Foto: Starsport
Foto: Starsport

Velika matura malog Popa

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.02.22. | 10:47

Jedini debitant u Partizanovom timu na stadionu Crvene zvezde ima šansu da potvrdi koliko je napredovao

Do kraja školske godine ostala su još tri meseca, na svim kontrolnim zadacima dobio je ohrabrujuće ocene, nastavnici su blizu odluke da mu već sad zaključe peticu, kako iz vladanja, tako i iz predmeta „Odbrana Partizana“. Zato Aleksandar Popović ove nedelje polaže maturski test, u nameri da tokom 90 minuta najzahtevnije utakmice srpskog fudbala dokaže sebi i drugima u kakvog je golmana izrastao.

Deluje da se kvalitetno spremio. Ove godine primio je samo jedan gol – mada, kad je dvomeč sa Spartom već rešen, čak nije ni njegova odgovornost – tokom sezone rastao, napredovao i sa naraslim samopouzdanjem dolazi na stadion „Rajko Mitić“ (18 časova, TV Arena Premijum 1). Još jedna njegova dobra partija značila bi da se posle 166. večitog derbija lider prvenstva primakao cilju, da mu se otvara vidik ka tituli čekanoj od 2017.

Izabrane vesti

Velika prednost mladog Užičanina je u saznanju da ispred sebe ima pravi bedem. Ekipa iz Humske je tokom sezone kapitulirala samo šest puta, a teško da se čak i mikroskopskim pogledom može naći utakmica na kojoj je golman (bilo Popović, bilo Nemanja Stevanović s kojim se rotirao na domaćin terenima) drastično pogrešio. Mahom su to bile sigurne, školske, intervencije, sa malo rizika, a dosta osećaja za prostor i zbivanja na terenu, što hrabri Grobare pred meč koji može njihovim miljencima da donese i odlazak na velikih „plus osam“. A Popovića pozicionira kao snagu ovog tima, jer se dosad uglavnom pričalo o Rikardu Gomešu kao prvom strelcu, Bibarsu Nathu kao autoru gola na prethodnom derbiju, dva srca Saše Zdjealra, Milošu Jojiću u ulozi prvog asistenta...

Biće ovo dvostruko poseban test za Popovića i njegove saradnike iz odbrane. Prvi je čisto sportski i oličen je u pokušaju da nastave savršen niz na gostovanjima, od početka sezone 11 pobeda na 11 utakmica i na njima samo tri primljena gola (u Novom Pazaru, Kragujevcu i Bačkoj Topoli). Pogotovo ako se ima u vidu raznovrtan ofanzivni potencijal ekipe Dejana Stankovića: Aleksandar Katai je postigao 12 golova, Mirko Ivanić i Milan Pavkov po devet, El Fardu Ben osam, doveden je Ohi... Pritom, poslednja dva gola crveno-beli su Partizanu dali iz vazduha, što je dodatno upozorenje.

Drugi faktor se tiče psihologije. Utakmica 24. superligaškog kola predstavlja vatreno krštenje bivšeg mladog rereprezentativca na Marakani (dosad branio samo jesenas u Humskoj) i deo javnosti se pita hoće li izdržati pritisak sa tribina, prateći folkor svakog derbija, s tim da je u ovom Zvezda domaćin, samim tim imaće i snažniju podršku pubike uz sebe. Takvim ambijentom „hranio“ se Vladimir Stojković, često ga konvertujući u snagu. A njegov naslednik ostavlja utisak mirne i stabilne ličnosti, iako će prvi put u karijeri braniti na „neprijateljskoj teritoriji“.

„Biće krcat stadion, više njihovih navijača, ali izguraćemo taj pritisak kao dosad. Naravno da očekujem da će biti zvižduka i dobacivanja, ali probaću da se isključim, fokusiram na igru i uradim sve što je do mene. Za nas je svaka utakmica kao finale, tako smo se spremili i za ovu“, pojasnio je Popović.

Do jesenas je bio samo „mali Pop“, jer je prethodne sezone važio za bonusa i uglavnom se smatralo da brani kako bi ispunio pravilo da na terenu bude fudbaler mlađi od 21 godine. Zato je sa klupe gledao prethodna dva gostovanja Partizana Crvenoj zvezdi (poraze u prvenstvu i finalu Kupa Srbije). Bio je u senci Stojkovića. Sad je vreme da pokaže kako je Veliki Vladimir imao pravo kad je govorio da može dostojno da ga zameni.

Ili, što bi rekao Alekdandar Stanojević svim igračima, apropo bodovne prednosti od pet bodova:

„Posle sutra dan ne postoji. Danas je taj dan. Nemoj da propustiš mogućnost da pečatiraš sve što si radio dosad“.



tagovi

Aleksandar PopovićFK Partizan166. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara