(©Starsport)
(©Starsport)

VOJVODINA: Rastavac doneo novo samopouzdanje, vreme da zablistaju dugo čekani Topić i Zukić

Vreme čitanja: 7min | ned. 10.07.22. | 08:02

Lale veoma ambiciozne pred novu sezonu Mozzart Bet Superlige, cilj da se titula uskoro vrati u Srpsku Atinu

U taboru Lala vrlo brzo su zaboravili neuspešnu sezonu, u kojoj nisu izborili izlazak na evropsku pozornicu, a postavili negativan rekord: prvi put u istoriji kluba vezali su šest prvenstvenih poraza.

Na „Karađorđu“ duvaju neki novi vetrovi i marljivo se radi kako bi se klub vratio na staze stare slave. Neophodan remont koji je usledio nakon minule sezone, još traje, a pomak je osetan. Prisutni su nova energija i velike ambicije, a jedna od njih je da se titula vrati u Novi Sad, prvi put od raspada velike Jugoslavije. Taj cilj postavio je novi predsednik Dragoljub Zbiljić, koji je u intervjuu za Mozzart Sport naglasio da to nije naučna fantastika već realnost u ovom njegovom mandatu.

Izabrane vesti

Saniran je i dug, zaposlenim se ne duguje nijedna plata, tako da je klub i finansijski stabilniji pred početak nove sezone. Poverenje da poslože kockice i pojačaju ekipu povereno je povratnicima u Vošu – treneru Milanu Rastavcu i sportskom direktoru Marku Jovanoviću.  

Mnogo toga se promenilo u sastavu Lala za veoma kratko vreme, otkako je na čelo došla nova garnitura. Nametnut je novi stil igre, disciplinovanije se igra u odbrani, a poboljšana je i efikasnost (Voša je u prošloj sezoni u plej-ofu bila najneefikasnji tim posle Napretka). Pored toga, stigla su zvučna pojačanja: golman Lazar Carević, vezisti Radomir Milosavljević i Uroš Nikolić, napadač Nemanja Nikolić, najbolji strelac PLS i povratnik sa pozajmice iz Mladosti GAT Milan Vidakov, kao i dva internacionalca – krilo Iv Baraj i štoper Mamadu Traore. Takođe, prvom timu priključeno je i nekoliko omladinaca.

Međutim, ako pitate stratega Stare dame Milana Rastavca u čemu se najviše napredovalo, dileme nema:

Samopouzdanje! Ono je bilo značajno poljuljano i ako smo u nečemu ozbiljno napredovali, onda je reč o tom segmentu. Najveći pomak je definitivno napravljen time što smo uspeli da igračima povratimo veru u sebe“, poručuje Rastavac za Mozzart Sport.

Pauza kraća nego ikad, a gomila problema koje je trebalo sanirati. Čini se da su Novosađani u velikom delu uspeli. U kontrolnim utakmicama u Sloveniji bio je evidentan napredak iz meča u meč. Sudeći po tome, Voša deluje znatno organizovanije. Brži je protok lopte, veća agresivnost u napadu i disciplina u odbrani. Takođe, napadi se grade strpljivije, od golmana. Za to je svakako dobar izbor Lazar Carević (stigao iz Barse B), budući da je Barsina škola prepoznatiljiva po golmanima sa dobrom tehnikom. Od povrede se oporavio i Nikola Simić, drugi konkurent za čuvara mreže.

Lale su na pripremama savladale banjalučki Borac (1:0), rumunski UTA Arad (2:1), Maricu Plovdiv (3:0), a remizirali sa Koprom bez golova i na generalnoj probi sa Murom (1:1). Ostali su neporaženi, što svakako uliva pouzdanje.

Najmanje sam opterećen rezultatima. Naravno da je dobro da su pozitivni iz nekog psihološkog ugla, ali je mnogo važnije što smo uspeli da uigramo ideje koje smo postavili. Napredovali smo iz utakmice u utakmicu, makar pomalo i to je ono što me najviše raduje. Dobro smo odradili i defanzivni i ofanzivni deo, primili samo dva gola, ali svakako da ima prostora da se još napreduje“, kaže Rastavac.

Novi trener je navikao kroz karijeru da ima kratko vreme za pripremu ekipe, još dok je bio pomoćnik Mladena Krstajića, bivšeg selektora srpske reprezentacije.

„Generalno sam zadovoljan, pre svega time što smo uspeli da uradimo sve što je bilo planirano što se tiče treninga, broja utakmica i postavljanja nekih naših ciljeva za ovako kratko vreme. Timovima koji su imali velike promene trebati nešto više vremena da dostignu svoj maksimum. Mi smo jedna od ekipa koje je negde napola. Promenili smo nekoliko igrača, novi je stručni štab i novi zahtevi. Međutim, mislim da mi je iskustvo iz reprezentacije, koja je navikla da funkcioniše u malom broju dana i treninga, značajno pomoglo da sad spremni sačekamo prvenstvo“.

Posebno Lale mogu da raduju samo dva primljena pogotka, što govori da su Novosađani zategli poslednju liniju, koja je bila dosta slaba tačka u prošloj sezoni. Kao pojačanje u defanzivi stigao je Mamadu Traore, koji je prošle sezone igrao za Estrelju. Iako se veoma kasno priključio ekipi na pripremama, dobio je mesto startera u dve utakmice, u tandemu sa Igorom Jeličićem, uključujući i generalnu probu protiv Mure. Takođe, na pripreme je kasnio i Senegalac Iv Baraj. Cilj je bio pronaći kvalitetne strance, pa su od njih svakako najveća očekivanja. Iako nisu bili dovoljno fizički spremni, u značajnoj meri su napredovali.

Oni su stigli na pripreme u nekom šarenolikom stanju. Međutim, potrudili smo se da prilagodimo rad sa njima, kako bi se što pre sjedinili sa ekipom. Uspeli smo da to sredimo u nekoj meri, tako da i oni mogu da konkurišu za tim već u prvom kolu“, ističe Rastavac.

Na desnom beku verovatno će starter ostati Milan Lazarević, ali ima ozbiljnu konkurenciju u vidu Marka Bjekovića, koji se oporavio od povrede nakon duže pauze.

Voša je napad pojačala dovođenjem Nemanje Nikolića i povratkom Milana Vidakova sa pozajmice iz Mladosti GAT. Nakon što su se nametnuli i omladinci Milošević i Ivanović, koji pokrivaju tu poziciju, čini se da je poverenje stručnog štaba izgubio Bojan Matić. Tome u prilog govori i to da nije putovao u Sloveniju na pripreme. On je zimus stigao u Novi Sad i ima ugovor sa Lalama, ali pitanje je da li će ostati u klubu.

Kada je reč o prelaznom roku, Rastavac ističe da je sklapanje tima proces i da će biti još transfera.

„S obzirom na to da nisam bio ovde pet godina, trebaće mi malo vremena da sagledam gde smo to mi u odnosu na naše u protivnike. Biće neophodne još neke promene i dorade. Sigurno je da će se naša pozicija menjati. Neki segmenti igre se nešto brže nameštaju, neki sporije, ali sam sve u svemu zadovoljan. Sad smo uspeli smo da se dovedemo u neki okvir sa kojim možemo početi prvenstvo, ali to nije okvir kojim ćemo ga i završiti. Mislim da će biti i dolazaka i odlazaka. Ovaj proces podrazumeva povlačenje pametnih poteza, kako u ovom prelaznom roku, tako i u naredna dva“.

Nije bilo lako za kratko vreme dovesti prava pojačanja, a ni ubediti igrače da su te velike ambicije ostvarive i da se vrate u Novi Sad. Primer je Marko Poletanović. Voša je pregovarala sa njim, ali na kraju do transfera nije došlo, što je predsednik Zbiljić nazvao svojim najvećim razočarenjem u prelaznom roku.

GUŽVA NA BONUSU, OMLADINCI SE DOKAZALI NA PRIPREMAMA

Voša je jedan od retkih timova u Mozzart Bet Superligi koja nema problem sa bonus igračima. Na sredini terena ustalio se tandem Dejan Zukić – Mirko Topić (generacija 2001). Ipak, ovaj dvojac još nije opravdao očekivanja. Bilo je i do povreda, Topića su u nekoliko navrata udaljile sa terena, a sadašnji kapiten Zukić nije bio konstantan kod Slavoljuba Đorđevića. U drugom delu sezone, pod vođstvom Dragana Radojičića, bili su prilično standardni, što im je možda došlo kao priprema za ono što se očekuje upravo sad – da pokažu svoj pravi potencijal.

Poznato je da je Voša rasadnik talenata. To je potvrdilo i nedavno odigrano EP U-17. Tada su zablistali Vošini klinci – Jovan Milošević (najbolji strelac turnira) i štoper Milan Majstorović, pa su na „Karađorđe“ stigle milionske ponude. Rastavac ih je poveo na pripreme sa seniorskim timom, a osim njih od kadeta tu čast su dobili i napadač Mihailo Ivanović, levi bek Branislav Milanov i štoper Veljko Jelenković.

Na pripremama su opravdali očekivanja Rastavca.

„Smatrao sam da treba da pokažu da imaju kvalitet za igranje seniorskog takmičarskog fudbala. Otprilike oni su i ispunili taj zadatak, što mi govori da na njih mogu da računam. U kojoj meri ćemo, videćemo. Praktično su bez pauze došli na pripreme prvog tima, koje su same po sebi za njih zahtevnije. Prema tome, bićemo pažljivi u ovom prvom delu, pre svega preventivno da ne bi došlo do neke povrede, kako bi oni mogli dostići nivo da značajnije pomognu ekipi“.

Pored Zukića i Topića, čini se da je mestu startera od bonusa najbliži Jovan Milošević, koji se sjajno pokazao i na pripremama. Talentovani napadač se više izdvaja od ostalih omladinaca, kako svojom igrom tako i fizičkim predispozicijama, pa bi mogao da se vremenom nametne i kao starter. Mada treba videti da li će ostati u Novom Sadu ili otići u neki evropski klub. 

Sve što su uspeli da urade na pripremama, izabranici Milana Rastavca moraće da demonstriraju danas od 20 časova, u derbiju prvog kola protiv Napretka na „Karađorđu“ (TV Arena Premium 3, besplatan ulaz).

Napredak će sigurno kad dolazi na megdan Vojvodini pokušati da pruži maksimalan otpor. Međutim, na nama je da pokažemo da smo gospodari svoje kuće. Očekujem da igramo moderan, agresivan fudbal, koji ljudi vole da gledaju i zbog čega dolaze na utakmice“, amibicoizan je trener Novosađana Milan Rastavac pred prvu zvaničnu utakmicu.

VOJVODINA – PRELAZNI ROK 2022/23

Došli: Nemanja Nikolić (Spartak Subotica), Iv Baraj (Belenenseše), Mamadu Traore (Estrelja), Uroš Nikolić (slobodan igrač), Radomir Milosavljević (Mladost Lučani), Milan Vidakov (Mladost GAT, povratak sa pozajmice), Lazar Carević (Barselona B).

Otišli: Miljan Vukadinović (Tobol), Vladimir Kovačević (Mladost GAT), Novica Maksimović (Mladost GAT), Momčilo Mrkaić (Borac Banjaluka), Vukašin Bogdanović (Radnik), Goran Vukliš (slobodan igrač).



tagovi

FK VojvodinaMilan RastavacMirko TopićDejan ZukićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara