Timo Verner, Kosta Nedeljković, Radu Dragušin, Klaudio Ečeveri, Kalvin Filips
Timo Verner, Kosta Nedeljković, Radu Dragušin, Klaudio Ečeveri, Kalvin Filips

TRANSFERI – ENGLESKA: Šta ovo bi?

Vreme čitanja: 13min | sub. 03.02.24. | 09:20

Pravilo o održivosti i profitabilnosti značajno uticalo na aktivnost premijerligaša, ali nije bilo jedini razlog drugog najslabijeg zimskog prelaznog roka u Premijer ligi u poslednjih 12 godina...

Mogli smo i da ne otvorimo tradicionalni transfer blog. Mogli smo, mada ne bismo nikad to učinili budući da znamo kako je i vama to jedna od omiljenih rubrika. Kažemo to jer i da smo prvog januara zaspali i probudili se mesec dana kasnije gotovo ništa ne bismo propustili. Glasina je bilo i biće ih, iako ni one nisu bile bombastične kako umeju, a imena unutar bloga - od kojih je malo koje bilo atraktivno - vrtela su se u krug i ponavljala iz dana u dan. Britanski Skaj češće je prenosio izjave trenera koje su ličile kao jaje jajetu i govorile o nemoći njihovih klubova da se pojačaju na tržištu nego što se bavio potencijalnim pojačanjima, dok je Fabricio Romano više 'tvitovao' o propalim nego o realizovanim transferima.

Bio je ovo poprilično dosadan prelazni rok. Bio i ne ponovio se.

Izabrane vesti

Mada kako stvari stoje čini se da ćemo sličan scenario gledati i u skorijoj budućnosti. Fifansijski fer-plej zakucao je na vrata engleskih klubova jače nego ikad, upao im na stadione i vezao ruke, tako da su samo najsnalažljiviji – ili bolje rečeno oni koji su u prošlosti znali za meru – mogli da se 'počaste'. Rezultat svega je drugi najslabiji januarski prelazni rok u Premijer ligi u poslednjih 12 godina, izdašniji jedino od onog u jeku korona virusa. I to za malo. Klubovi engleske elite doveli su 28 novih igrača, s tim da su samo njih 15 doveli trajno – od kojih su petorica odmah prosleđenji na kaljenje - dok su ostatak fudbalera pozajmili. Jedanaest klubova nije platilo ni cent obeštećenja, dok šest nije nikoga ni dovelo.

Ukupan ceh, što za transfere, što za pozajmice - 121.316.000 evra, a kakav je prelazni rok iza nas delimično oslikava i podatak da je Kristal Palas najveći trošadžija istog. Ironično, jer reč je o klubu čiji je predsednik uoči otvaranja zimske pijace izjavio kako neće kupovati. "Više ćemo tražiti pozajmice. Rekao bih da nećemo kupiti nikoga, ali pozajmice su ono što ćemo tražiti na tržištu", naglasio je Stiv Periš početkom januara. Međutim, morao je da proguta svoje reči. Serija loših rezultata u novembru i decembru učinila je da navijači okrenu leđa i ekipi i upravi - 'Protraćen potencijal. Na terenu i van njega mlake odluke. Vraćate nas unazad', visio je transparent protiv Arsenala na Emiratima – pa su čelnici odlučili da se iskupe pojačanjima. Preciznije sa dva. Iz Genka su angažovali desnog beka Danijela Munjoza za 8.000.000 evra (konačno da se i Palas podmladi na toj poziciji) te Adama Vortona, talentovanog centralnog vezistu za kojeg su Blekburnu platili 21.100.000.

Do nedavno mnogima nepoznati Vorton, mada na Ostrvu kažu i vrlo talentovan, tako je postao drugo najskuplje pojačanje Premijer lige januara 2024, jeftinije jedino od Radua Dragušina za kojeg je Totenhem platio Đenovi 25.000.000 evra. Sa tom cenom Rumun ne bi ušao ni u društvo 30 najvećih poslova prošlog leta na Ostrvu. Sigurno ima onih koji se pitaju kako je u samo šest meseci razlika u potrošnji tolika...

Iako je na engleskoj življe nego na ostalim fudbalskim pijacama u Evropi, pa i u čitavom svetu, zimski prelazni rok je i na Ostrvu uglavnom znatno mirniji od letnjeg. Istina, prošlog januara premijerligaši su potrošili blizu 850.000.000 evra, ali bio je to izuzetak, ponajviše zbog Čelsija koji je na sebe uzeo više od trećine ukupnog ‘računa‘. Uostalom, brojke kojima raspolaže Transfermarkt potvrđuju da pre januara 2023, rekordnog za mnoge klubove kada je u pitanju zimski prelazni rok, nije bilo ni izbliza toliko prometno.

U prethodnih deset januarskih prelaznih rokova prosečni trošak u Premijer ligi iznosio je oko 250.000.000 evra, što daje ceh od 12.500.000 po klubu. Prošlog leta taj prosek po ekipi iznosio je 140.000.000 – opet najviše Čelsijevom krivicom – a godinu dana ranije 113.000.000… Dakle, razlika je više nego očigledna i to što je toliko velika nije toliko neuobičajeno, ali da će engleski klubovi u trenucima osetne finansijske nadmoći u odnosu na druge biti ovoliko tihi početkom 2024. malo ko je mogao da predvidi.

Razloga za to je više, a najveći od svih bilo pravilo o profitabilnosti i održivosti, koje Premijer liga počela rigoroznije da primenju tek početkom aktuelne sezone. Pomenuto pravilo zabranjuje svim engleskim klubovima da akumuliraju gubitke veće od 105.000.000 funti u periodu od tri godine (iliti nešto više od 120.000.000 evra) s tim da ovo pravilo ne obuhvata troškove poput onih koje sa sobom nosi ženski fudbalski tim, infrastruktura, ulaganja u akademiju… Pomenuta granica postavljena je još 2013. godine i mnogi su kritikovali Premijer ligu što je u vremenom nije povećala u skladu sa inflacijom, budući da su plate fudbalera, obeštećenja i ostali povezani troškovi značajno narasli u međuvremenu.

Umesto da nešto učini povodom toga, Premijer liga je počela da kažnjava. Everton je prvi prekoračio granicu te mu je u novembru oduzeto deset bodova, a potom je zajedno sa Notingem Forestom dobio još jedno upozorenje. Ni drugi nisu daleko. Pouzdani izvori sa Ostrva tvrde da polovina od 20 aktuelnih učesnika Premijer lige strahuje od potencijalnog paljenja crvene lampice. U kolikom su grču bili premijerligaši najbolje pojašnjava odgovor trenera Vulverhemtpona Gerija O'Nila na pitanje zašto njegov klub nije doveo Armanda Broju, već ga je prepustio Fulamu.

"Nismo mogli da priuštimo sebi onoliko koliko drugi klubovi jesu, a da sebe ne izložimo riziku. Pregovarali smo sa Čelsijem tokom većeg dela dana o Broji, ali nismo mogli da izjednačimo ponudu Fulama. Trenutno smo u takvoj situaciji kao klub, ali nam makar nije oduzeto deset bodova", izjavio je O'Nil, trener kluba koji je letos pride na tržištu napravio plus od 75.000.000 evra… Zbog toga su se svi, neki manje, neki više, suzdržavali od velikih kupovina u prethodnih tridesetak dana, iako su možda – pojedini sasvim sigurno – imali ambiciju da dovedu nekoga.

Arsenal, Čelsi i Mančester Junajted primera radi želeli su napadača – kojeg to januara na Old Trafordu nisu jurili špica? - ali ga nisu pronašli. Ne samo zbog pomenutog pravila, od kojeg sva tri kluba u određenoj meri zaziru, već iz prostog razloga što oni najkvalitetniji nisu bili dostupni na tržištu. Za dovođenje Viktora Osimena najverovatnije bi bilo potrebno izdvojiti devetocifrenu sumu novca, a isti slučaj bio bi i sa Lautarom Martinezom uz pretpostavku da ga Inter ne bi pustio ni po koju cenu usred pohoda na Skudeto. Kilijan Embape je još letos naglasio da će do kraja ispoštovati ugovor sa Pari Sen Žermenom, Brentford je ubedio Ajvana Tonija da ostane do leta, što je uspeo da učini i Leverkuzen sa Viktorom Bonifejsom - mada je tako nešto i bilo očekivano budući da juriša na istorijsku prvu titulu u Bundesligi - dok se o potencijalnom odlasku Dušana Vlahovića iz Juventusa ove zime nije ni spekulisalo.

I zato niko od tri engleska velikana nije osvežio navalu. "Naš igrački kadar jedan je od najtanjih u ligi, to je sigurno. Nije bilo moguće raditi bilo kakve poslove u januaru. Nismo imali kapacitet da poboljšamo tim na način na koji smo želeli pa smo odlučili da ne radimo ništa", izjavio je Mikel Arteta u ponedeljak, praktično ponovivši ono što je njegov kolega Erik Ten Hag rekao samo dva dana ranije:"Gledao sam napadače na tržištu, da, ali nije bilo prostora zbog finansijskog fer-pleja uraditi bilo šta povodom ovog manjka opcija na napadačkoj poziciji", rekao je Holanđanin. Junajted ne samo da nije proširio igrački kadar, već ga je suzio, s obzirom na to da je Džejdona Sanča vratio u Dortmund na pozajmicu, Donija van de Beka poslao u Ajntraht da proba da rehabilituje karijeru, Fakunda Pelistrija i Hanibala Medžbrija poslao po veću minutažu u LaLigu, a pozajmicu Serhija Regilona prekinuo i vratio ga Totenhemu, rasteretivši tako platni budžet. Nijednog od njih nije zamenio novajlijom...

Možda je na kraju krajeva tako i bolje, jer pojedina istraživanja pokazuju da januarska pojačanja zapravo najčešće i nisu pojačanja. Naime, istraživačka kompanija Twenty First Group odradila je 2017. godine analizu, koja se tiče januarske potrošnje klubova iz pet najjačih evropskih liga i toga koliki ona ima uticaj na rezultate timova, a koja je utvrdila da se prosek bodova u drugom delu sezone nije povećavao. Druga analiza – sprovela ju je ista kompanija – ticala se isključivo napadača i pokazala je da čak 40 odsto njih koji su tokom zime pojačali neki klub 'lige petice' od 2012. na ovamo nisu postigli nijedan gol u nastavku iste te sezone… Ima, naravno, i pozitivnih primera, baš se Junajted 30. januara pohvalio kako je pre četiri godine doveo Bruna Fernandesa, u januarskom prelaznom roku je i Liverpul istresao džakove para za Virdžila Van Dajka, Siti za Ajmerika Laporta, a i Nemanja Matić je drugi mandat u Čelsiju započeo na zimu, no sve su to bile dugoročne mete i rešenja na duge staze. U januaru je pak mnogo više onih poput Krisa Vuda, koji je pre dve godine došao u Njukasl za 30.000.000 evra kako bi mu pomogao da ostane u Premijer ligi i godinu i po dana kasnije – posle pet postignutih golova na 39 utakmica – napustio klub za skoro 10.000.000 manje. Najsvežiji i možda najbolji primeri su oni od prošlog januara. Čelsi, u tom trenutku desetoplasirani tim, potrošio je okruglo 300.000.000 evra u pojačanja samo da bi pet meseci kasnije sezonu završio kao 12. Lids, Sautempton i Lester zbirno si uložili preko 130.000.000 i u drugom delu sezone zabeležili slabiji prosek osvojenih poena po meču nego u prvom. Lester je zimsku pijacu dočekao na 14, Lids na 15. mestu, a i jedan i drugi tim su uz pomenuti Lester potonuli u Čempionšip.

To što se trenutno odigravaju dva međunarodna turnira, i to u istom vreme kada i zimski prelazni rok, takođe je važan faktor. Mančester Siti i Njukasl jedini su timovi koji nemaju nijednog igrača ni na Afričkom ni na Azijskom kupu. I jedan i drugi kontinentalni turnir završiće se tek sredinom februara što u određenoj meri ograničava broj dostupnih igrača na tržištu, jer januar je prvenstveno period kada klubovi tragaju za igračima koji su sposobni da odmah doprinesu timu te čekati igrača mesec i po dana od otvaranja pijace nešto je na šta će pristati mali broj klubova. Pride, ukoliko je igrač dostupan na tržištu, verovatno postoji razlog zašto je tako. Uglavno zato što u svom klubu ne igra, te je pitanje koliki uticaj takav igrač može da ima na novu ekipu.

U Njukaslu bi možda i zanemarili to što neko u svom klubu nema značajnu minutažu, zbog velikog broja povreda unutar tima te suspenzije Sandra Tonalija, Svrake su vapile za pojačanjima, ali je FFP i njima pokucao na vrata, pa su pozajmice ostale jedina opcija Ediju Hauu, međutim…"Verujem da i pozajmicama možemo doći do kvaliteta, ali nisam siguran da je nama dostupan. Čini mi se da Njukasl trenutno nema previše prijatelja na tržištu. Nisam siguran da bilo ko želi da nam pomogne", izjavio je engleski stručnjak, aludirajući na to kako su im ostali klubovi okrenuli leđa otkako su pali u ruke saudijskih vlasnika. Može se reći da su i Saudijci indirektno uticali na to da prelazni rok na Ostrvu bude nezanimljiv. Letos su ubrizgali blizu 300.000.000 evra premijerligašima prilikom kupovina njihovih zvezda, a kako su ove zime i oni bili iznenađujuće mirni, Englezi nisu imali od koga da zarade novac. Za čitav prelazni rok zaradili su tek nešto više od 35.000.000, mahom od plaćenih pozajmica...

Zato su uz Njukasl, Arsenal, Čelsi, Junajted, skršenih ruku sedeli još Everton koji se našao pod najvećim pritiskom PSR i njegov gradski rival Liverpul u kojem nije ni imalo previše poente bilo šta menjati, budući da će od leta krenuti u rekonstrukciju sa novim trenerom i sportskim direktorom. Siti je pazario, mada kako to obično i čini u januaru, mislio je isključivo na budućnost, pa je iz River Plejta doveo talentovanog ofanzivnog vezistu Klaudija Ečeverija i baš kao što je uradio sa Hulijanom Alvarezom vratio ga na pozajmicu u nadi da će mu se za šest meseci vratiti podjednako kvalitetan i spreman da se priključi prvom timu. Zato se može reći da se od članova velike šestorke jedino Totenhem pojačao u pravom smislu te reči. Može se čak reći da je londonski klub odradio najbolji posao u prelaznom roku pošto je Dragušinom rešio hroničan problem na štoperskoj poziciji, a pozajmicom Tima Vernera (imaće opciju da ga otkupi na leto) već naviknutog na Premijer ligu nadomestio izostanak Heung min Sona, koji je i dalje na Azijskom kupu.

Brajton je ponovo završavao njemu karakteristične transfere obogativši svoju riznicu talenata još dvojicom igrača velikog potencijala i relativno niske cene, slično je poslovao i Brentford, a na budućnost je mislila i Aston Vila (tu između ostalog mislimo i na Kostu Nedeljkovića), mada je uspela da ispuni veliku želju Unaiju Emeriju i obogati mu opcije na krilu dovođenjem bivšeg đaka Mančester Sitija Morgana Rodžersa iz Mildbrzoa. Notingem Forest je na kraju uspeo da dovede tri pojačanja uprskog pretnji od oduzimanja bodova, ali tek pošto je prodao jednog od najboljih fudbalera ekipe Orela Mangalu Lionu (pozajmica sa obaveznim otkupom za ukupno 35.000.000 evra), a jedno od retkih zvučnih pojačanja doveo je i Vest Hem pozajmivši od Sitija Kalvina Filipsa.

Svi ostali, oni iz donjeg doma, doslovno su se krpili pozajmicama. Videćemo ko se najbolje 'zakrpio'.

ARSENAL

Došli: /

Otišli: Runar Aleks Runarson (Kopenhagen, bez obeštećenja)

ASTON VILA

Došli: Morgan Rodžers (Midlzbro, 9.400.000) Kosta Nedeljković (Crvena zvezda, 9.000.000), Džo Gauči (Adelejd, 1.500.000), Lino Sousa (Arsenal, ?)

Otišli: Leander Dendonker (Napoli, pozajmica), Kosta Nedeljković (Crvena zvezda, pozajmica), Bertran Traore (Viljareal, bez obeštećenja), Lino Sousa (Plimut, pozajmica)

BORNMUT

Došli: Enes Unal (Hetafe, pozajmica), Romen Fevr (Lorijan, povratak sa pozajmice)

Otišli: Hamed Traore (Napoli, pozajmica), Džo Rotvel (Sautempton, pozajmica), Emilijano Markondes (Hibernijan, pozajmica), Dejvid Bruks (Sautempton, pozajmica), Kifer Mur (Ipsvič, pozajmica)

BRENTFORD

Došli: Junus Emre Konak (Sivas, 4.500.000), Hakon Rafn Valdimarson (Elfsborg, 3.000.000), Serhio Regilon (Totenhem, pozajmica)

Otišli: /

BRAJTON

Došli: Valentin Barko (Boka, 9.150.000), Adrijan Mazilu (Farul, 3.000.000)

Otišli: Heremi Sarmijento (Ipsvič, pozajmica) Jasin Ajari (Blekburn, pozajmica), Adrijan Mazilu (Vitese, pozajmica), Mamud Daud (Štutgart, pozajmica)

BARNLI

Došli: David Datro Fofana (Čelsi, pozajmica), Maksim Estev (Monpelje, pozajmica), Lorenc Asinjon (Ren, pozajmica)

Otišli: Skot Tvajn (Bristol Siti, pozajmica), Darko Čurlinov (Šalke, pozajmica), Majkl Obafemi (Milvol, pozajmica), Anas Zaruri (Hal Siti, pozajmica), Konor Roberts (Lids, pozajmica)

ČELSI

Došli: /

Otišli: David Datro Fofana (Barnli, pozajmica), Ijan Matsen (Dortmund, pozajmica), Andrej Santos (Strazbur, pozajmica), Armando Broja (Fulam, pozajmica)

KRISTAL PALAS

Došli: Adam Vorton (Blekburn, 21.100.000), Danijel Munjoz (Genk, 10.000.000)

Otišli: /

EVERTON

Došli: /

Otišli: Mejson Holgejt (Šefild Junajted, pozajmica)

FULAM

Došli: Armando Broja (Čelsi, pozajmica)

Otišli: Luk Heris (Ekseter, pozajmica)

LIVERPUL

Došli: /

Otišli: Fabio Karvaljo (Hal Siti, pozajmica), Ris Vilijams (Port Vejl, pozajmica), Kalvin Remzi (Bolton, pozajmica), Nat Filips (Kardif, pozajmica)

LUTON

Došli: Daiki Hašijoka (Sint Trojden, 2.000.000), Tom Holms (Reding, 1.170.000)

Otišli: Tom Holms (Reding, pozajmica), Rajan Džajls (Hal Siti, pozajmica)

MANČESTER SITI

Došli: Klaudio Ečeveri (River Plejt, 14.500.000)

Otišli: Nauel Feraresi (Sao Paulo, 4.300.000), Slobodan Tedić (Čukarički, bez obeštećenja), Klaudio Ečeveri (River Plejt, pozajmica), Kalvin Filips (Vest Hem, pozajmica), Zek Stefen (Kolorado, bez obeštečenja), Džoš Vilson Esbrand (Kardif, pozajmica)

MANČESTER JUNAJTED

Došli: /

Otišli: Džejdon Sančo (Dortmund, pozajmica), Doni van de Bek (Ajntraht, pozajmica), Hanibal Medžbri (Sevilja, pozajmica), Alvaro Kareras (Benfika, pozajmica), Serhio Regilon (Totenhem, prekid pozajmice), Fakundo Pelistri (Granada, pozajmica)

NJUKASL

Došli: /

Otišli: Havijer Mankiljo (Selta, bez obeštećenja), Ajzak Hejden (KPR, pozajmica)

NOTINGEM FOREST

Došli: Mac Sels (Strazbur, 8.000.000), Đovani Rejna (Dortmund, pozajmica 1.000.000), Rodrigo Ribeiro (Sporting, pozajmica)

Otišli: Orel Mangala (Lion, 11.700.000), Gustavo Skarpa (Atletiko Mineiro, 5.000.000), Skot Mekena (Kopenhagen, pozajmica), Džonatan Panzo (Standard Lijež, pozajmica), Emanuel Denis (Votford, pozajmica), Itan Horvat (Kardif, ?), Andrej Santos (Čelsi, raskid pozajmice)

ŠEFILD JUNAJTED

Došli: Ivo Grbić (Atletiko Madrid, 2.500.000), Ben Brereton Dijaz (Viljareal, pozajmica), Mejson Holgejt (Everton, pozajmica)

Otišli: Beni Traore (Nant, pozajmica), Luk Tomas (Lester, prekid pozajmice), Džon Flek (Blekburn, bez obeštećenja),

TOTENHEM

Došli: Radu Dragušin (Đenova, 25.000.000), Timo Verner (RB Lajpcig, pozajmica)

Otišli: Ugo Ljoris (Los Anđeles FC, bez obeštećenja), Đed Spens (Đenova, pozajmica), Erik Dajer (Bajern Minhen, pozajmica), Serhio Regilon (Brentford, pozajmica), Ešli Filips (Plimut, pozajmica), Džafet Tanganga (Milvol, pozajmica), Ivan Perišić (Hajduk Split, pozajmica), Aleho Velis (Sevilja, pozajmica)

VEST HEM

Došli: Kalvin Filips (Mančester Siti, pozajmica)

Otišli: Pablo Fornals (Betis, 8.000.000), Said Benrama (Lion, pozajmica 6.000.000), Tilo Kerer (Monako, pozajmica 500.000), Konor Koventri (Čarlton, 1.160.000)

VULVERHEMPTON

Došli: Noa Lemina (Pari Sen Žermen, pozajmica)

Otišli: Joni Oto (PAOK, bez obeštećenja), Fabio Silva (Rendžers, pozajmica), Saša Kalajdžić (Ajntraht Frankfurt, pozajmica), Luk Kandl (Stouk Siti, pozajmica), Gonsalo Gedes (Viljareal, pozajmica), Jerson Moskera (Viljareal, pozajmica)


tagovi

Premijer ligaTransferiZimski prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara