©Starsport
©Starsport

Vaskrs Radničkog na Čairu: Od 0:2 sa igračem manje do pobede nad Kruševljanima

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.08.22. | 21:59

Utakmica imala buran početak, Jamkam isključen, Napredak poveo 2:0 već u 6. minutu, ali se Bastajić revanširao crvenim kartonom, a Nišlije stigle do velikog preokreta uz dva gola doskorašnjeg kapitena rivala

Igrači Radničkog mogli bi ove sezone da napišu priručnik pod nazivom „Fudbalsko samoubistvo na hiljadu i jedan način“. Na njihovu sreću, najnovije izdanje neće biti objavljeno. Novu podvarijantu ponudili su u utakmici sa Napretkom, kome su već do šestog minuta meča osmog kola Mozzart Bet Superlige poklonili dva gola i jednog čoveka više u polju, ali Kruševljanima to nije bilo dovoljno, ne da prekinu post i ostvare prvu pobedu još od kraja prošlosezonskog osnovnog dela domaćeg prvenstva, nego da izbegnu poraz i pobegnu sa poslednjeg mesta na tabeli. U tome ih je, gle simbolike, sprečio upravo čovek koji im je tada i doneo poslednji trijumf, njihov nekadašnji kapiten Saša Marjanović, koji je, nakon što su ekipe vrlo brzo brojčano poravnate, postigao dva gola glavom, a veliki i, po svemu viđenom, zasluženi preokret kompletirao je Nikola Štulić, nastavivši golgetersku seriju i izbivši na čelo liste strelaca Mozzart Bet Superlige. „Srpski El Klasiko“ je opravdao očekivanja: Radnički – Napredak 3:2.

Dolazeći iznenada na ovu utakmicu da zameni kolegu Novaka Simovića, kome su, kako se saznaje, kasnile avio veze iz inostranstva, Momčilo Marković verovatno nije ni slutio koliko ga posla čeka već u uvodnoj fazi meča. Tačno ono što je Štulić uradio Leandru pre pet dana u Surdulici, učinio je sada Bojan Matić Bazile Jamkamu, samo izvan kaznenog prostora već u trećem minutu. Prikrao mu se s leđa, oduzeo loptu, Kamerunac ga je srušio i morao je u svlačionicu. Loptu je postavio Nemanja Krstić i sjajno izveo slobodan udarac, prebacio živi zid sa nekih 18 metara, a mladi golman Stevanović paradom je samo ulepšao, na neki način, istorijski gol, jer bio je to prvi Napretkov u prvom poluvremenu neke superligaške utakmice još od 26. februara, posle pauze od 19 mečeva!

Izabrane vesti

Tačno 65 sekundi kasnije, ali ni desetak sekundi igre kasnije, samo što je Radnički krenuo sa centra, Napredak je osvojio loptu, koja je stigla do Nebojše Bastajića na levom krilu, on je prebacio na zgodniju, desnu nogu i poslao „kiflu“ u suprotan ugao Stevanovićevog gola. Neiskusni čuvar mreže ovog puta je mogao, da ne kažemo morao bolje da interveniše.

Kakva kapitalna prednost za Kruševljane, ali i oni su ove večeri bili raspoloženi za čašćavanje rivala. Tri minuta nakon što je postiogao gol, Bastajić je naterao sudiju Markovića da konsultuje VAR tehnologiju, a onda mu i pokaže crveni karton, zbog udaranja Aksentijevića laktom u lice. Ekipe su vrlo brzo brojčano poravnate, Mrkić je reagovao vrlo zanimljovom izmenom, poslao bonus igrača Nikolu Stajića na nekarakterističnu poziciju štopera, pruživši mu tako priliku da debituje u Mozzart Bet Superligi.

Radnički je polako preuzimao inicijativu, koja će se u najvećem delu nastavka prvog poluvremena pretvoriti u totalnu opsadu gola Napretka. Angažovana su bila oba beka domaćih, posebno Andreja Stojanović po levoj strani, od koga je pretila permanentna opasnost za goste, a čovek u žiži bio je Sava Petrov, koji se nekoliko puta našao u izglednim prilikama, no Petrić je bio dosta siguran. Ređale su se prilike kao na traci, a Radnički je do gola stigao na isteku 27. minuta. Upravo je pomenuti Stojanović centrirao sa leve strane, a Saša Marjanović glavom pogađa mrežu svog doskorašnjeg kluba, i to tako što se prikrao defanzivcima domaćih sa leđa i između dvojice igrača glavom poslao loptu u mrežu. Katastrofalna reakcija odbrane Napretka.

Nastavio je Radnički da niže opasne napade, ali je, paradoksalno, najbliži golu bio Napredak, u drugom minutu nadoknade vremena, kada je Mićin pogodio stativu sa 25 metara – još jednom je Stevanović bio kratak. Tačno tamo gde je stao u prvom, nastavio je tandem StojanovićPetrov u drugom poluvremenu. Prvi je asistirao, drugi gađao glavom u 47. minutu, a rezervista Kojčić je loptu izbacio bukvalno sa gol linije.

Svoj drugi gol glavom na ovom susretu, Saša Marjanović je postigao u 55. minutu, nakon centaršuta Mesarovića iz kornera. Tempo je opao, nije više bilo toliko uzbudljivo, ali Nišlije su čuvale snagu za finiš utakmice, kada su i stigle do preokreta. Svojevrsna nagrada za trenera Sašu Mrkića, koji je, hrabro, završio ovaj meč sa čak četvoricom bonus fudbalera na terenu, a dvojica od njih četvorice bili su direktni akteri gola odluke. Pejović je izveo korner, lopta otišla na sasvim drugu stranu terena, Aksentijević ju je vratio u kazneni prostor, Stajić je glavom spustio loptu za Štulića, a ovaj iz neposredne blizine postigao svoj sedmi gol ove sezone, a šesti u šampionatu i doneo Radničkom drugu vezanu pobedu, prvu na Čairu ove sezone.


RADNIČKI – NAPREDAK 3:2 (1:2)

/Marjanović 28, 55, Štulić 80 - Krstić 5, Bastajić 6/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 600.

Sudija: Momčilo Marković.

Žuti karton: Marjanović (Radnički)

Crveni kartoni: Bazile Jamkam (Radnički) u 3, Nebojša Bastajić (Napredak) u 12. minutu.

RADNIČKI (4-2-3-1): Stevanović 5,5 – Aksentijević 6,5, Savić 6, Jamkam 5, Stojanović 7 – Marjanović 7,5, Pejović 6,5 – Mesarović 6,5 (od 78. Ajdar -), Tomić - (od 15. Stajić 7), Petrov 5,5 (od 63. Jovanović 6) – Štulić 6,5.

NAPREDAK (4-2-3-1): Petrić 6,5 – Jovanović 5, Prijović 5, Đeković 6, Projić 5 (od 46. Kojčić 6) - Putinčanin 5,5, Krstić 6,5 (od 61. Pantić 5) – Bastajić 6, Mićin 6 (od 61. Šarić 5,5), Stevanović 5,5 (od 46. Vukajlović 5,5)– Matić 6 (od 70. Kočić -).

Igrač utakmice: Saša Marjanović (Radnički) 7,5.

MOZZART BET SUPERLIGA, OSMO KOLO

Četvrtak

Radnik - Vojvodina 1:1 (1:0)

/Spasić 21 - Busnić 48/

Petak

Mladost Novi Sad - Novi Pazar 1:2 (0:2)

/Radulović 47 - Majdevac 14, 21/

Radnički Niš - Napredak 3:2 (1:2)

/Marjanović 28, 55, Štulić 81 - Krstić 5, Bastajić 6/

Spartak - TSC 0:0

Subota

18.00: (2,35) Mladost Lučani (3,25) Voždovac (3,10)

20.00: (3,80) Kolubara (3,45) Čukarički (2,00)

20.30: (1,07) Crvena zvezda (13,0) Javor (25,0)

Nedelja

17.00: (11,0) Radnički 1923 (6,25) Partizan (1,25)



tagovi

Radnički NišNapredak KruševacSaša MarjanovićNikola Štulić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara