Tomislav Sivić (©Starsport)
Tomislav Sivić (©Starsport)

Tomislav Sivić otvoreno o Radničkom: Problemi u defanzivi, slatke muke u veznom redu, Štulić „nadošao“!

Vreme čitanja: 7min | sre. 06.07.22. | 15:49

Enigma na levom beku, a još se ne zna ni da li će na gol Dujmović ili Drobnjak?

Drugu polusezonu zaredom, Radničkom se dešava da prve dve takmičarske utakmice igra protiv beogradskih večitih rivala. Zimus je Partizan dočekan na Čairu nekoliko dana pre gostovanja Crvenoj zvezdi u Kupu Srbije, a sada će Nišlije otvoriti prvenstvo gostovanjem na stadionu „Rajko Mitić“ i pet dana kasnije ugostiti crno-bele. Odmah potom slede prvi evropski izazovi, a sve to nakon nikad kraćih priprema i ubrzanog upoznavanja ekipe sa zahtevima i sistemom rada novog trenera Tomislava Sivića, koji je o svim ovim temama, utiscima o novoj sredini posle okruglo mesec dana i sastavu kojim raspolaže, govorio za Mozzart Sport.

Iako trenutno ima prečih briga, razgovor smo počeli najaktuelnijom temom – remijem Gzire i Atletik Eskaldesa (1:1) u prvom meču prvog kola kvalifikacija za UEFA Ligu konferencije. Iako su svi u Nišu očekivali reprizu okršaja sa Maltežanima od pre četiri godine, iako je tim iz Andore bio, po koeficijentu, najslabije rangiran na UEFA listi od svih učesnika ovosezonskih kvalifikacija, ujedno je i debitant na međunarodnoj sceni, po svim statističkim parametrima bio je daleko bolji rival sinoćne utakmice i sada je sve potpuno otvoreno pred revanš na njegovom terenu 14. jula.

Izabrane vesti

Da upotrebim čuvene fraze da ‘danas svi igraju fudbal’ i da ‘ne smete nikoga da otpišete’, ali ja sam sa reprezentacijom igrao protiv Andore i oni su na mene ostavili snažan utisak po pitanju karaktera. Veoma su srčani i sa te strane neugodni. Gzira ih je verovatno malo i potcenila, tako da je sve moguće u revanšu. Mi, ipak, imamo dovoljno vremena da do 21. jula izanaliziramo našeg prvog protivnika u kvalifikacijama“.

Radnički je, po opštem utisku svih članova ekipe, imao sjajne uslove na pripremama u Sloveniji. Odirao je pet kontrolnih utakmica, ostvario dve pobede (Radomlje 5:3 i Marica Plovdiv 6:0), doživeo dva poraza (Koper 2:3 i Slask 1:3) i remizirao bez golova sa rumunskom ekipom UTA iz Arada, a evo kako je to prošlo iz ugla iskusnog stručnjaka:

Sve su to bile jake utakmice, čak ni ta Marica nije bila laka, iako rezultat možda to ne pokazuje. Pet utakmica staviti u 14 dana je baš zahtevno, a između toga treba raditi. Bilo je mnogo posla. Osnovni zadatak je bio malo podmladiti i ubrzati prilično stariju ekipu, u čemu smo, verujem, uspeli. Imali smo neviđen peh na štoperskim pozicijama. Otišao je Vujadinović, Jamkam se teže razboleo, a Savić povredio i preskočio dobar deo rada u Sloveniji, tek sada se priključio u punom ritmu, a Tolordavu smo doveli pre samo nekoliko dana. To je najosetljiviji deo tima, gde se svaka greška vidi i, nažalost, osetili smo to. Moramo se prilagoditi situaciji i da to što pre rešimo, jer za par dana počinje nam prvenstvo“.

Radnički je ovog leta uradio nešto što nije uobičajeno za prilike u srpskom fudbalu. Prilično na vreme je doveo veliki broj pojačanja i formirao „kostur“ ekipe za predstojeću sezonu. Naravno da su do kraja prelaznog roka mogući i dolasci i odlasci, ali Sivić već sada u priličnoj meri ima formiran tim.

Zadovoljan sam svim pojačanjima koje smo angažovali. To su sve provereni igrači, takav je bio i koncept kada smo se dogovarali – da ne eksperimentišemo, nego da idemo na sigurno. Od ovoga što smo do sada doveli, Marjanović, Dimić, Petrov i Gruzijac Tolordava jesu pojačanja u pravom smislu reči. Došlo je još par igrača koji tek treba da ‘nadođu’, kao što su Maka Gaku, Stajić, mali Ajdar... To je, da tako kažem, kategorija interesantnih investicija za budućnost Radničkog. Gaku je stigao kao levi bek, probali smo ga i kao štopera. Vrlo interesantan momak, u koga treba ulagati radom. Za par meseci, kada se ‘namesti’ biće i te kako koristan. Stajić je momak koji je prošao Zvezdinu školu i reprezentativne kategorije. On je bonus igrač, to mu je plus, ali došao je iz Grafičara i treba biti objektivan, postoji velika razlika između dva ranga takmičenja. Ajdar nam je tek stigao, vidi se da je reč o izrazito talentovanom, ali jednako izrazito mladom momku. To takođe nije priča za sutra, nego za prekosutra“.  

ENIGMA NA LEVOM BEKU

Ako krenemo po linijama u timu, dvojica golmana Dujmović i Drobnjak imali su jednaku minutažu. Postoji li dilema ko je broj jedan?

Pa, postoji! Ja znam da je Dujmović imao sjajne partije proletos, no sada je imao par kikseva. Drobnjak se nametnuo. Tu su negde... Do nedelje će to ostati dilema. Opet, Zvezda je specifična utakmica, to treba imati u vidu kod izbora“.

O štoperskoj liniji je dosta toga već rečeno, ali u defanzivi Sivić, čini se, trenutno ima najviše briga.

Pozicija levog beka mi je problematična. Da vam iskreno kažem, nisam sasvim zadovoljan nijednim rešenjem. Na desnom je Aksentijević neprikosnoven, niti ima preterano jaku konkurenciju. Na levom sam sada probao i sa Mlađovićem, koji je tu igrao proletos, ali je iz Metalca doveden kao štoper, gde je i korišćen na mečevima u Sloveniji...

U veznom redu, Marjanović je već počeo da „gazduje“ na terenu. Svaka akcija polazi od njega, svaki prekid je njegov. Sa njim, Pejovićem i Arsićem, Radnički nimalo ne oskudeva u kreativnosti na sredini terena. Zanimljivo je da je Mićibući u nekim periodima, makar po položaju na terenu, korišćen u defanzivnijoj ulozi nego što je to bio slučaj tokom prošle sezone.

U veznom redu imamo slatke muke. Imamo tu još i Dimića, koji može da igra na sve četiri pozicije gore. Arsić mora da preskoči start sezone zbog crvenog kartona s kraja prethodne, ali sa svim pobrojanim igračima, mislim da imamo kvalitet na sredini terena koji nas čini spokojnim za domaće prvenstvo“.

Kada su u pitanju bočni i centralni napadači, Sivić se posebno zadržao kod dva imena, igrača koji zbog svoje mladosti spadaju u kategoriju bonusa.

Stefan Mitrović je, da ne kažem pola tima, ali igrač koji pravi ozbiljnu razliku. I tako će biti dok god je tu sa nama. Sa njim mnogo dobijamo na brzini, a konkurencija na krilima je takođe žestoka, jer imamo Tomića, Jovanovića, Dimića... Petrov je značajno pojačanje, ali hoću da naglasim za Nikolu Štulića. Ono što sam rekao za momke koji su investicija za budućnost i koje ćemo da čekamo, e, Štulića smo, mislim, dočekali. On je na ovim pripremama ‘nadošao’ i da igramo neku drugu utakmicu, a ne na Marakani, on bi sigurno bio starter. Ali, pošto je ovo utakmica prostora, gde nam treba brza tranzicija, možda napravim drugačiju kombinaciju. Inače, Štula je radio odlično, gol ga je krenuo, vratio je samopouzdanje... Nadavaće se on golova“, poručio je trener sa dubokim tragom u mađarskom fudbalu, uz podsećanje na dva izuzetno važna aduta, na koja će morati još neko vreme da se pričeka.

Mislim da nikome ko je iole upućen u fudbalska zbivanja ne treba da objašnjavam koliko su Bazile Jamkam i Miljan Škrbić bitni za našu ekipu. Trenutno ih imam, a zapravo nemam! Škrbić trenira individualno u Novom Sadu posle oporavka od teške povrede i njegov povratak se očekuje u avgustu. A Jamkam, posle svega što ga je snašlo (oboleo od malarije, prim. aut.), biće van terena još najmanje mesec dana, i to u najboljem slučaju“-

TRAUME SA MARAKANE

Radnički je prethodnih godina redovna „mušterija“ Crvene zvezde, uz jako loš učinak u međusobnim duelima – 17 poraza i dva remija na poslednjih 19 takmičarskih utakmica, ali ništa bolje nije prošao ni Tomislav Sivić po povratku u srpski klupski fudbal, koji je proletos sa Novim Pazarom, na dva meča na Marakani, primio ukupno 13 golova!

Nosim blage traume sa Marakane, da se ne lažemo. Imamo to što imamo i idemo da igramo. Mi treba ove dve utakmice da iskoristimo kao pripreme za Evropu, da ove četiri nedelje, koje smo imali, produžimo na šest. Naravno, da se predstavimo u najboljem svetlu. Da potvrdimo da smo uradili dobre pripreme, da prezentujemo drugačiji, lepši fudbal, koji ćemo igrati. Zahtevniji, sa više trčanja, napadački. Taktički je to vrlo jasna utakmica. Znamo koji će nam prostor Zvezda ostaviti. Brze igrače imamo, ideju imamo. Ali, pita se i protivnik, a ne samo mi“.

Na kraju, logično pitanje za raspored kakav Nišlije čeka na startu sezone: ima li ekipa snage i priprema li se već sada psihološki da ne potone ukoliko treće kolo superlige dočeka bez bodova na svom saldu?

Raspored na početku je mnogo težak i to je nešto užasno što je moglo da nas zadesi. Nisu to samo Zvezda i Partizan, tu su odmah i evropske utakmice pod imperativom, prvo dve, pa, nadamo se, odmah još dve. Putovanja, pa opet teške utakmice u domaćem prvenstvu... Niko nam neće zameriti prva dva kola, ali moramo se podići posle toga. Mnogo pričamo, ima tu iskusnih igrača koji treba da ponesu teret, zajedno sa mnom i da se spremimo da iz svega izađemo još jači“, zaključio je u razgovoru za Mozzart Sport Tomislav Sivić.

Piše: Dušan JOCIĆ


tagovi

Tomislav SivićNikola ŠtulićStefan MitrovićRadnički Niš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara