Najbolji U23 tim Mozzart Bet Superlige?
Najbolji U23 tim Mozzart Bet Superlige?

U23 reprezentacija Mozzart Bet Superlige: Nikša majstor driblinga, Stanojev i Kangva pakuju, Petković i Belić hapse

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.10.22. | 12:17

Nisu baš svi u idealnih 11, ali...

Bonus pravilo u Mozzart Bet Superligi postavljeno je na 21, no u svetu se pak smatra da si mlad igrač i kad imaš 23 leta. Pa iako se u Srbiji često kaže da je tada već kasno za veliki evropski trofej, nije baš da stranci – možda ne oni najveći klubovi – ne prate šta se dešava u tom dobu. Analitička platforma Comparisonator tako se pozabavila učinkom U23 igrača u dosadašnjem toku sezone i mada statistika ume da zavara ume i da usmeri svetla reflektora na igrače koji su do sada možda prolazili ispod radara.

Univerzalne odgovore svakako neće dati, jer kao što postoji više trenerskih škola, tako ima i različitih fudbalskih filozofija. Oni sa matematičkim umom pokušavaće da sve prikažu u eksel tabelama, oni nešto ležernijeg stava prema brojkama odmahivaće rukom i govoriti da fudbal nije nešto što može da se prosto izračuna.

Izabrane vesti

Istina je verovatno negde na sredini, pa statističke podatke ne bi trebalo unapred odbacivati, mada će vas neka "otkrića" sigurno iznenaditi, kao što su i nas.

Recimo, u jednom od pet parametara kojima se Comparisonator bavio Nikša Vujanović se izdvojio kao najbolji dribler među U23 igračima Mozzart Bet Superlige. Crnogorski fudbaler, samo bi pažljiviji pratioci domaćeg prvenstva i znali da on igra za Voždovac, za 90 minuta na terenu čak 2,5 puta predribla čuvara, više nego Stefan Mitrović iz Crvene zvezde (2,14), njegov saigrač na pozajmici u Čukaričkom Vladimir Lučić (2,11) i daleko više no Milutin Vidosavljević (1,72), koji je sa Banovog brda otišao na kaljenje u kragujevački Radnički, te još jedan igrač aktuelnog šampiona Kings Kangva.

Kangva je pak bez premca kad su u pitanju pasovi u poslednju trećinu terena, ima ih čak 21,25 za 90 minuta na terenu što i ne čudi previše jer crveno-beli uglavnom "kampuju" na protivničkoj polovini igrališta, pa je fudbaler iz Zambije tu u malo povlašćenom položaju od većine konkurenata. Mada je i sam zaslužan što je situacija takva kakva je. Kako bilo, Lučić je u ovom segmentu drugi sa 17,61 uspešnih pasova u poslednju trećinu trena, a slede Čukin Nikola Petković (16,34), Mirko Topić (15,44) iz Vojvodine, te Spartakov Petar Stanić (13,93).

Petkovićevo ime na ovoj prethodnoj listi ne treba da iznenađuje, jer on je daleko ispred svih kada je u pitanju broj oduzetih lopti na protivničkoj polovini terena sa čak 3,21 za 90 minuta na terenu. Zanimljivo, uprkos tome što Partizanovi navijači ne vide uvek njegov doprinos na terenu, Kristijan Belić je drugi sa 2,64 oduzetih lopti. Kangva je opet prisutan na trećem mestu s 2,17, a za kraj su tu i Javorov Bubakari Dukure (1,99) i štoper Strahinja Eraković (1,88) što opet govori malo i o Zvezdinoj terenskoj supremaciji.

Pa ipak, nijedan Zvezdin U23 igrač nije na listi petorice najboljih kada su u pitanju stvorene šanse. Na njoj sa indeksom od 1,65 za 90 minuta na terenu dominira Jug Stanojev iz TSC-a, a prate ga Spartakov Andrej Todorovski i Javorov Luka Gojković sa po 1,43, ispred opet Milosavljevića (1,33) i Mitra Ergelaša (1,32) iz Novog Pazara.

Na kraju, dobijeni dueli i novi plus za Kristijana Belića, koji je u tom segmentu asolutno nadmoćan ispred Petra Ratkova iz TSC-a (11,54), Pazarovog Seada Islamovića (11,39), Vošinog desnog beka Marka Bjekovića (10,79) i štopera novopazarskog superligaša Slobodana Rubežića (10,23). Belićev učinak na 90 minuta na terenu - 12,99 dobijenih duela.

Ako bi dakle odlučivala statistika, a pride se u jednačinu uključili svi parametri, idealnih 11 Mozzart Bet Superlige sastavljenih od U23 igrača bi, u formaciji 4-4-2, prema Comparisonatoru izgledalo ovako: Aleksandar Popović (Partizan) – Marko Bjeković (Vojvodina), Svetozar Marković (Partizan), Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Ognjen Mitrović (Spartak) – Jug Stanojev (TSC), Kings Kangva (Crvena zvezda), Kristijan Belić (Partizan), Stefan Mitrović (Crvena zvezda) – Nikola Štulić (Radnički Niš), Luka Gojković (Javor).

Sad, statistika je jedno, oko posmatrača nešto sasvim drugo, ali ipak živimo u vremenu u kojem brojke ponekad dobijaju i preveliku važnost, pa ko voli...



tagovi

Mozzart Bet SuperligaNikša VujanovićStefan MitrovićVladimir LučićMilutin VidosavljevićKings KangvaNikola PetkovićMirko TopićPetar StanićKristijan BelićBubakari DukureJug StanojevMitar ErgelašPetar RatkovMarko BjekovićLuka GojkovićAndrej TodoroskiSlobodan RubežićAleksandar PopovićOgnjen MitrovićSead IslamovićSvetozar Marković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara