Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Vikend Klasika u Kolumbiji - prvi deo: Bitka za Kali

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.03.22. | 22:40

Deportivo u velikom derbiju dočekuje Ameriku

Santjago de Kali, treći je grad po broju stanovnika u Kolumbiji i nalazi se na jugozapadu zemlje. Okupan vrućinom prašuma, ušuškan u magli planinskih vrhova Kordiljera, a do samog naselja pružaju se beskrajne plantaže šećerne trske. Savremeni monoliti vremenom su narušili većinu kolonijalne arhitekture, centralnog dela grada, ali izgleda da to ne smeta kalenjanima koji se ponose što su najveće kolumbijske zabave upravo u njihovom gradu. Salsa je zvučna podloga za ovaj velelepni grad, koji se u noćnim satima pretvara u pravi karneval.

U svetu fudbala, slika je nadaleko prepoznatljiva i jasna. To je Clasiko Vallecuacano. Kao i gotovo sve u prelepoj, a opet decenijama uništavanoj zemlji, i Kalijev derbi je neraskidivo isprepletan klasnim podelama, putevima narkotika i smrću. Poznat je i po vatrenoj latino strasti koju navijači oba kluba sa ulica prenose na tribine stadiona.

Izabrane vesti

Bogata istorija kolumbijskog fudbala ogleda se u velikim rivalstvima, od kojih je jedno od najžešćih i najvatrenijih, ali i najstarijih, ono između gradskih klubova Kalija. Deportiva i Amerike. Kao i sva velika fudbalska rivalstva i navijače ova dva kluba razdvaja više teza od same hirovite naklonosti prema svom klubu. Duboka kulturna i ekonomska podela deli generalno srednju i višu klasu Deportiva, od Amerikine radničke klase. Ove razlike karakteristične su još od pojave španskih konkvistadora za provinciju Valje del Kauka, danas departmanta Doline reke Kauke, čijim imenom se i karakteriše ovaj vanvremenski Klasik.

Čini se da su čelnici Fudbalskog saveza Kolumbije, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ove južnoameričke države, “prepisali” koncept i pojavu koja se pre nekoliko godina pojavila u Argentini. Naime, Gaučosi su imali ozbiljan problem po proširivanju lige, pogotovo u Buenos Ajresu, gde su se obnovila neka stara, ali nikako manje važna i manje posećena rivalstva. Nije bilo vikenda, a da navijači dve zaraćene strane koje su se sukobljavale u datom kolu, nisu izazivali kolaps u glavnom gradu. Stanovništvo je zbog toga bilo na ivici nerava, te se AFA, zajedno sa organima reda odlučila na veoma rizičan, ali povrh svega, isplativ potez. Organizovali su Fecha de Clasicos iliti Kolo Klasika. To je značilo da se u jednom kolu igraju svi poznati derbiji od prve do poslednje lige. Policija, vojska i sve militarne jedinice “isteraju” se na ulice grada, koji će nekako preživeti taj vikend, a to je cena koja se morala platiti kako bi ostatak godine mogli živeti normalno, koliko to uopšte i dozvoljava uvek klimava i nestabilna situacija u zemlji.

00.10: (2,55) Deportivo Kali (2,95) Amerika Kali (2,85)

Od ove sezone to je slučaj i u Kolumbiji. Vikend Klasika je pred nama. Nažalost, ili na sreću tamošnjih vlasti, dobar deo regionalnih rivalstava nije aktivan, uglavnom zbog različitosti u rangovima takmičenja, a ima i onih gde se suprotna strana naprasno ugasila, što je slučaj sa Deportivo Kukutom, dok njihov rival i Atletiko Bukaramanga iga najviši rang.

Kolo je otvorio Clásico Cafetero - Klasiko Kafe. Čuveni derbi iz regije Vijeho Kalads, inače regije najvećih uzgajivača kafe, pa otuda i njegov naziv, jedan je od onih koji zastupaju, ne dve, već tri suprostavljene strane. Onse Kaldas i Deportivo Pereira (0:0) su oni koji održavaju rivalstvo ove sezone, dok je Deportes Kindio trenutno u drugom rangu takmičenja.

Ipak, deleko popularniji od regionalnih Klasika su oni gradski. Noćas su na programu dva takva okršaja. U nešto ranijem terminu (22.15) igra se derbi između Juniora i Union Magdalene, poznatiji kao Clásico Costeño iliti Obalski Klasik, rivalstvo koje je obnovljeno posle četiri godine povratkom Uniona u elitni rang takmičenja. I naravno duel koji nepobitno privlači najveću pažnju noćas (00.10) je onaj između Deportivo Kalija i Amerike de Kali.

Da bi smo imali dimenziju i pojam onoga što svaki duel između ovih timova znači u kolumbijskom fudbalu, vredi ih prvenstveno razmotriti zajedno. Sa ukupno 24 titule nacionalnog šampiona, Klasiko Valjekuakano je najnagrađivaniji derbi u Kolumbiji, i nalazi se ispred klasika koji su zastupljeni u Bogoti i Medeljinu. U vitrinama Amerike nalazi se 15 pehara namenjenih prvaku države, što ih danas čini drugim najuspešnijim klubom zajedno sa Miljonariosom, a sa samo jednom titulom manje od Atletiko Nasionala. S druge strane, iako u početku trofejniji klub, Deportivo se sa deset kruna nalazi na trećem mestu liste večnih šampiona.

Pored brojnih nacionalnih trofeja i priznanja, u očima ostalih velikana širom Južne Amerike, ova dva kluba zauvek će ostati upamćena kao večiti gubitnici. Čak šest puta finale Kopa Libertadores održavalo se na tlu grada Kalija, u četiri slučaja protagonista je bila Amerika, a dva puta Deportivo. Na veliku žalost navijača i pristalica obe boje koje preovladavaju gradom, sva finala bila su izgubljena. Međunarodni mediji ga takođe pominju kao jedan od najvećih svetskih fudbalskih derbija. World Soccer Magazine ga je proglasio za 35. najvažniji klasik na svetu, dok ga engleski FourFourTwo ističe kao 40. najvažniji derbi na planeti i jedini kolumbijski koji se našao na ovoj listi od 50 ukupno. Pored toga FIFA ga je istakla kao jedan od najvažnijih svetskih derbija.

U svim takmičenjima do danas, Clasiko Vallecuacano odigran je ukupno 329 puta. Deportivo prednjači po broju trijumfa sa 124, naspram Amerikine 101 pobede, a 104 puta susret je završen bez pobednika.

Trenutno stanje na tabeli turnira Apertura pred 10. kolo nije povoljno ni za jednu od ovih ekipa. Amerika je ipak u boljoj poziciji sa 12 osvojenih bodova i nalazi se na deobi 9. mesta zajedno sa Alijansom Petrolerom, Kukutom i Ekidadom. Time su jedan bod udaljeni od mesta koje vodi u eliminacionu fazu, ali prvenstvo je tek na polovini i ima još dosta da se igra.

Sa druge strane, Deportivo kao zvanični šampion Klasure 2021 katastrofalno je započeo novu sezonu. U dosadašnjem izdanju zabeležio je čak šest poraza i dobar period uvodnog dela šampionata nalazio se na poslednjem mestu, sa samo jednom pobedom. Ipak, na poslednje dve utakmice uspeo je da na svojoj Palmiri izvuče remi sa Petrolerom, a u prethodnom kolu zabeležio je i pobedu na gostovanju Union Magdaleni, tek drugu od početka godine. I pored negodovanja navijača i priča u medijima da je venecuelanski stručnjak Rafael Dudamel, na izlaznim vratima kluba, čelnici Deportiva tvrde da se ni u jednom trenutku mesto glavnog stratega nije dvodilo u pitanje. Da podsetimo, nekadašnji legendarni golman Venecuele, danas čovek u trenerskim vodama, došao je na Palmiru u septembu prošle godine, a tri meseca kasnije podigao je pehar Klausure. Bila je to jubilarna 10. titula sa Deportivo Kali, prva posle sedam godina posta.

Deportivo Kali je pobedio samo u jednoj od četiri utakmice odigrane kod kuće u ovogodišnjoj Aperturi. Šećerni tim je u tom periodu zabeležio dva meča bez postignutog gola, srazmerno u prethodnih 13 domaćih utakmica predhodne sezone. Deportivo ima samo 7. bodova posle devet odigranih utakmica što je najlošiji učinak za aktuelnog šampiona Klausure u ovoj fazi turnira još od 2002. godine kada je njihov rival Amerika bila u identičnoj situaciji. Situacija u klubu, daleko je od dobre, a ubrzano se i približavaju obaveze u Kopa Libertadoresu, tako da Dudamelu ne preostaje mnogo vremena za pregrupisanje redova.

Ni Huan Karlos Osorio, trener Đavola ne nalazi se u zavidnoj poziciji. On je već bio pod pretnjama otkazom u izdanju formata Klausura 2021, a kao ultimatum čelnici Akerike dali su mu obavezan plasman na završnicu turnira, što je on i ostvario, ali ništa više od toga. Ipak, to je omogućilo da se i ove sezone nađu na međunarodnoj sceni u Kopa Sudamerikani.

Zbog svih okolnosti u kojima se trenutno nalaze ova dva kluba, kao i na pomen nerešenog ishoda koji ne odgovara ni jednima ni drugima, navijači, meštani, a na posletku i mediji sve više govore kako se Klasiko smrti vratio u njihov grad. Ali danas to ima potpunu drugačije značenje i daleko je od onog Klasika u kojima su se gledale borbe na život i smrt u želji da se domognu trofeja.

KOLUMBIJA 1 - 10. KOLO

Subota

Onse Kaldas - Deportivo Pereira 0:0

Junior - Union Magdalena /u toku/

Nedelja

00.10: (2,55) Deportivo Kali (2,95) Amerika Kali (2,85)

02.15: (1,67) Ekidad (3,35) Patriotas (5,40)

22.05: (2,35) Alijansa Petrolera (3,00) Bukaramanga (3,10)

Ponedeljak

00.10: (2,85) Santa Fe (2,90) Miljonarios (2,60)

02.15: (1,75) Atletiko Nasional (3,35) Independijente Medeljin (4,70)

Utorak

01.40: (3,25) Kortulua (2,95) Deportes Tolima (2,30)

23.30: (2,45) Agvilas (2,90) Envigado (3,05)

Sreda

01.35: (2,05) Jaguares (3,05) Deportivo Pasto (3,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportivo KaliAmerika Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara