(©Starsport)
(©Starsport)

Vošina prva kontrola: Zukiću defanzivni zadaci, Busnić štoper, Kajević i Nikolić kreatori igre

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.07.23. | 10:44

Prva provera Lala danas protiv rumunskog Ocelul Galatija (17.30, TV Arena Premium 2)

Vojvodina na Mariborskom Pohorju, u Sloveniji, postepeno tempira formu za nadolazeće izazove u Evropi i Mozzart Bet Superligi. Poslednji trening pred prvu prijateljsku utakmicu Novosađanima je poslužio da uigravaju zamisli stručnog štaba, koje žele da implementiraju već danas na tlu Austrije, u mestu Lebring, gde će odmeriti snage sa rumunskim Ocelulom iz Galacija (17.30, TV Arena Premium 2).

Reč je o bivšem šampionu Rumunije i nekadašnjem osvajaču Intertoto kupa. Od naredne sezone Ocelul će igrati u elitnom rangu fudbala te zemlje, a prvi protivnik Lala do sada je odigrao tri prijateljska meča i u svakom remizirao: sa austrijskim bundesligašem Kapfenbergerom (1:1), ukrajinskom Polisjom (2:2), te slovenačkim Mariborom (0:0). Obično u prvim pripremnim utakmicama treneri teže ka tome da ukažu minutažu svim fudbalerima koje imaju na raspolaganju. Ipak, sudeći po poslednjim treninzima strateg Vojvodine Radoslav Batak sa svojim stručni štabom ima nešto drugačiji plan, te će verovatno ceo današnji susret izneti ista garnitura igrača, kroz koju se polako kristališe startna postava novosadske Stare dame za narednu sezonu. Novosađani su juče po podne trenirali u dve odvojene grupe, a prvu su činili igrači koji će danas istrčati na teren protiv rumunskog predstavnika.

Izabrane vesti

Šef stručnog štaba Novosađana Radoslav Batak ceni današnjeg rivala, kao i ostale protivnike na pripremama.

“Trebalo je da nam poslednji rival na pripremama bude Šturm, ali su otkazali i žao mi je zbog toga, jer mislim da bi oni bili pravi test. Međutim, i ostali protivnici su iz regiona i po meri. Imaju kvalitetne sastave i verujem da ćemo protiv njih imati priliku da realizujemo sve što smo zamislili u ovoj fazi priprema i da se spremimo za prvu utakmicu, a to je protiv APOEL-a. Naš današnji protivnik Ocelul ima kvalitetan sastav i individualni kvalitet i biće dobra provera za nas”, kaže Batak.

Sudeći po postavci na treningu, očekuje se da Lale isprobaju formaciju 4-3-3, koju nisu praktikovali često u prošloj sezoni, kada su najčešće delovali u sistemu 4-2-3-1. Stručni štab počeo je intenzivnije da radi na uigravanju tima i uvežbavanju taktičkih zamisli. Insistira se na visokom presingu na poslednju liniju, demarkaciji, bržem protoku lopte, građenju brzih napada i potom uspešnoj realizaciji. Takođe, cilj je da se napadi koji kreću posle presečenih, oduzetih lopti rešavaju znatno efikasnije nego što je to bio slučaj u minuloj sezoni. Stoga se posebna pažnja posvećuje i samoj završnici, a pred kraj treninga fudbaleri Stare dame radili su i na izvođenju prekida, slobodnih udaraca i kornera.

Naravno, još je rana faza priprema i struka tek isprobava neke inovacije, ali se barem donekle već mogu da naslute obrisi startne postave, ili ako ništa više, imena igrača koji će biti nosioci igre u narednoj sezoni. Čini se da je dolazak Asmira Kajevića, koji se najbolje snalazi na mestu ofanzivnog veznog, doneo mladom Dejanu Zukiću malu prekomandu, odnosno nešto defanzivniju ulogu u veznom redu (u prolećnom delu delovao ofanzivnije i pružao korektne partije). Novajlija Kajević će sa Urošem Nikolićem činiti ofanzivni tandem u sredini, zadužen za kreaciju igre.

Sudeći po postavci na treningu štoperski tandem, barem na prvoj proveri, činiće novajlija Đorđe Crnomarković i Aleksandar Busnić, kojem je prirodna pozicija zadnji vezni. Ipak, struka Stare dame očigledno želi da proba da ga povuče u srce odbrane, kako bi imao značajniju ulogu u začetku napada i iznošenju lopte. Sličnu situaciju navijači Vojvodine mogli su da gledaju na zimskim pripremama u Turskoj, kada je sada već bivši igrač Lala Mirko Topić igrao na mestu štopera, iako je vezista. Ipak, u šampionatu ta ideja tadašnjeg trenera Milana Rastavca nije zaživela. Priliku da debituje danas će imati novajlija u špicu Stefan Vukić, koji je trenutno prvo rešenje na mestu centarfora, a odlaskom Nemanje Nikolića konkurenciju mu čine Ivan Vukčević i talentovani Mihailo Ivanović.

Osim na Areni Premium 2, navijači Stare dame današnji susret moći će da prate u direktnom prenosu i na zvaničnom Jutjub kanalu FK Vojvodina.

Podsetimo, osim Ocelula Galatija, protivnici Lala na pripremama u Sloveniji biće i slovenački Aluminij (8. jula), hrvatski Slaven Belupo (11. jula) i na koncu slovenačka Mura (14. jula). Generalnu probu pred APOEL Novosađani će imati protiv Borca iz Banjaluke, sa kojim će odigrati prijateljski meč 19. jula na “Karađorđu”.



tagovi

FK VojvodinaDejan ZukićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara