Kristijano Ronaldo probija led (©Reuters)
Kristijano Ronaldo probija led (©Reuters)

Vreme je da probije led: Ronaldo nikada nije dao gol u nokaut fazi Mundijala

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.12.22. | 12:45

Portugalija ne pamti po dobrom Sajdžije. Letos su ih u Ligi nacija savladale minimalnim rezultatom, a skalp su im uzele i 2008. u grupnoj fazi Evropskog prvenstva

San Kristijana Ronalda o osvajanju Svetskog prvenstva je živ. Kao kapiten predvodio je Portugaliju do pobede u Grupi H na šampionatu koji je u toku, a ima još četiri utakmice na putu do vrha. Prvu od njih Selesao će da igra na Lusailu protiv Švajcarske, koja već duže vreme nema problema sa procedurama dolaska do osmine finala, ali ne uspeva da napravi sledeći korak.

Otkako su kao domaćin Svetskog prvenstva 1954. godine stigli do četvrtfinala, Švajcarci nisu uspeli da ponove uspeh. Dva puta su takmičenje završavali u grupnoj fazi, a u četiri navrata zaustavljeni su upravo u osmini finala. Aktuelna faza takmičenja bila im je limit i u Brazilu 2014. i u Rusiji 2018. godine, ali Sajdžije su u međuvremenu postale ekipa koju nijedan favorit ne želi za rivala. Pa makar to bila i Portugalija sa jednim od najboljih u ovoj igri otkako je sveta...

Izabrane vesti

Uostalom, pre godinu i po dana je Švajcarska u osmini finala Evropskog prvenstva izbacila Francusku, a potom na penale ispala od Španije, kojoj se pre nešto više od dva meseca osvetila u Ligi nacija. Prethodno su igrači koji predstavljaju zemlju iz centralne Evrope u kvalifikacijama za Mundijal završili ispred Italije.

Na kraju krajeva, ni Portugalija ne pamti po dobrom selekciju Murata Jakina. Letos su je u Ligi nacija savladali minimalnim rezultatom, a skalp su joj uzeli i u jedinom međusobnom okršaju na velikim turnirima, 2008. godine u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

"Znamo kako da ih pobedimo. Ovo će biti potpuno drugačija utakmica. Pod mnogo većim pritiskom su oba tima i ko god da izgubi ide kući. To će meč da učini znatno uzbudljivijim", rekao je Džerdan Šaćiri u najavi meča.

20.00: (2,00) Portugalija (3,50) Švajcarska (4,40)

Jasno je, doduše, ko je pod većim pritiskom. Portugalija se, takođe, dugo nije plasirala u četvrtfinale Mundjala, još od 2006. kada se u Nemačkoj našla među četiri najbolje selekcije sveta. Mršav je to učinak za tim koji poseduje takav potencijal, posebno u ofanzivi. Međutim, i pored toga što je grupnu fazu završio kao lider, Selesao nije oduševio navijače koji su posebno nezadovoljni ponašanjem prve zvezde - ili glavnog glumca - toliko da je 70 odsto čitalaca Abole u jednoj anketi istaklo kako ne želi da vidi Ronalda u startnoj postavi protiv Švajcarske.

Da li će se selektor Santos povinuti njihovom zahtevu? Teško.

Skoro sve se u redovima selekcije Fernanda Santosa vrti oko zvezde Kristijana Ronalda, ali tim nudi mnogo više. Možda ima 37 godina i nema dileme da nije blistao u jesenjem delu na klupskom planu, kao i da nije tako eksplozivan kao u najboljim godinama. Pa ipak, reprezentacija Portugalije je i dalje zavisna od momka iz Funšala.

Kada je došlo do važnih 1:0 u drugoj utakmici grupne faze protiv Urugvaja, Ronaldo je prisvojio gol za sebe. Smatrao je, i verovatno još smatra, da je kosom dodirnuo loptu. Ipak, dokazano je da nije, uprkos brojnim polemikama, koje je čak i Fudbalski savez Portugalije imao sa ljudima iz FIFA.

I nije nerazumno zašto je Ronaldu toliko stalo do pogotka, koji je pripisan Brunu Fernandesu, do te mere da mu nimalo nije bilo neprijatno da pokuša da "ukrade" gol doskorašnjem klupskom drugu iz Mančester Junajteda. Kristijano je do sada osam puta bio strelac na Mundijalima, a devetim golom mogao je da sustigne portugalskog rekordera Euzebija.

KRISTIJANO RONALDO NAJBOLJI STRELAC MUNDIJALA - 50,0!

Čini se da struktura selekcije ne pati od ega superzvezde, što je već bilo vidljivo sa titulom šampiona Evrope 2016. CR7 i dalje ima svoje mesto, ali za razliku od Poljske

Roberta Levandovskog, Ronaldova pratnja takođe ispunjava visoke standarde. Sastavljena je od nekoliko generacija. Veterani Ronaldo i Pepe, svaki sa preko 130 međunarodnih utakmica, jaki vezni igrači sa Žoaom Kanselom i Bernardom Silvom iz Mančester Sitija ili pomenuti Fernandes iz gradskog rivala Junajteda, i mladi lavovi sa velikim potencijalom poput Rubena Dijasa, Rubena Nevesa ili Žoaa Feliksa.

Poteru za Euzebijem i famoznim devetim golom na Mundijalima Ronaldo će nastaviti večeras na Lusailu, a zanimljivo je da nikada nije postigao gol u nokaut fazi Svetskog prvenstva. Svih osam pogodaka zabeležio je u grupnoj fazi.

RONALDO POSTIŽE VIŠE GOLOVA OD PROTIVNIČKOG TIMA - 4,15; ISTI IGRAČ NA MEČU DAJE GOL I ASISTIRA - 7,00; PRVI GOL NA MEČU IZ PENALA - 5,00!

Portugalija je trijumf u svojoj grupi obezbedila pobedama nad Ganom i Urugvajem, ali nije uspela da završi sa maksimalnim učinkom. Na kraju grupne faze Selesao je poražen od Južne Koreje, kao i da je Fernando Santos znatno promenio postavu i da je na teren protiv azijskog tima istrčalo nekoliko rezervnih igrača. Ipak, pobeda Azijskih tigrova je mnoge iznenadila i svakako šokirala selekciju sa Pirinejskog poluostrva.

Međutim, poraz može zaista dobro da dođe Selesau, jer su posle dve pobede pali na zemlju i moraju ponizno da uđu u sledeće borbe na turniru.

"Poraz od Južne Koreje je upozorenje da moramo da održimo nivo igre. Ne možemo da se odmaramo jer je svaki tim na ovom šampionatu opasan", rekao je Santos pred meč osmine finala.

Švajcarci nisu mogli da priušte da se opuste u poslednjoj utakmici u grupi. Pre meča sa Srbijom bili su bliži prolazu, jer su za razliku od Orlova sakupili tri boda posle slavlja nad Kamerunom. Na kraju su se obradovali Nati, koji su se bolje snašli u goleadi i savladali Srbiju sa 3:2. Uspeh u vidu prolaska u plej-of pokazuje da generacija igrača oko Granita Džake i Džerdana Šaćirija ima veliki kvalitet.

Protiv Srbije, Švajcarci su morali bez golmana Jana Zomera i štopera Nika Elvedija. Obojica su se prehladili usled korišćenja klima uređaja, čime se učesnici turnira rashlađuju u vrelom Kataru.

Zomera je zamenio Gregor Kobel, a Elvedija Fabijan Šer, a obaojica bi mogla ponovo da budu u pogonu za osminu finala. S druge strane, Portugalci koji vole toplotu ne prijavljuju slične probleme kao Švajcarci i može se očekivati da će u utorak na teren izaći u najjačem mogućem sastavu, sa izuzetkom povređenih Nuna Mendesa i Danila Pereire.

PORTUGALIJA - ŠVAJCARSKA, 20.00

Lusail

Stadion: Lusail

Sudija: Sezar Arturo Ramos (Meksiko)

Portugalija (4-3-3): Kosta – Kanselo, Dijas, Pepe, Gereiro – Neves, Karvaljo, Silva – Fernandes, Feliks, Ronaldo

Švajcarska (4-2-3-1): Zomer – Vidmer, Elvedi, Akandži, Rodrigez – Frojler, Džaka – Šaćiri, Sov, Vargas – Embolo

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

Francuska - Poljska 3:1 (1:0)

/Žiru 44, Mbape 74, 90+1 - Levandovski 90+9/

Engleska - Senagal 3:0 (2:0)

/Henderson 38, Kejn 45+3, Saka 57/

Ponedeljak

Japan - Hrvatska 1:1 (1:0) - penalima 1:3

/Meada 43 - Perišić 55/

Brazil - Južna Koreja 4:1 (4:0)

/Vinicijus Žunior 7, Nejmar 13, Rišarlison 29, Paketa 36 Sung Ho 76/

Utorak

16.00: (7,00) Maroko (4,00) Španija (1,60)

20.00: (2,00) Portugalija (3,50) Švajcarska (4,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022reprezentacija Portugalareprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara