Detalj sa Tarf Mura pred meč Barnlija i Čelsija (©reuters)
Detalj sa Tarf Mura pred meč Barnlija i Čelsija (©reuters)

Premijer liga u bojama Ukrajine, navijači Čelsija prekinuli aplauz podrške skandiranjem Romanu Abramoviču

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.03.22. | 20:05

Velika prašina se podigla na Ostrvu zbog poteza pristalica londonskog kluba, Tomas Tuhel nije bio u istom raspoloženju

Desetodnevni ratni sukob doveo je do toga da sve što je rusko izgubi svaku vrednost, dok se ceo svet ujedinio u poruci jedinstva i podrške ukrajinskim žrtvama.

Premijer liga je ovog vikenda obojena u boje Ukrajine. Svih 20 klubova u najvišem rangu engleskog fudbala bili su deo velike akcije “Fudbal nas spaja“, a kapiteni klubova nosili su specijalno kreirane trake plavo-žute boje. U sklopu iskazivanja javne podrške Ukrajini utakmice 28. kola počinjale su jednominutnim aplauzom. Navijači Liverpula su usred istog zapevali stihove klupske himne “You'll Never Walk Alone“ (prevod: Nikad nećeš hodati sam), dok se najveća prašina digla zbog dešavanja na stadionu Tarf Mur uoči susreta Barnlija i Čelsija.

Izabrane vesti

Naime, u jeku medijske i političke hajke koja je praktično oterala Romana Abramoviča sa Stamford Bridža zbog prijateljstva sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Čelsijeve pristalice prekinule su jednominutni aplauz povicima ruskom oligarhu pa se tako sa tribina začulo: “Roman Abramovič, Roman Abramovič...“

Dok su gosti iz Londona stali na stranu čoveka koji je za 19 godina na čelu doneo 21 trofej, od toga po dve Lige šampiona i Lige Evrope, te pet titula engleskog prvaka, ostatak Tarf Mura izviždao je njihov postupak. Čelsi se i zbog ovoga našao na stubu srama ostrvske javnosti, a trener Plavaca Tomas Tuhel nije bio zadovoljan onim što su navijači uradili, pa je tako na konferenciji za novinare posle ubedljive pobede (4:0) izjavio kako “nije bio pravi trenutak da se šalju drugačije poruke“, odnosno da je nekoliko stotina Čelsijevih navijača trebalo da ispoštuje protokol.

Podsetimo, Roman Abramovič je pre nekoliko dana putem zvaničnih klupskih kanala potvrdio da stavlja Čelsi na prodaju jer smatra da je to “u najboljem interesu kluba“. Britanski parlament zapretio je da će ruskom milijarderu da oduzme kompletnu imovinu u toj zemlji, a kako je godinama trn u oku tamošnjih vlasti, doneo je odluku da ode i sasluša sve ponude.

Lista zainteresovanih kupaca sve je duža, sada se pominje interesovanje porodice Rikets koja u svom vlasništvu drži bejzbol franšizu Čikago Kabs i britanski tajkun Nik Kendi pokazali su želju da se umešaju u pregovore, dok je jučerašnjim javnim obraćanjem turski mogul Mohšin Bajrak poručio da je najbliži tome da postane novi vlasnik velikana iz Zapadnog Londona.

Osim kapitenskih traka, isticanjem ukrajinske zastave i jednominutnog aplauza, klubovi širom Engleske na razne načine počeli su da pružaju konkretniju podršku zemlji ugroženoj ratom. Lester je u dosluhu sa britanskim i ukrajinskim Crvenim krstom počeo da skuplja novac i drugu pomoć za najugroženije, Brajton je pre nekoliko dana protiv Aston Vile nosio svoju treću kombinaciju dresova plavo-žute boje, što je uradio i Fulam Aleksandra Mitrovića protiv Blekburna u utakmici Čempionšipa.

Sautempton na čijem čelu je srpski biznismen Dragan Šolak je putem svojih sponzora obezbedio 3.000 šalova za navijače koji su danas doputovali na Vila Park, takođe u bojama ukrajinske zastave. Molino Vulverhemptona i Kerou Roud Noriča napravili su sličan postupak protiv Kristal Palasa, odnosno Brentforda...

Enfild pred meč sa Vest Hemom (©Reuters)Enfild pred meč sa Vest Hemom (©Reuters)
Kerou Roud pred susret sa Brentfordom (©Reuters)Kerou Roud pred susret sa Brentfordom (©Reuters)
Detalj sa Molinoa (©Reuters)Detalj sa Molinoa (©Reuters)
King Pauer stadion (©Reuters)King Pauer stadion (©Reuters)
Kapitenska traka dizajnirana za ovo kolo (©Reuters)Kapitenska traka dizajnirana za ovo kolo (©Reuters)



tagovi

Roman AbramovičČelsiPremijer ligaUkrajina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara