Onana protiv Čelsija u Ligi šampiona (© Reuters)
Onana protiv Čelsija u Ligi šampiona (© Reuters)

Trgovci na kvadrat: Doveli ga iz Druge lige Nemačke, prodali za 40.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.08.22. | 11:39

Lilov Amadu Onada umesto za Vest Hem potpisuje za Everton

Izradio je reputaciju kluba sposobnog da uoči, dovede i naplati razvoj talenata transferom u drugi klub. Usput, podigne svoj, jer je Lil bio redovan učesnik Lige šampiona i Lige Evrope, pa i prvak Francuske. A ostao veran tradiciji da za ogroman novac prodaje fudbalere. Čak i one koji su bili realativno nepoznati.

Poslednji je Amadu Onana, posle samo jedne sezone u Ligi 1 seli se u Englesku, pošto je dogovorena selidba u Everton. I to u danima kad se činilo da će 20-godišnji centralni vezista put Londona, odakle ga je zvao Vest Hem. Na kraju, ni život u presotnic Velike Britanije, ni činjenica da bi sa Dejvidom Mojesom igrao evropski fudbal (počev od plej-ofa kvalifikacija za Ligu konferencije) nije bila dovoljna, jer je presudio telefonski razgovor sa Frenkom Lampardom. Možda ima do toga što je aktuleni šef stručnog štaba Karamela pokrivao poziciju na kojoj se najbolje snalazi novopečeni reprezentativac Belgije, a valja znati da je klub iz Liverpula bio taj koji je ponudio igraču bolje uslove od Čekićara.

Izabrane vesti

Lil je najpre odbio tri ponude Vest Hema, jer nije bio zadovoljan bonusima. Onda se u sredu javio Everton i predložio 36.000.000 evra za otkup Onane, još 4.000.000 kroz klauzule, kao i 20 procenata od naredne prodaje momka koji iza sebe ima 41 utakmicu u svim takmičenjima minule sezone. Lil je odmah prihvatio i pustio Amadua da se otisne na Ostrvo, Onana je doputovao u Liverpul i tokom petka bi trebalo da prođe lekarske preglede. Spreman je ugovor do juna 2027, na osnovu kojeg će zarađivati 3.500.000 evra po sezoni. I to je jedan od detalja koji je presudio, jer mu je Vest Hem nudio manje.

Na ovaj način, Lil je ostao bez trećeg centralnog defanziva tokom leta, prethodno je ugovor istekao Portugalcu Šeki, a njegov sunarodnik Renato Sančes prodat Pari Sen Žermenu za 15.000.000 evra. Osim toga, svaka mu čast kako je Svena Botmana prodao Njukaslu za 37.000.000 evra. Ne čudi, ako se zna da je ranije ispraznio kase Napolija (za Viktora Osimena 75.000.000 evra), Arsenala (Nikola Pepe za 85.000.000) ili Milana (Rafael Leao za 29.500.000).

Pravi trgovci. I sjajni skauti, jer su Amadua Onanu primetili na terenima Druge lige Nemačke i doveli ga prošlog leta za Hamburga za 7.000.000 evra. Sad ga prodaju po pet puta skupljoj ceni.


tagovi

LilEvertonLetnji prelazni rok 2022Amadu Onana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara