Andrea Pirlo i Fabio Kanavaro (©Reuters)
Andrea Pirlo i Fabio Kanavaro (©Reuters)

U toku konkurs za selektora Poljske, prijavili se Pirlo i Kanavaro

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.01.22. | 18:05

Mladi treneri poslali svoje biografije u FS Poljske

Odlazak Paula Souze u Flamengo, za koji je sam platio 300.000 evra, ostavio je upražnjenu poziciju selektora Poljske.

Čelnici tamošnjeg Fudbalskog saveza dali su se u potragu za trenerom koji će krajem marta voditi Roberta Levandovskog i ekipu protiv Rusije u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Izabrane vesti

Među domaćim kandidatima - Adam Navalka i Česlav Mihnievič - pominje se i nekoliko stranaca, dobro poznatih fudbalskoj javnosti. Prvo su to bili Jirgen Klinsman, Dik Advokat i Avram Grant, a onda i dvojica bivših reprezentativaca Italije, svetskih prvaka iz 2006. godine, Fabio Kanavaro i Andrea Pirlo.

Po pisanju poljskih medija obojica su kontaktirali Fudbalski savez Poljske i novopečenom predsedniku Cezariju Kuleši poručili da bi rado vodili reprezentaciju Poljske. Bez obzira što nemaju veliko trenersko iskustvo, kandidature dvojice mladih stratega ozbiljno su uzete u razmatranje.

Kanavaro je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri radio u Kini i Saudijskoj Arabiji, gde je s Guangdžouom bio šampion 2019, a sa Tjanđinom je tri godine ranije bio najbolji u drugoligaškom karavanu. Od marta do aprila 2019. je paralelno s poslom u Guangdžouu sedeo na klupi kineske selekcije, ali se brzo povukao. Pomenuti klub napustio je u septembru 2021. zbog finansijske krize...

Pirlo je trenersku karijeru počeo u mladom timu Juventusa, koji se takmiči u italijanskoj Seriji C, ali je brzo bačen u vatru zbog odlaska Mauricija Sarija. Na klupu A tima Stare dame, čiji je i sam dugo bio član, seo je jula 2020. Sedam meseci kasnije osvojio je Superkup Italije pobedom nad Napolijem 2:0, ali je u osmini finala Lige šampiona Juventus iznenađujuće eliminisan od Porta. Iste sezone osvojen je Kup Italije, ali je posle devet godina prekinuta šampionska dominacija Torineza, koji su tek u poslednjem kolu Serije A obezbedili mesto u Ligi šampiona. Potom je raskinut ugovor sa svojevremeno jednim od najboljih fudbalera planete.

Hoće li mu Poljaci ukazati poverenje ili će izabrati njegovog bivšeg saigrača iz reprezentacije, a možda i nekoga trećeg, saznaćemo narednih dana. Svakako, zanimljiva imena su u opticaju.

Poljaci su, inače, pod Souzom bili poslednji u grupi na Evropskom prvenstvu, gde su za rivale imali Slovačku (1:2), Španiju (1:1) i Švedsku (2:3), a potom su se u kvalifkacijama za Mundijal u Kataru našli iza Engleske, a ispred Albanije, Mađarske, Andore i San Marina. Imao je Portugalac ugovor do kraja Svetskog prvenstva, ali mu je interesantniji bio poziv iz Brazila...


tagovi

Reprezentacija PoljskeAndrea PirloFabio Kanavaro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara