(©Reuters)
(©Reuters)

Imamo sastave svih grupa Evropskog prvenstva u Nemačkoj: Gruzija jedini debitant

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.03.24. | 23:33

Posle finalnih mečeva baraža Lige nacija dobili smo preostale tri selekcije koje će igrati na turniru u Nemačkoj sledećeg leta

Žreb za sastave grupa na predstojećem Evropskom prvenstvu održan je još početkom decembra prošle godine, a večeras smo konačno dobili i preostala tri učesnika turnira u Nemačkoj (od 14. juna do 14. jula). To su jedini debitant na smotri najboljih kontinentalnih selekcija - Gruzija, te Ukrajina i Poljska.

Hviča Kvarachelija i saigrači su u svom finalu baraža Lige nacija nakon 0:0 penalima bili uspešniji od Grčke, izabranici Sergeja Rebrova su preokretom savladali Island sa 2:1, a poslednji su se radovali Robert Levandovski i Poljaci, koji su takođe posle 120 minuta bez golova uspešniji od Velsa bili šutevima sa bele tačke.

Izabrane vesti

To znači da će Gruzija, kako je ranije određeno žrebom, u Grupu F sa Turskom, Portugalom i Češkom. Ukrajina će kod Belgije, Slovačke i Rumunije u Grupu E, dok će Poljska za rivale imati Holandiju, Austriju i Francusku u Grupi D.

Evo i kompletnih sastava prve faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj:

GRUPA A: Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska.

GRUPA B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija.

GRUPA C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska.

GRUPA D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska.

GRUPA E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina.

GRUPA F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.

Podsećamo, dalje idu po dve najbolje selekcije u grupama i četiri najbolje trećeplasirane. Osmina finala počinje 29. juna i trajaće do 2. jula. Nakon kraće pauze četvrtfinalne utakmice su 5. i 6. jula, polufinala su 9. i 10, a meč za najbolju selekciju Evrope je 14. jula.

Poslednje tri reprezentacije koje su izborile vizu za Nemačku nalaze se među potencijalnim rivalima Srbije u nokaut fazi. Naime, ako naši reprezentativci završe kao prvi u grupi, onda će se u osmini finala sastati sa trećeplasiranim iz D, E ili F grupe. Ako Orlovi budu drugi u konkurenciji sa Engleskom, Danskom i Slovenijom, onda će za rivala imati pobednika Grupe A (Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska).

Ukoliko izabranici Dragana Stojkovića budu među nekom od tri najbolje trećeplasirane ekipe za protivnika u osmini finala dobiće pobednika Grupe F (Turska, Gruzija, Portugal, Češka) ili najboljeg iz Grupe E (Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina).

Trenutno je, ipak, najbitnije da se Srbija konačno plasirala na Evropsko prvenstvo posle 24 godine odsustva. A, kada se primakne jun i prođu provere sa Austrijom i Švedskom (u Beču i Solni), onda ćemo početi da se bavimo očekivanjima, predviđanjima i, naravno, kalkulacijama.


tagovi

EURO 2024Žreb za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara