FOTO: AFP, Reuters
FOTO: AFP, Reuters

Upornost jača od prokletstva, italijanskog šmeka i "ludog" golmana: Sonov san živi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.01.24. | 20:02

Koreja u devetom minutu nadokande pobegla s bliskoistočne "lopate", na penale do četvrtfinala

Teško je objasniti kako je moguće da jedna od najfudbalskijih azijskih nacija od 1960. godine nije osvojila kontinentalni trofej. Navijači Južne Koreje doživljavali su pravu fatomorganu tokom većeg dela utakmice osmine finala azijskog kupa protiv Saudijske Arabije. Priviđali su se pristalicama Taeguk ratnika tragični porazi, često volšebni u finalima i polufinalima velikog broja prethodnih izdanja turnira.

Bila je Koreja u deficitu od prvog minuta drugog poluvremena, a onda krvoločno kidisala i nailazila na pravi zid u vidu stativa, prečki i golmana Al Kasara. Samo je još jedan napad Mančinijev tim morao da izdrži i i nije uspeo. Rezervista Gue Sung Čo dao je gol u 90+9. minutu i uveo meč u produžetke (1:1). Imao je čuvar mreže Saudijske Arabije meč karijere, ali u penal-seriji nije ponovio bravure iz 120 minuta igre. Nije mogao italijanski strateg od razočaranja i besa da odgleda seriju do kraja, pa je otišao u tunel i pre nego što je Hi Čan Hvang poslednjim jedanaestercem označio kraj saudijskih snova o prvoj tituli od 1996. godine.

Izabrane vesti

Uložila je jedna od najbogatijih država sveta 25.000.000 dolara godišnje u Roberta Mančinija i može se samo pretpostaviti kolika će biti ljutnja kraljevske porodice nakon još jednog lošeg rezultata. Saudijska Arabija ni četvrti put zaredom nije uspela da uđe među osam najboljih na kontinentu. Ovakve rezultate Zeleni sokolovi postizali su i sa mnogo jeftinijim opcijama na klupi, a iskorak nije napravljen ni sa basnoslovno plaćenim strategom. A pomak u igri i prevashodno taktičkoj zrelosti jeste viđen, ali odgovor nije postojao na Korejsku pozitivnu tvrdoglavost viđenu u nastojanjima da se izbegne krah.

Nagovestili su Saudijci veliki potencijal na Mundijalu u Kataru prethodne zime, pobedili Argentinu, ali ipak ostali nedorečeni i bez prolaska grupne faze. Nešto slično viđeno je i ove večeri u Dohi. Uhvatili su Mančinijevi izabranici Korejce na prepad u prvom minutu drugog poluvremena, kada je Abdulah Radif elegantnim udarcem savladao Hjeona. Napadača Al Šababa filigranskim pasom uposlio je heroj pobede nad Gaučosima Salem Al Dosari.

Zakrvavljenih očiju napadao je tim Jirgena Klinsmana posle primljenog gola. Zvezdin In Bom Hvan imao je veliku priliku u samom finišu, ali je udarac sa nešto više od deset metara "nestvarno" odbranio Ahmed Ali Al Kasar. Bila je to samo jedna u nizu ogromnih šansi koje je Koreja propuštala u drugom poluvremenu i taman kada se činilo da je sve završeno, da će san verovatno najboljeg azijskog fudbalera 21. veka Hjong Min Sona biti završen, rezervista Gue Sung Čo uradio je ono što najbolje ume. Nadskočio je protivničkog defanzivca i šokirao hiljade navijača na stadionu Edukeišn Siti.

Izdržali su Saudijci uz mnogo sreće dodatnih 30 minuta i izborili penale, a onda je u nestala magija u rukavicama Al Kasara. Nije uspeo da odbrani 33-godišnji golman Al Feihe nijedan od četiri udarca Taeguk ratnika, dok su za Saudijce promašili Sami Al Nadžei u trećoj i Abdulrahman Garib u četvrtoj seriji.

Preživela je Južna Koreja Saudijsku Arabiju, ali je već u četvrtfinalu čeka nova teška prepreka. Australija možda nije prvi favorit turnira, nema tako snažan igrački kadar kao ranijih godina, ali je i dalje među najboljim reprezentacijama na kontinentu. Duel je na programu u petak (16.30), a ko god bude trijumfovao biće veliki favorit u polufinali, jer će ići na bolčjeg iz duela Tadžikistan - Jordan.


AZIJSKI KUP - OSMINA FINALA

Nedelja

Australija - Indonezija 4:0

/Bagot 12 ag, Bojl 45, Gudvin 89, Soutar 90+1

Tadžikistan - UAE 1:1 pen: 5:3

/Hanonov 30 - Al Hamadi 90+5/

Ponedeljak

Irak - Jordan 2:3 (0:1)

/Natiku 68, Husein 76 - Al Naimat 45+1, Al Arab 90+5, Al Rašdan 90+7/

Katar - Palestina 2:1 (1:1)

/Al Hajdos 45+6, Afif 49 - Dabag 37/

Utorak

Uzbekistan – Tajland 2:1 (1:0)

/Turgunboev 37, Fajzulajev 65 – Saračart 58/

Saudijska Arabija - Južna Koreja 1:1 pen: 2:4

/Radif 46 - Čo 90+9/

Sreda

12.30: (13,4) Bahrein (6,25) Japan (1,23)

17.00 (1,33) Iran (4,60) Sirija (9,00)



tagovi

reprezentacija Južne Korejereprezentacija Saudijske Arabije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara