Foto: Starsport
Foto: Starsport

Tri večita derbija sa evropskom licencom: Borba bez rizika, Partizan bez poraza

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.09.21. | 09:37

Poslednjih godina tri jesenja derbija su odigrana kada su i crveno-beli i crno-beli igrali na međunarodnoj sceni

Evropske pobede Crvene zvezde i Partizana predstavljale su idealnu uvertiru u 165. večiti derbi zakazan za danas od 18 časova u Humskoj. Crveno-beli su grupnu fazu Lige Evrope otvorili slavljem na domaćem terenuz protiv Brage (2:1), dok je klub iz Humske do tri boda u prvom kolu Lige konferencije stigao savladavši Anortozis (2:0) na strani.

Izabrane vesti

Uspesi na međunarodnoj sceni, osim što su se nadovezali na odlične rezultate u domaćem prvenstvu, ulili su dodatnu dozu samopouzdanja i elana velikim rivalima, međutim prethodni dueli odigrani u sličnim okolnostima nisu doneli previše užitka fudbalskim sladokuscima.

U sezonama u kojima su dva naša najveća kluba uspevala da istovremeno izbore jesen u Evropi (takmičarske godine 2017/18 i 2019/20) odigrana su tri prvenstvena derbija, a više uspeha imao je Partizan.

Prvi susret nakon overenih karata za grupnu fazu oba tima odigran je 27. avgusta 2017. godine na stadionu Rajko Mitić, a utakmica po prilično lošem terenu okončana je mirnih mreža. Na skromno izdanje u 155. večitom derbiju, osim očigledne emotivne ispražnjenosti nakon uspeha protiv Krasnodara i Videotona, su uticali i teren u prilično lošem stanju, kao i značaj bodova. U okolnostima u kojima je pred Zvezdom i Partizanom bio još veoma dugačak prvenstveni put, još dva međusobna duela i pregršt evropskih izazova, po bod je zadovoljio apetite na obe strane Topčiderskog brda.

Ulog je jednako veliki bio i tri i po meseca kasnije, 13. decembra, kada su isti rivali odmerili snage u Humskoj, međutim za razliku od prethodne fudbalske predstave, ova je donela nešto više uzbuđenja, makar u drugom poluvremenu. Vodeći pogodak za crno-bele postigao je Sejduba Suma u 61. minutu sa bele tačke, a bod gostima doneo je Ričmond Boaći u 84. minutu.

Udarac Sume za vodeći gol u 161. derbiju, Foto: StarsportUdarac Sume za vodeći gol u 161. derbiju, Foto: Starsport

Dve godine kasnije, partalelno sa izazovima protiv Bajerna, Olimpijakosa i Totenhema, odnosno Mančester Junajteda, Astane i Az Alkmara, večiti rivali su izašli na megdan u Humskoj, a 161. derbi pripao je Partizanu. Još jednom su rivali uz značajnu dozu opreza ušli u susret međutim u završnici susreta domaćin je uspeo da uspostavi inicijativu i stigne do celog plena. Crveno-bele je u 83. minutu načeo Suma, potvrdivši da protiv crveno-belih, posebno između evropskih obaveza, ima naročitu inspiraciju. Sve dileme po pitanju pobednika otklonio je Zoran Tošić sedam minuta kasnije golom za konačnih 2:0.

Prethodna iskustva, najavljuju duel sa dosta opreza u kojem će primarni cilj biti ne izgubiti, međutim vrlo dobra forma rivala koji su zbirno u Superligi osvojili 40 od 42 moguća boda i uspesi u Evropi nagoveštaj su šanse da fudbalska publika danas od 18 časova ipak ima povoda da se nada i atraktivnoj fudbalskoj predstavi.

-------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------------

SUPERLIGA SRBIJE – 9. KOLO

Četvrtak

TSC - Napredak 1:2 (0:1)

/Tomanović 87 - Bačanin 35, Jovanović 77/

Petak

Novi Pazar - Radnički Niš 2:1 (1:1)

/Ratković 38, Aganspahić 78 - Škrbić 18p/

Metalac - Kolubara 3:1 (1:1)

/Cvetković 22, 46, Krajišnik 77 - Đenić 35/

Radnik - Vojvodina (0:2)

/Simić 26, Bastajić 31/

Subota

Čukarički - Spartak 2:1 (1:1)

/Jovanović 15, Ivančević 63ag - Todoroski 34/

Proleter - Mladost Lučani 2:3 (1:3)

/Tomović 14, Vuksanović 47 - Jovanović 9, Obradović 29, Radivojević 44/

Voždovac – Radnički Kragujevac 1:2 (0:1)

/Milović 70 – Mirić 31, Trivunović 71/

Nedelja

18.00: (2,75) Partizan (3,05) Crvena zvezda (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

165. večiti derbiSejduba Suma

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara