Nikola Trajković (@FK Radnički Niš)
Nikola Trajković (@FK Radnički Niš)

Trajković drugi put među Nišlijama: Što sam počeo, red je i da završim

Vreme čitanja: 6min | pon. 08.01.24. | 14:27

"Snosim deo odgovornosti za poziciju na kojoj se Radnički trenutno nalazi, kada su me već pozvali, nije bilo fer da gledam sa strane", istakao je mladi trener na povratničkoj promociji na Čairu

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša/

Okruglo dva meseca nakon što je podneo ostavku posle poraza od Novog Pazara i tačno mesec dana pred početak drugog dela sezone, Nikola Trajković zvanično je započeo svoj drugi trenerski mandat u niškom Radničkom. Promocijom na Čairu, na kojoj se novinarima oficijelno predstavio i novi sportski direktor Bratislav Ristić, a koja je prethodila uvodnom sastanku sa igračima i prvom treningu u 2023. godini.

Izabrane vesti

Trajković je tada ostavio Radnički u zoni baraža, sa 13 bodova iz 14 kola, a zatiče ga u zoni direktnog ispadanja iz lige, na pretposlednjoj poziciji na tabeli, sa četiri boda više.

Takav plasman, jasno, odrediće i ambicije u nastavku sezone.

"Prioritet svih prioriteta je da ostanemo u Mozzart Bet Superligi, a moj lični cilj je da to probamo da uradimo bez onih stresnih baraž utakmica. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, pripremati protivnika po protivnika, pa ćemo videti gde ćemo na kraju stići. Bio sam upućen u sve što se u međuvremenu dešavalo u Radničkom, pratio sam, ne mislim da smo u ovom periodu dok nisam bio tu nešto puno izgubili. I trener Slavoljub Đorđević radio je kvalitetan posao, poznajem ga lično, znam da je disciplinovan, profesionalan. Gledao sam utakmice, imao je iste probleme sa kojima sam se i ja suočavao. Sigurno da je ekipa pod njim napredovala u nekim drugim segmentima, pokušaćemo i to da iskoristimo", istakao je na početku svog obraćanja medijima Nikola Trajković.

Na pitanje kakve je dileme imao kada je dobio poziv da se vrati u Niš, mladi stručnjak je rekao:

"Klub se nalazi u situaciji koja nije baš zavidna, mislim da sam delom i ja za to odgovoran. Kada sam razgovarao sa ljudima iz kluba i saznao za sve promene koje će se desiti u sportskom sektoru, ako klub već veruje u mene i u to što sam radio, ne bi bilo fer da sada samo gledam sa strane. Uz adekvatan rad i pojačanja, možemo da dignemo Radnički na poziciju da se ne ispadne ove godine, a sledeće još na neki viši stepenik. Poznajem kompletan igrački kadar, situaciju u klubu i sigurno je da je i to opredelilo rukovodstvo Radničkog za mene. Opet kažem, imam neku moralnu odgovornost kao neko ko je započeo sezonu, da je završim na najbolji mogući način".

Bilo je mnogo promena u igračkom kadru prethodnih dana i nedelja, ali Trajković, kao i letos, pred svoj prvi trenerski mandat na Čairu, nije preterano zahtevan po tom pitanju.

"Moja želja je da, ako je moguće, dovedemo još jednog kvalitetnog 'box-to-box' igrača, neku šesticu ili osmicu. Naravno, ako se 'otvori' nešto u ofanzivnom delu, da odreagujemo. Nisam neko ko širi paniku, sa ovim igračima koje imamo možemo da počnemo pripreme, sve što se bude otvaralo, gledaćemo da rešimo".

Pa ipak, bez kratkog osvrta na uzroke rezultatskog posrtanja u jesenjem delu sezone nije moglo. Ovog puta, potkrepljeno egzaktnim statističkim podacima.

"Ono što imam, igračima ću reći u lice. Svi smo odgovorni za ovo gde se nalazimo. Nisam statističar, ali kada pogledam podatke koje mi je pripremio skauting tim Malmea, jasno je da ima i pojedinačne odgovornosti svakog igrača. Mi smo šesti tim u ligi po izrazitim šansama - takozvanom xG koeficijentu, drugi tim po broju centaršuteva u 16 metara, četvrti po broju upućenih šuteva izvan kaznenog prostora... Kad pogledate sve te ofanzivne parametre, trebalo bi da budemo u vrhu. Zašto nije tako, svi mogu da izvuku zaključke, ali očito da odluke u ofanzivnoj trećini terena nisu bile adekvatne i skupo su nas koštale. Imate primer utakmice sa TSC-om, pod mojim kolegom Slavoljubom Đorđevićem, gde je taj problem bio izražen, što znači da nije samo do trenera. Defanzivno, po statističkim parametrima, trebalo bi da budemo deveti ili deseti u ligi. Protivnici su nam pravili dosta šansi na našu postavljenu odbranu, a tu se računa kada imamo minimum osam igrača iza lopte. To smo jako loše branili, ili smo bili loši u nekim individualnim odlukama. Odmah mi prolazi kroz glavu postavljena odbrana protiv Napretka ili Železničara, samo u te dve poslednje sekunde dve utakmice otišla su četiri boda. A da ne kažem koliko su još bodova mogle da nam donesu bolje odluke u ofanzivnoj trećini...", podvukao je Nikola Trajković.

 RISTIĆ: SVI SLOŽNI ZA TRAJKOVIĆA

Prvo zvanično obraćanje imao je i Bratislav Ristić. Nekadašnji vezni fudbaler sa vrlo sadržajnom internacionalnom karijerom, kasnije poznati fudbalski agent, rođeni Nišlija, vratio se ove zime u matični klub sa željom da pomogne u stvaranju respektabilnog igračkog kadra. On je potvrdio da je osnovna ideja uliti „svežu krv“ u svlačionicu, te da je Radnički, računajući i strance sa epizodnom ulogom, do sada već napustio dvocifren broj fudbalera.

To su, podsetimo, od prvotimaca, Aleksandar Pejović, Miljan Škrbić, Lazar Jovanović, Lazar Pavlović, Nikola Vlajković, a tom spisku treba dodati i Sašu Marjanovića, na koga se, kako je danas rečeno, ne računa.

"Biće dosta promena u igračkom kadru. Polusezona je, ali ponašamo se kao da počinje sezona. Sitiuacija jeste teška, ali sam uveren da ćemo podići klub na svim nivoima, pre svega u igračkom kadru. Kostur ekipe je ostao, doveli smo do sada dva nova igrača (Kolins Faj i Semir Smajlagić, prim. aut) biće tri do četiri pojačanja, u dogovoru sa trenerom radimo na tome. Možda već danas još jedan, do polaska na pripreme još jedan do dva. Prelazni rok traje do 16. februara, a do tada ćemo se potruditi da dovedemo još dva kvalitetna igrača", istakao je Ristić i potvrdio da se vode završni pregovori sa Andrijom Lukovićem, nekadašnjim zlatnim Orlićem sa omladinskog EP u Litvaniji.  

Najviše pažnje privukao je dolazak desnog beka Kolinsa Faja, kamerusnkog reprezentativca, koga je naša javnost upoznala u utakmici Srbije protiv ove afričke selekcije na Svetskom prvenstvu u Kataru.

"Kao što znate, igrao je standardno na Mundijalu. Njegovi kvaliteti su odlični za Mozzart Bet Superligu. Jeste on neki kratak period bio bez kluba, posle Saudijske Arabije, ali je sve vreme trenirao sa Standardom iz Liježa, gde je proveo devet godina, tako da je u solidnoj formi i na tom planu neće biti problema".

Trajković i Ristić (@FK Radnički Niš)Trajković i Ristić (@FK Radnički Niš)

Ristić je javnosti predstavljen kao čovek koji će biti odgovoran za kompletan sportski sektor Radničkog, dakle i omladinsku školu, pa je na pitanje o kadrovskim rešenjima, konkretno sudbini tandema Aleksandar Jovanović - Saša Stojanović, legendarnih fudbalera Radničkog koji su u prethodnom periodu rukovodili kancelarijama na Čairu, rekao:

"Što se tiče Trajkovića, nismo imali dileme. To je bio i moj predlog, da se on vrati. Baš zato što poznaje ekipu, celu situaciju, a Upravi odbor je to odmah podržao. Da, ja ću biti zadužen za ceo sportski sektor, ali naravno da to ne može preko noći sve da se promeni. Ovo je moj klub, moj grad, ja ovde živim, sigurno ću pomoći mnogo što se tiče igračkog kadra, organizacije, ali ima dosta stvari koje tek treba da 'legnu'. Aca Jovanović biće tu, sa mnom, zajedno ćemo raditi. I Saša Stojanović kao direktor škole je tu. Ja sam sa Upravnim odborom dogovorio sastanak posle 10. januara da o tome detaljnije pričamo, trenutno mi je fokus prvi tim".

PRIPREME U TURSKOJ

Za razliku od većine domaćih superligaša, Radnički nije menjao prvobitni plan priprema i neće na Kipar, već u Tursku, kao tradicionalnu bazu.

"Prvi deo priprema, taj fizički deo, obavićemo u Nišu. Od 17. do 31. januara bićemo u Antaliji. Imamo već dogovorena tri protivnika, tražimo još jednog za 30. januar. Prethodno ćemo, 20. januara igrati protiv Olimpijske reprezentacije Uzbekistana, četiri dana kasnije protiv Karvine i 24. januara protiv Slovackog", potvrdio je Trajković i dodao da će sastav njegovog stručnog štaba biti definitivno poznat za koji dan.


tagovi

Nikola TrajkovićRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara