Reprezentativci Švajcarske (©Reuters)
Reprezentativci Švajcarske (©Reuters)

Vaskrsli Švajcarci završavaju opstanak protiv Češke

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.09.22. | 13:04

Liga nacija, A divizija: Važna bitka u Sankt Galenu

Posle tri kola UEFA Lige nacija sve je ukazivalo na to da će Švajcarska morati da proguta gorku pilulu i preseli se u diviziju B. Ipak, Sajdžije su demonstrirale preciznosti i vratile se u borbu za opstanak pobedivši Portugaliju i potom Španiju, i sada je sve u njihovim rukama. Ako u večerašnjem okršaju sa Češkom u Sankt Galenu Švajcarci ostanu neporaženi, ostaće u ligi. Posle nedavnih nastupa, definitivno postoji velika šansa da Jan Zomer i društvo mogu to da postignu.

Dok kriva forme jasno pokazuje napredak domaćih, Česi u poslednje vreme ne prolaze najbolje. Poraz od 4:0 kod kuće od Portugalije u subotu je naglasio opadajući trend poslednjih meseci, što je, između ostalog, rezultiralo time da izostane sa Svetskog prvenstva.

Izabrane vesti

Dakle, večeras u Švajcarskoj dve pomenute selekcije igraju završni šesti meč Grupe 2 divizije A. Izabranici selektora Jaroslava Šilhavija imaju dva boda zaostatka za narednim protivnikom i nalaze se na poslednjem mestu na tabeli i potrebno im je da pobede kako ne bi ispali. Nadaće se Česi nastavku tradicije jer su savladali Sajdžije četiri puta zaredom.

Češki tim je u nedelju izgubio od Portugalije i značajno zakomplikovao sebi situaciju. Posle iznenađujuće pobede u Španiji od 2:1, Švajcarci su pretekli Šilhavijeve momke i popravili formu pred predstojeći Mundijal.

20.45: (1,75) Švajcarska (3,60) Češka (5,60)

Liga nacija u velikoj meri zamenjuje pripremne utakmice i daje timovima dodatnu šansu da se plasiraju na Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Pritom, plasman u Ligi nacija odlučiće i o sastavu šešira za žreb kvalifikacija za EP u Nemačkoj, koji će se održati 9. oktobra.

"Iskren da budem, nisam očekivao da će Španci moći da izgube od Švajcarske na svom terenu. To je potpuno promenilo raspoloženje. Izgledalo je da će nam bod biti dovoljan, sada moramo da pobedimo. Švajcarci će sigurno isto želeti da pobede", rekao je golman Češke Tomaš Vaclik, koji je od 2014. do 2018. branio u Bazelu i osvojio tri titule šampiona Švajcarske.

Češki tim je u junu na startu grupe na svom terenu pobedio Švajcarsku sa 2:1. Reprezentativci su posle toga neočekivano remizirali sa Španijom 2:2, ali su naredna tri meča izgubili i u njima nisu postigli nijedan gol. Protiv Portugalaca su Knedličke u nedelju pretrpele najteži poraz kod kuće od raspada saveza sa Slovačkom.

"Naravno da je to komplikacija. Video sam šta Švajcarci mogu da urade na domaćem terenu, igrali su dobro. Naravno da me je iznenadila njihova pobeda u Španiji, ali ako želimo da ostanemo u ovom društvu, jednostavno imamo zadatak da pobedimo", naveo je Šilhavi.

Sa izuzetkom duela protiv Belorusije na neutralnom terenu, Česi nisu pobedili šest puta uzastopno u gostima. Naprotiv, Švajcarci su poraženi samo jednom na poslednjih 13 mečeva kod kuće.

Češka je u svojoj "odvojenoj" istoriji izgubio samo jedan od pet međusobnih duela sa Sajdžijama i u četiri prethodna navrata je porazio rivala. Ipak, Švajcarska je, za razliku od Čeha, učesnik Svetskog prvenstva u Kataru koje počinje u novembru. U kvalifikacionoj grupi, Švajcarci su iznenađujuće bili uspešniji od aktuelnog šampiona Evrope, Italije.

Selektor Šilhavi mogao bi da pomeša sastav posle neuspešnog nastupa protiv Portugalije. Moraće da napravi promenu bar u odbrani, jer štoper Jakub Brabec napustio tim zbog povrede. Ključni napadač Patrik Šik, koji je zadobio bolnu povredu ruke u meču protiv Portugalca, trebalo bi da bude na raspolaganju.

Selekcija Murata Jakina nije zatresla mrežu u prva tri meča u Ligi nacija, ali je potom pobedila Portugaliju i Španiju u poslednje dve utakmice. Još jedan argument u korist "Natija" je to što tokom mandata Murata Jakina ekipa mnogo uspešnije deluje pred domaćom publikom nego u gostima. Ipak, domaći će sada u borbu bez šefa odbrane Manuela Akanđija, igrača Mančester Sitija, koji je suspendovan zbog kartona, kao i rezervni golman Jonas Omlin.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) - 6. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA 2

20.45: (2,50) Portugalija (3,15) Španija (3,20)

20.45: (1,75) Švajcarska (3,60) Češka (5,60)

*** kvote su podložne promenama

Ponedeljak

GRUPA 3

Engleska - Nemačka 3:3 (0:0)

/Šo 72, Maunt 75, Kejn 83 - Gundogan 52, Haverc 67, 87/

Mađarska - Italija 0:2 (0:1)

/Raspadori 27, Dimarko 52/

Nedelja

GRUPA 1

Austrija - Hrvatska 1:3 (1:1)

/Baumgartner 9 - Modrić 6, Livaja 69, Lovren 72/

Danska - Francuska 2:0 (1:0)

/Dolberg 34, Skov Olsen 39/

GRUPA 4

Holandija - Belgija 1:0 (0:0)

/Van Dajk 73/

Vels - Poljska 0:1 (0:0)

/Sviderski 58/



tagovi

Liga nacijareprezentacija ŠvajcarskeFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara