©Reuters
©Reuters

UEFA izlazi u susret selektorima: Moguće povećanje broja igrača za EURO

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.03.24. | 17:02

"Ako pogledate ponovo, u svim zemljama. Toliko je povreda... Kako se bližimo kraju sezone, stvari će postati samo gore", izjavio je Ronald Kuman posle utakmice sa Nemačkom

UEFA obećava da će razmotriti predlog selektora koji bi nacionalnim timovima omogućio da na Evropsko prvenstvo ovog leta povedu 26 umesto 23 igrača.

Zbog pandemije korona virusa krovna organizacija evropskog fudbala odlučila je da za Evropsko prvenstvo održano 2021. godine poveća broj igrača u nacionalnim timovima na 26, a FIFA je predlog podržala donevši odluku da ne menja kvotu ni za Mundijal u Kataru 2022.

Izabrane vesti

Međutim, pred nadolazeće Evropsko prvenstvo UEFA je najavila da će broj fudbalera biti vraćen na 'tradicionalna' 23, što nije naišlo na oduševljenje selektora učesnika kontinentalne smotre u Nemačkoj. Nekoliko njih već je komentarisalo takvu odluku, a poslednji među njima bio je selektor Holandije Ronald Kuman.

"Apsurdno je to što možemo da biramo samo 23 igrača za Evropsko prvenstvo. Ako pogledate ponovo, u svim zemljama. Toliko je povreda... Kako se bližimo kraju sezone, stvari će postati samo gore. Moje kolege gledaju na ovo na isti način. Upravo sam pričao sa Julijanom Nagelsmanom o tome i on misli isto. Zaista je smešno da možemo da biramo samo 23 igrača", izjavio je Kuman posle prijateljske utakmice sa Nemačkom.

U istom tonu govorio je i selektor Engleske Geret Sautgejt. On je naglasio da je bilo 'razgovora među pojedinim trenerima' na pomenutu temu, ali i dodao da 'neće vršiti pritisak na UEFA o povećanju broja'.

"I tokom ove reprezentativne pauze pričalo se između trenera o tome da bi broj mogao da se poveća. Moraćemo da donesemo najbolje odluke sa onim što znamo, a neke od njih ticaće se zdravlja. Uspevali smo da donesemo ispravne odluke na prethodna dva turnira, imali smo mogućnost da igračima damo vremena da se oporave, ali će to biti teže sa 23 igrača u timu", pojasnio je Sautgejt, koji će u Nemačkoj voditi Englesku na četvrtom velikom takmičenju.

UEFA nije ostala gluva na njihove reči te će razmotriti promenu odluke.

"Radionica sa ekipama učesnicama biće održana 8. aprila i tom prilikom će UEFA saslušati stavove trenera. Svaka ideja u tom pogledu biće razmotrena i procenjena", rekao je portparol UEFA.

Podsetimo, EURO 2024 održava se u deset nemačkih gradova od 14. juna do 14. jula. Sastave svih grupa možete pogledati OVDE.


tagovi

EURO 2024UEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara