Fudbaleri Barselone (Reuters)
Fudbaleri Barselone (Reuters)

Titula je vraćena, ponos još nije ali sa Ćavijem ide napred

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.05.23. | 22:48

Barselona posle četiri godine opet prvak Španije

Kako je izgledalo pre dve godine, ovo sada je super. Treba i zaslužuje da se proslavi!

Barselona je nakon četiri godine čekanja opet prvak Španije. Po 27. put u klupskoj istoriji. Pečat na novu titulu je stavljen u gradskom derbiju protiv Espanjola koji je savladan 4:2 i verovatno gurnut ka ponoru ispadanja u Sehundu. Nije moglo slađe za većinski deo Katalonije...

Izabrane vesti

Ali pre dve godine i dva meseca, nije izgledalo da će biti ovako. Barselona je bila u jednoj od najtežih insititucionalnih kriza u istoriji. Cenu i dalje plaća pa ova titula ima posebnu vrednost.

Štetočinski režim Đozepa Marije Bartomeua je Barselonu ostavio na kolenima tog proleća 2021. Vratio se najuspešniji predsednik Đoan Laporta da gasi vatru i stabilizuje klub. Ali šteta je već bila velika, klub ostavljen u dugovima do guše, a ikona Leo Mesi gurnut na izlazna vrata posle sramotnog tretmana kod bivše uprave. Prvi veliki potez Laporte i spotrtskog sektora je bio povratak klupske legende Ćavija na klupu umesto tada omraženog Ronalda Kumana. Iako suštinski početnik u poslu, iako svestan teške situacije u klubu, bivši kapiten nije mogao da odbije poziv u takvoj situaciji.

Pred Laportom i Ćavijem je bio đavolski težak posao u postmesijevskoj eri. Predsednik je sa timom saradnika krenuo sa saniranjem finansijske dubioze, a trener sa rekonstrukcijom tima bez kvaliteta i samopuzdanja. Čim je Laporta zaseo na čelo kluba, rešio se skupocenih promašaja poput Grizmana ili Kutinja i njihovih visokih ugovora koji su jeli budžet kluba. Ali od pojačanja su mogli samo da računaju na besplatna. Para za kupovine nije bilo pa su dovedeni Depaj, Garsija, De Jong, Aguero...

Kada je Ćavi došao, klub je mogao mu ispuni tek poneku želju poput Ferana Toresa, ali uglavnom su dovodili ili pozajmljivali besplatne igrače poput Obamejana, Danija Alvesa ili Traorea. Ćavi je morao da se okrene sopstvenoj kući i da pruži veliku šansu deci Gaviju, Gonzalesu, Baldeu... Laporta je u međuvremenu prodavao sve što je mogao. Kamp Nou je prodao ime, klub je prodao deo TV prava za narednih 25 godina, prodata je i polovina licence za prodaju zvaničnih proizvoda sa logom kluba... Mnogo toga je Barselona založila ili prodala da bi se se spasila i ekonomski prodisala. A kada je finansijski kiseonik stigao, mogao je i Ćavi letos da oformi tim po svom ukusu.

Barsa je potrošila veliki novac za zvučna pojačanja poput Levandovskog, Rafinje ili Kundea, a besplatno su stigli Kesi, Alonso i Kristensen. Rešila se gomile igrača koji su pre svega bili finansijski balast: Kutinjo, Trinkao, Dest, Umtiti, Neto, Pjanić, Brajtvajt, Puć, Lengle, Depaj, a u penziju je otišao senator Pike. Platni spisak je drastično smanjen, a kakav je posao napravljen, govore i strelci u večerašnjem gradskom derbiju u kojem je overena titula. Barsa je pobedila Espanjol 4:2 a golove su postigli letnje akvizicije Levandovski (dva), Kunde i mladi Balde kojeg je Ćavi afirmisao u prvom timu posle prekomande iz omladinaca.

Međutim, sezona nije išla kao po loju iako je titula overena četiri kola pre kraja. Barsa je jesenas doživela neuspeh u Ligi šampiona, drugi put zaredom ispala u grupnoj fazi, a ekspresno je eliminisana i iz Lige Evrope. Prvi tofej u Ćavijevoj eri je osvojen zimus u Superkupu Španije kada je savladan najveći rival Real. Kraljevići su uzvratili eliminacijom iz Kupa kralja ali je Barsa u prvenstvu bila nezaustavljiva.

Levandovski je doneo golove i egzekutorske sposobnosti koje su Barsi falile, a kompletna rekonstrukcija odbrane se pokazala kao pogodak jer je Barsa u prvenstvu primila samo 12 golova na 34 utakmice. Paralelno se klub rvao sa raznim skandalima poput afere oko podmićivanja sudija iz prošlosti koja je sada isplivala na površinu.

Sezona je završena sa dva domaća trofeja, Ćavijeva trenerska era je počela da donosi plodove. Titula se vratila ali ponos još nije jer Barsa i dalje nije finansijski zdrav klub. Čekaju je još neki bolni rezovi zbog kojih ovog leta kluba napušta i legenda Serđo Buskets. Verovatno još neka zvučna imena. Pred Barsom su još dva velika cilja.

Povratak Lea Mesija i uspeh u Ligi šampiona. Za ovo prvo još ma nade, a drugo zavisi od prvog. Uprkos zasluženoj tituli u Španiji, Ćavijeva Barselona još nikoga nije uverila da može da bude takmac za evropsku krunu poput Reala. Ali malo ko je verovao i da će titula u Primeri biti osvojena ovako dominantno...

PRIMERA - 34. KOLO

Petak

Majorka – Kadiz 1:0 (1:0)

/Mafeo 16/

Subota

Sosijedad – Đirona 2:2 (2:2)

/Ojarzabal 5 pen, Silva 24 – Kouto 37, Stuani 45+3/

Osasuna - Almerija 3:1 (0:0)

/Budimir 46, Ezalzuli 51, Gomez 81 - Lazaro 90+2/

Viljareal - Atletik Bilbao 5:1 (2:1)

/Baenja 24, 90, Džekson 37, 50, Paredes 61ag - Sanset 45+3/

Real Madrid - Hetafe 1:0 (0:0)

/Asensio 70/

Nedelja

Selta - Valensija 1.2 (0:1)

/Seferović 60 - Klajvert 8, Mari 88/

Elće – Atletiko Madrid 1:0 (1:0)

/Fidel 41/

Valjadolid - Sevilja 0:3 (0:0)

/Mir 50, Gomez 79, Korona 90+3/

Espanjol - Barselona 2:4 (0:3)

/Puado 73, Hoselu 90+2 - Levandovski 11, 40, Balde 20, Kunde 53/

Ponedeljak

21.00: (1,95) Betis (3,50) Rajo Valjekano (4,40)



tagovi

ĆaviRobert Levandovski

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara