela Gutman Benfiku da 100 godina neće osvojiti evropski trofej, posle sedam izgubljenih finala od 1962. verovatno su u Lisabonu svesni reči mađarskog trenera, mora biti da su počeli da veruju da se njegovo proročasnstvo odnosi i na mlađe kategorije, jer je porugalski velikan čak triput poražen u završnicama UEFA lige mladih. Do ovog ponedeljka. A onda je u Švajcarskoj tukao Salcburg i potvrdio da ima najbolji tim u takmičenju.

U Nionu je sastav Luisa Kastra slavio 6:0 nad Austrijancima, u velikom stilu završio takmičenje tokom koje je bila ubedljiva u grupi (pet trijumfa u šest kola), zatim eliminisao Midtjiland, Sporting i Juventus, na tim susretima demonstrirao efikasan fudbal i isti takav reprizirao u poslednjih 90 minuta. Red Bulovo čedo nije moglo da poleti.

Izabrane vesti

Prizemljio ga je, između ostalih, Dijego Moreira. Zvuči poznato? I – jeste. U pitanju je sin nekadašnjeg Partizanovog ofanzivca Almamija Moreire, protagoniste uzastopnih titula Parnog valjka u srpskom fudbalu. Njegov naslednik je povukao sportski, a i pobednički gen na tatu i to pokazao u finalu.

Mali Dijego (rođen 2004) je najpre u trećem minutu odigrao loptu Martimu Netu i omogućio saradniku u napadu da postigne gol za inicijalnu prednost, da bi u 58. povukao kontru, sjajno se oslobodio protivnika, uposlio prvu zvezdu tima Enrikea Arahua i drugog asistencijom utabao Orlovima put ka slavlju.

Moreira je i u ostalim segmentima blistao, bio je jedan od najboljih na terenu i predviđanju mu izvanrednu budućnost. Dijego se najbolje snalazi na poziciji levog krila, a na deset utakmica UEFA Lige mladih dao je četiri i namestio pet golova. Ako nastavi ovako da se razvija samo je pitanje trenutka kad će debitovati za prvi tim velikana sa Luža.

Dijego Moreira jeste bio upečatljiv, međutim, prvo ime finala je Enrike Arauho. Centralni napadač je autorizovao het-trik, bio neuhvatljiv za odbranu Salcburga i tako napravio ključnu razliku, pošto je predstavljao pravo „pojačanje“ za ekipu koja je posle isključenja golmana Samuela Soareša u polufinalu imala pravo da pozove novog fudbalera starijeg od 19 godina. Arahuo je iz „klase“ 2002. i ove sezone je dao čak 14 golova u zahtevnom takmičenju kakvo je Druga liga Portugala.

Benfika je konačno osvojila trofej, pošto je prethodno izgubila tri finala: od Barselone (2014), Salcbzurga (2017) i Real Madrida (2021).



tagovi

Almami MoreiraBenfikaBenfika BUEFA Liga mladih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara