Slavlje Makabija na stadionu „Rajko Mitić“ (© Star sport)
Slavlje Makabija na stadionu „Rajko Mitić“ (© Star sport)

Tragično veče na Marakani: Autogol Pavkova poslao Makabi u Ligu šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | uto. 23.08.22. | 22:53

Crveno-beli platili danak lošem drugom poluvremenu i padu koncentracije - 2:2, ukupno 4:5

Tragično veče na Marakani. Crvena zvezda je u revanšu plej-ofa protiv Makabija iz Haife imala dva gola prednosti, ali je uspela da ih prokocka i ostane bez toliko željene Lige šampiona. U elitno takmičenje je otišao izraelski šampion, koji do izjednačenja stigao u 90. minutu, autogolom Milana Pavkova – 2:2 (2:1), ukupno 4:5.

Ekipa Dejana Stankovića je platila danak lošoj igri u drugom poluvremenu, kao i velikom padu koncentracije u samoj završnici meča. Šef struke srpskog šampiona nije uspeo da pronađe „plan B“ kojim bi podigao ekipu na taktičkom i energetskom planu, a onda je usledio trenutak koji je pokopao sve nade srpskog šampiona. Oštru loptu je na vrh peterca poslao Atizli, snažni napadač iz Begeča je zakačio baš onako kao nije smeo, pa je lopta prevarila Borjana.

Izabrane vesti

Ovaj dvomeč jednostavno nije mogao da se završi na drugačiji način osim pravom dramom. Nažalost, posle svega viđenog za 180 minuta fudbala, Crvena zvezda je imala previše praznog hoda u svojoj igri, iako je u prvih 45 minuta večerašnjeg meča bila daleko bolji protivnik, ali to nije uspela da konkretizuje na pravi način.

Tu energiju iz prvog dela igre Stankovićev tim je nagradio golovima Aleksandra Pešića i Mirka Ivanića, ali je onda sve promenio prekid u nadoknadi prvog dela igre, posle kog je dosuđen jedanaesterac za goste. Milan Borjan je uspeo da odbrani udarac Hazize, ali je usledila druga tragična akcija domaćina. Umesto da Zvezda kreira kontranapad za treći gol, Gelor Kanga je predao posed Makabiju, a Danijel Sandgren udarcem sa skoro 30 metara vratio potpuno razbijene Izraelce u život.

Zvezda kao da je baš tog trenuka doživla veliko emotivno pražnjenje, koje je uz loštu organizaciju ige u nastavku meča rezultiralo šokantnim remijem na stadionu Rajko Mitić.



Mogla je Crvena zvezda euforičnu energiju sa tribina brzo da pretvori u pogodak. U 12. minutu otvorio se strahovit kontranapad domaćina preko Aleksandra Pešića, stigla je lopta do Bukarija, koji je slično uradio kao u Haifi, ostavio loptu za Gelora Kangu, a ovaj sa ivice kaznenog prostora pogodio stativu.

Brzo je postalo jasno da Marakana neće tako lako „progutati“ Izraelce. Povezali su se posle početke krize gosti i počeli da uzvraćaju. Nije bilo stopostotne šanse, ali su seriju naleta Makabija ispratili pokušaji Dina Davida i Tjarona Šerija, što je igrače srpskog šampiona pozvalo na maksimalan oprez, ali donekle i izmamilo goste da krenu opasnije napred.

Nedostalao je pravog Aleksandra Kataija ovog leta, ali se negde znalo da će majstor iz Srbobrana biti tu da napravi genijalan potez onda kada je najpotrebnije. Izvanredno je u 27. minutu prevario Sandgrena, ostavio ga iza sebe na travi, ušao poprečno u peterac i gurnu loptu u vatru. Tu se najbolje snšao silno motivisani Aleksandar Pešić da je jednostavo ćušne u mrežu.

Taj trenutak je doneo eksploziju oduževljenja na tribinama prepunog stadiona “Rajko Mitić”, a talas euforije je samo dva minuta kasnije mogao da stavi sastav Baraka Bahara u stanje kapitulacije. U svom stilu je Osman Bukari protutnjao desnom stranom, odmah je uočio samog Mirka Ivanića na ivici kaznenog prostora, sjajno centrirao, a odlični vezista iz Bačkog Jarka uhvatio volej koji je prohujao pored leve stative Makabijevog gola. Sve je bilo fudbalski, za uzdahe Zvezdine publike, ali nažalost nije konkretizovano dragocenim drugim golom crveno-belih na ovom meču.

Sve to je predstavljalo samo fenomenalnu najavu onoga što je Mirko Ivanić napravio u 43. minutu utakmice. Ekipa Dejana Stankovića je u tom napadu krunisala ogromno požrtvovanje i enegriju Slavoljuba Srnića, ne samo u toj akciji, već tokom čitavog prvog poluvremena. Upleo se u noge Pjerou, iščačkao je, a onda se otvorila serija majstorskih poteza. Sve je krenulo od Kagne, Katai je odigrao petom, Pešić iz prve za Ivanića, a onda udarac levom nogom uz bližu stativu. Spasa za Koena ponovo nije bilo.

Ovaj dvomeč jednostavno nije suđen da se završi lagaom pobedom i prolaskom jednog tima. Sve se zakomplikovalo kad je Crvena zvezda u pitanju u 45. minutu utakmice. Posle jednog, ne previše komplikovanog kornera loptu je rukom zakačio Srnić. Gledao je Entoni Tejlor VAR posle kojeg je dosudio jedanaesterac za goste, ali je Borjan fenomenalno intervenisao. Ipak, Zvezda je nakon toga uspela sebi da puca u noge. Krenuli su domaći euforično u kontranapad, potpuno neartikulisan i neoprezan u toj situaciji bio je Gelor Kanga, mogao je da otvori kontranapad Bukariju, ali je izgubio loptu. Do nje je stigao Danijel Sandgren, koji je imao brisan prostor ispred sebe, došao do tridesetak metara od Zvezdinog gola i snažno opalio po sredini. Dragović je malo markirao Borjana, koji je i pored toga mogao bolje da interveniše, ali je samo uspeo da zakači loptu pa spasa za domaćina u toj situaciji nije bilo.

Zvezda je kao i prvoj utakmici, iz gotovo idealne situacije došla do velikih komplikacija. Kako je vreme odmicalo u drugom poluvremenu gosti su postajali sve konkretniji, pa se posle pokušaja Pjeroa i Šerija, uzdrmala i stativa Borjanovog gola. Kaznio je Pjer Kornu loše građenje lopte Ivanića, uzeo loptu a onda iz srca kaznenog prostora gađao gornji desni ugao. Lopta uz Borjanove zasluge završila na stativi i odbila se u korner.

Nekoliko minuta ranije Stanković je sa terena izvadio nestabilnog Kangu, koji je imao i žuti karton, pa je bilo jasno da nije želeo da rizikuje. Ipak, Gaboncu se to nije svidelo, silno je protestvovao na terenu, a potom nije ni pružio ruku šefu struke. Nije, međutim, bilo vremena da se tom momentu pridaje veliki značaj, jer je žestoka bitka tek usledila. Crveno-beli su pre velike šanse Kornua pripretili sam jednom preko Erakovića, dok je nešto opasnije po gol Džoša Koena bilo tek u 75. minutu kada je Bukari gađao preko prečke nakon spuštene lopte Pešića.

Aleksandar Pešić je na terenu proveo 78. minuta, ali sve te minute odigrao u fenomenalnom tempu i maksimano ih odradio. Bio je strelac prvog i asistent kod drugog gola, a tu je ogroman broj pretčanih kilometara i šestokih duela sa protviničkim defanzivcima. Na terenu ga je zamenio Milan Pavkov od koga se očekivalo da bude tu onda kada se budu izvodili prekidi i vrebao trenutak koji bi eventualno mogao da reši pitanje pobednika. Ipak, Pavkovu, koji je mnogo puta bio heroj Zvezdine publike večeras je nažalost izrastao u tragičara.

Stanković je u situaciji kada mu se ekipa borila za „goli život“ na terenu morao da unese svežu krv. Tako su u samoj završnici u igru umesto preumornih Rodića i Bukarija poslao Sekua Sanoga i Ibrahima Mustafu. Zvezda u finišu, kada se meč bližio kraju, nije umela da stane na loptu. Jedna brzopletost Borjana i Ivanića donela je gostima prekid u 90. minutu iz kojeg je jednostavno sve bilo moguće da se dogodi, a desio se najlošiji mogući scenario za srpskog šampiona.

Lopta iza Borjanovih leđa srušila je san ekipe Dejana Stankovića o elitnom takmičenju ovog leta. Crvena zvezda je pre dvomeča sa Makabijem slovila za blagog favorita, ali to nije uspela i da dokaže u ovom dvomeču. Crveno-beli su samo u prvom poluvremenu drugog meča, tačnije do njegovog finiša, uspeli da drže situaciji pod kontrolom. To se nije ispostavilo dovoljnim za prolaz u Ligu šampiona, bez obzira što je možda bilo najpravednije da se posle svega viđenog u eventualnim produžecima odlučuje o plasmanu.

Ovako, srpski šampion će treću godinu uzastopno igrati u grupnoj fazi Lige Evrope.


-------------------------------------------------------------------------------

PLEJ-OF KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA, REVANŠ UTAKMICA


CRVENA ZVEZDA - MAKABI HAIFA 2:2 (2:1)

/Pešić 27, Ivanić 43 - Sundgren 45+5, Pavkov 90 ag/, ukupno 4:5

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Žuti karton: Kanga, Dragović, Rodić, Ivanić (Crvena zvezda), Sundgren (Makabi)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Eraković, Dragović, Milunović, Rodić (od 84. Sanogo) - Srnić, Kanga (od 53. Kangva) - Bukari (od 84. Mustafa), Ivanić, Katai - Pešić (od 78. Pavkov).

MAKABI HAIFA (4-3-3): Koen - Sundgren, Goldberg, Planić, Kornu - Ali Mohamed, Lavi, Šeri - Haziza, Pjero, David (od 72. Acili).

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 4. KOLO, REVANŠI

Utorak

Benfika – Dinamo Kijev 3:0 (3:0)

/Otamendi 27, Rafa Silva 40, Neres 42/, prvi meč 2:0

Plzenj – Karabag 2:1 (0:1)

/Kopic 58, Kliment 73 – Ozobić 38/, prvi meč 0:0

Crvena zvezda – Makabi Haifa 2:2 (2:1)

/Pešić 27, Ivanić 43 – Sandgren 45+5, Pavkov 90 ag/, prvi meč 2:3

Sreda

21.00: (1,90) Dinamo Zagreb (3,70) Bode (4,30) /prvi meč 0:1/

21.00: (1,77) PSV (3,60) Rendžers (4,80) /prvi meč 2:2/

21.00: (2,10) Trabzon (3,50) Kopenhagen (3,80) /prvi meč 1:2/

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara