Rade Đurović (Foto: Starsport)
Rade Đurović (Foto: Starsport)

Đurović posle VAR premijere: Nismo još spremni, uticaj sudija iz sobe će često krojiti odluke

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.07.21. | 08:45

Video tehnologija pokazala prednosti i mane

Dugo iščekivani i prizivani VAR sistem stigao je u Srbiju, međutim argument mnogih na putu do neoborive regularnosti, već na svojoj premijeri izazvao je polemike i podele javnosti. Prvo superligaško kolo odigrano pod okom video tehnologije čiji je cilj da se otklone nedoumice i olakša posao arbitrima na terenu, umesto da unese spokoj među učesnike ispostavilo se kao povod da se nastavi višegodišnja tradicija saopštenja i žalbi klubova nezadovoljnih načinom deljenja pravde.

Krivce za prosute bodove na premijerama Radnički iz Niša i Crvena zvezda pronašli su upravo u sudijskim odlukama, a uprkos činjenici da se njihove primedbe mogu okarakterisati kao upitne, jasno je da do savršenog funkcionisanja nove tehnologije u superligi predstoji dug put.

Izabrane vesti

Upravo tim povodom, utiske posle prvog kola Superlige Srbije u istorijskoj sezoni nadgledanoj digitalnim okom za Mozzart Sport, sumirao je Rade Raka Đurović, nekadašnji internacionalni fudbalski sudija.

"Svi smo željno iščekivali VAR tehnologiju u nadi da će da unapredi suđenje i donese ispravne odluke. Pomoć video tehnologije bi trebalo da dileme i nedoumice smanji na najmanju moguću meru, međutim nama je start prvenstva doneo sliku suprotnu od očekivane, VAR se na početku superligaške sezone ispostavio kao povod za kontroverze i saopštenja klubova. Razlog za ovakav epiloj jeste to što je VAR od koristi u situacijama kada postoje činjenice, odnosno da nam otkloni dileme kao što su gde je nastao kontakt prilikom prekršaja, da li je došlo do duela u kaznenom prostoru ili van njega, da li je lopta prešla graničnu liniju u određenim slučajevima i slično. Međutim, odluke koje ze zasnivaju na proceni da li je igrač igrao namerno rukom i kog je intenziteta duel biće očigledno povod za raspravu. Na te odluke uticaće mnogo različitih faktora, poput uticaja sudija iz VAR sobe na glavnog arbitra", istakao je Đurović za Mozzart Sport.

Bivši fudbalski arbutar posebnu pažnju usmerio je na duel Spartaka i Radničkog gde su dosuđena dva penala uz konsultaciju arbitara kraj monitora.

"Verujem da će često stav iz VAR sobe krojiti odluku, a jedan od dokaza je situacija kod jedanaesterca za Radnički iz Niša. Sudija je navodno osam minuta gledao snimak i oko 20 puta pogledao istu situaciju i takva situacija nameće mišljenje da arbitar nije želeo da tu situaciju okarakteriše kao dovoljnu da pokaže na belu tačku, i utisak je da je sa druge strane uticaj sudije za VAR sistemom bio veći i da je na kraju dosuđen jedanaesterac. Zašto bi sudija dvocifren broj puta gledao snimak? Opredelio se za jednu odluku i eventualne dileme mogao je da razreši posle gledanja ponovljenog snimka jednom ili dva puta. Problem u svetu, ali posebno kod nas, jeste uticaj pojedinaca koji je veći od prave situacije na terenu. Zato će biti moguće da se VAR i zloupotrebljava i biće moguće da ga arbitri koriste kao alibi".

Premijera video asistencije sudijama u domaćem prvenstvu nije opravdala očekivanja, ali je uprkos tome nagovestila pozitivan i značajan iskorak koji ipak, da bi imao smisla i efekta, moraju da prate brojni uslovi.

"Nadam se da će doći bolji dani, ali je sam početak vrlo loš. Uvodne utakmice odigrane su bez potrebe za video asistencijom, a potom kao da su sudije pomislile da moraju da koriste VAR te su ga konsultovale i gde nije bilo potrebe. U Subotici smo imali dve diskutabilne situacije gde se pred njim sve događa, a dobija preporuku da pogleda snimak. Bojim se da nismo spremni za primenu VAR-a i da smo malo požurili, kao što prihvatamo često da možemo sve da uradimo preko noći. Najveći problem je upravo komunikacija glavnog sudije sa VAR sobom, ona mora znatno brže da se odvija jer u suprotnom se ubija draž i duša fudbala. Publika ne može više da se raduje, diže se tenzija iščekivanjem i te situacije moraju znatno brže da se rešavaju. To nije problem samo u Srbiji već generalno, čak i na Evroskom prvenstvu, a mi po običaju kasnimo dva koraka pa smo dodatno produžili donošenje odluka. Kada već dođe do konsultacije VAR-a sudija tačno zna oko kog detalja ima dilemu i fokusira se samo na njega. Tokom igre arbitar nije u prilici da primeti svaku sitnicu i za takve situacije video snimak bi trebalo da bude od koristi. Da li je su tehnička rešenja nedovoljno kvalitetna ili komunikacija nije usavršena, ali aktuelno donošenje odluka veoma loše funkcioniše".

Poseban povod za polemike nakon oprvog kola predstavljala su nehotična igranja rukom, a upravo jedna takva situacija u kojoj se našao Mladen Devetak bila je povod za reakciju Crvene zvezde.

"Pravila su veoma jasno definisana, ali su teško shvatljiva za ljude koji ne razumeju fudbal kao igru. Ljudi prenebregavaju šta je to prirodno kretanje, kad pokušate da skočite ili dok trčite. Voleo bih da pitam ove koji dovode u pitanje takve situacije kako izgleda skok u kojem šaka ne dođe iznad ramena. Potrebno je da arbitar proceni da li je ruka u skladu sa kretanjem igrača i da li je fudbaler mogao da izbegne igranje rukom. Jedno je kada igrač neprirodnim položajem ruke svesno brani širi prostor, a potpuno drugo kada lopta pogodi igrača u ruku tokom kretanja, trčanja skoka, naravno da ruka u tim okolnostima nije potpuno uz telo", kazao je Đurović.


tagovi

Rade ĐurovićRaka ĐurovićVAR tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara