Nemanja Vidić (©Reuters)
Nemanja Vidić (©Reuters)

Veliko priznanje, Nemanja Vidić među 100 najboljih fudbalera u ovom veku!

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.04.22. | 17:10

Iza srpskog asa Maldini, Kafu, Marselo, Raul, Kanavaro, Salah, Nesta, Snajder, Gigs, Tores, Rikelme, Zaneti...

Išao je Nemanja Vidić glavom tamo gde je malo ko smeo nogom, zbog čega je stekao neizmerno poštovanje u fudbalskom svetu i postao sinonim bespoštedne borbe na terenu, ma kakvi uslovi bili i koji su protivnici na drugoj strani. Biranim rečima Arsen Venger pričao je o asu iz Užica i nazvao ga fudbalskim Mocartom i tako na najlepši mogući način najavio objavljivanje liste 100 najboljih fudbalera u ovom veku gde je svoje mesto zauzeo i popularni Nemandža, kako su ga navijači Mančester junajteda od milošte zvali.

Renomirani magazin Four-Four-Two lansirao je listu “osvajača Zlatnih lopti, serijskih pobednika, kultnih heroja ovog veka“ koja će nesumnjivo pokrenuti debate o pozicijama nekih ljudi sa ove liste, a i dodatno produbiti večnu temu među pristalicama lika i dela dve najveće zvezde današnjice - Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Izabrane vesti

Subota, 13.30: (4,60) Everton (3,70) Mančester junajted (1,85)

Nemanja Vidić dobio je veliko, ogromno priznanje jer se našao među 100 najboljih u trećem milenijumu, a kada pogledate spisak svih fudbalskih gromada zavrteće vam se u glavi. No, Vidić je potpuno zasluženo u elitnom društvu što pokazuju dela. Nije bio samo osvajač pet titula u Premijer ligi, Lige šampiona, te Svetskog klupskog prvenstva, tri Liga kupa i pet Komjuniti šildova. On je svoje ime i prezime utkao u svaki trofej, svaku pobedu, svaki uspeh Mančester junajteda tokom osam godina boravka na Teatru snova i zato je bio miljenik ser Aleksa Fergusona.

Dovoljno je samo videti nisku individualnih i timskih uspeha... Dvaput član idealnog tima sveta, još četiri puta u Premijer ligi, dvaput igrač sezone u engleskom šampionatu, igrač godine u Mančester junajtedu i još mnogo toga. Nemanja Vidić nije bio samo najbolji ambasador Junajteda, već i Srbije i ovdašnjeg fudbala. Zbog njega se i danas vrlo dobro pamti čuveni oproštaj, kada je krcati Teatar snova zapevao: “Nemanja, ooo...“

Nekadašnjem kapitenu reprezentacije Srbije na listi eminentnih imena svetskog fudbala u leđa gledaju legende poput Paola Maldinija, Fabija Kanavara i Alesandra Neste među štoperima, zatim Dejvid Bekam, Kafu, Marselo, Raul, Bastijan Švajnštajger, Vesli Snajder, Huan Roman Rikelme, Fernando Tores, Rajan Gigs, Havijer Zaneti, Rivaldo, Sesk Fabregas...

Vidić zauzima 60. poziciju, iako smo mišljenja da treba da bude i bolje plasiran na ovoj listi. U najbližem “okruženju“ prvi iza Vidića je Paolo Maldini, zatim idu Rud van Nistelroj, Dejvid Bekam, Marselo i Kafu, dok su ispred srpskog majstora David Vilja, Eden Azar, Roberto Karlos, Pol Skols, Anhel Di Marija...

Zanimljivo je da je Vidićev dugogodišnji partner u odbrani i saigrač Rio Ferdinand 32. na ovoj listi, mada nije čudno jer se ipak radi o britanskom magazinu. Gledajući isključivo štopere, bolje rangirani su Karles Pujol (46), Džon Teri (44), Vensan Kompani (41), pomenuti Rio Ferdinand (32), Đerar Pike (24), dok je najviše plasiran centralni defanzivac Serhio Ramos koji se nalazi na 19. mestu.

Od fudbalera iz bivše Jugoslavije Luka Modrić dogurao je najdalje, čak do 14. pozicije, iza Zlatana Ibrahimovića, Danija Alvesa i Karima Benzeme, a ispred Samuela Etoa, Vejna Runija i brazilskog Ronalda. Slovenački i golman madridskog Atletika Jan Oblak je 74, dok je Modrićev reprezentativni partner Ivan Rakitić na 78. poziciji.

Listu deset najboljih fudbalera u ovom veku predvodi Luis Suarez, ispred njega nalazi se Kaka, poslednji osvajač Zlatne lopte pre nego što je uspostavljen duopol Ronalda i Mesija do 2018. godine kada ih je “presekao“ Luka Modrić. Manuel Nojer označen je kao najbolji golman 21. veka na osmom mestu, Tjeri Anri je sedmi, iza sunarodnika Zinedina Zidana. Top 5 pozicija okupirali su legendarni fudbaleri Barselone, uz izuzetak Kristijana Ronalda. Peti je neponovljivi Ronaldinjo, Ćavi i Andres Inijesta su dobili naredne dve pozicije, dok se Four-Four-Two odlučio za Lionela Mesija pre Kristijana Ronalda.

Svaki igrač na ovoj listi dobio je kratak paragraf, Evo šta stoji o Nemanji Vidiću:

“Junajtedova odluka da dovede Nemanju Vidića za 10.500.000 evra u januaru 2006. godine potvrdila se kao jedna od najboljih u klupskoj istriji, jer je Srbin ušao u društvo najboljih defanzivaca koji su obukli dres Crvenih đavola. Vidić i Rio Ferdinand stvorili su jedinstveno partnerstvo na Old Trafordu, zajedno su osvojili pet Premijer liga i Ligu šampiona. On je jedan od svega tri fudbalera koji su dvaput bili zvanično izabrani za igrača sezone u Premijer ligi dvaput, pored Kristijana Ronalda i Tjerija Anrija. Nije loše za igrača od 10.500.000 evra“.

NAJBOLJIH 100 FUDBALERA U 21. VEKU

100. Treng Aleksander Arnold

99. Miroslav Klose

98. Rivaldo

97. Luka Toni

96. David de Hea

95. Deko

94. Havijer Zaneti

93. Mesut Ozil

92. Edvin van der Sar

91. Karlos Tevez

--------------------------------

90. Arturo Vidal

89. Ernan Krespo

88. Tibo Kurtoa

87. Tijago Silva

86. Huan Roman Rikelme

85. Fernando Tores

84. Henrik Larson

83. Rafael Varan

82. Rahim Sterling

81. Rajan Gigs

--------------------------------

80. Aleksis Sančez

79. Edinson Kavani

78. Ivan Rakitić

77. Hari Kejn

76. Ngolo Kante

75. Kilijan Mbape

74. Jan Oblak

73. David Silva

72. Alesandro Nesta

71. Vesli Snajder

--------------------------------

70. Sesk Fabregas

69. Fabio Kanavaro

68. Mohamed Salah

67. Raul

66. Bastijan Švajnštajger

65. Kafu

64. Marselo

63. Dejvid Bekam

62. Rud van Nistelroj

61. Paolo Maldini

--------------------------------

60. NEMANJA VIDIĆ

59. David Vilja

58. Eden Azar

57. Roberto Karlos

56. Pol Skols

55. Anhel di Marija

54. Virdžil van Dajk

53. Mihael Balak

52. Radamel Falkao

51. Antoan Grizman

--------------------------------

50. Petr Čeh

49. Pavel Nedved

48. Ćabi Alonso

47. Kevin de Brujne

46. Karles Pujol

45. Jaja Ture

44. Džon Teri

43. Toni Kros

42. Luis Figo

41. Vensan Kompani

--------------------------------

40. Didije Drogba

39. Frank Riberi

38. Frančesko Toti

37. Patrik Vijera

36. Frenk Lampard

35. Đanluiđi Bufon

34. Klod Makelele

33. Andrea Pirlo

32. Rio Ferdinand

31. Andrij Ševčenko

--------------------------------

30. Serhio Buskets

29. Geret Bejl

28. Robert Levandovski

27. Iker Kasiljas

26. Serhio Aguero

25. Nejmar

24. Đerar Pike

23. Ešli Kol

22. Arjen Roben

21. Stiven Džerard

--------------------------------

20. Tomas Miler

19. Serhio Ramos

18. Filip Lam

17. Ronaldo

16. Vejn Runi

15. Samuel Eto

14. Luka Modrić

13. Zlatan Ibrahimović

12. Dani Alves

11. Karim Benzema

--------------------------------

10. Luis Suarez

9. Kaka

8. Manuel Nojer

7. Tjeri Anri

6. Zinedin Zidan

5. Ronaldinjo

4. Ćavi

3. Andres Inijesta

2. Kristijano Ronaldo

1. Lionel Mesi


tagovi

Nemanja VidićLionel MesiKristijano RonaldoĆaviAndres InijestaRonaldinjoZinedin ZidanManuel NojerTjeri AnriKakaLuis Suarez

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara