Lionel Mesi i Lionel Skaloni (©AFP)
Lionel Mesi i Lionel Skaloni (©AFP)

Vreme je za La Skalonetu: Argentina igra finale sa Meksikom

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.11.22. | 14:43

Verovatno poslednja šansa za Gaučose da ostanu u trci da napreduju iz Grupe C u osminu finala Mundijala

Godinu dana od odlaska u penziju Lionel Skaloni je osećao prazninu koju je bilo teško ignorisati. Bivšem beku Njuelsa, La Korunje, Vest Hema, Lacija, Majorke i Atalante toliko je nedostajao fudbal, da je bio spreman da pozove Son Kaliju, amaterski klub pored njegove kuće na ostrvu Majorka, i kaže da je na raspolaganju da trenira decu ako imaju poziciju za njega.

Tako je uradio još 2016. kada je, posle treninga, čuo vest da je Lionel Mesi odlučio da više ne igra za Argentinu. Nije mogao da veruje i odlučio je da na Tviteru objavi sliku svog bivšeg saigrača u finalu Kopa Amerike te godine sa očajničkom porukom.

Izabrane vesti

"Ova slika govori sve… Ne idi Lio", stajalo je u opisu.

Skaloni tada nije mogao da zna, ali šest godina kasnije nalazi se na svom prvom Svetskom prvenstvu u ulozi selektora Argentine, pošto je do sada uspeo da izvuče najbolju verziju Mesija u nacionalnom timu i okonča 28-godišnju sušu u Kopa Amerika, pošto je stigao do trofeja 2021. u Brazilu.

Bio je to početak "La Skalonete", kako je tim od tada dobio nadimak, a selektor postao najpopularniji čovek u zemlji. Toliko je glorifikovan, da mu je čak i pre nego što je kampanja u Kataru počela iznenađujućim porazom od Saudijske Arabije prošlog utorka, već obnovljen ugovor do 2026.

Poslednji argentinski kormilar koji je ostao na čelu posle Svetskog prvenstva bio je Marselo Bijelsa u 2002. To je svedočanstvo njegove ogromne popularnosti.

Iako uvodna utakmica u Dohi uopšte nije prošla kako je planirano i prošla je kao jedna od najvećih neuspeha Svetskog prvenstva ikada, ceo tim i navijači imaju slepo poverenje u svog trenera.

"Ako je 10 ujutru i Skaloni nam poželi laku noć, onda je noć i za nas", rekao je vezista Atletiko Madrida Rodrigo de Pol.

20.00: (1,53) Argentina (4,00) Meksiko (8,00)

Ni najpesimističniji navijač Argentine nije zamišljao poraz na debiju Svetskog prvenstva od Saudijske Arabije, a naročito da će Gaučosi već u drugoj utakmici grupne faze da igraju "finale". Ma, ni najveći nepoštovaoci Lionela Mesija i društva se tome nisu nadali...

Neočekivanih 1:2 protiv Saudijaca poremetilo je planove izabranika Lionela Skalonija, koji će večeras od 20 časova izaći na stadion Lusail u Dohi uz obavezu da pobede Meksiko da bi ostali u igri za prolaz u osminu finala. Argentina igra na sve ili ništa. Trijumf je vraća u život, poraz vodi u ambis.

Čak i rano vođstvo nije pomoglo Južnoamerikancimca da zadrže čaroban niz bez neuspeha koji je iznosio 36 mečeva. Imali su Gaučosi prednost na poluvremenu, a onda se osramotili do kostiju protiv jednog od najvećih autsajdera i sada su na dnu Grupe C okrenuti leđima zidu.

Argentina osvaja Svetsko prvenstvo - 12,0; prolaz u grupi 2,35!

Prvi put u svojoj istoriji Albiseleste bi mogao da izgubi uvodne dve utakmice u grupi na svetskoj smotri. Neupeh protiv Saudijaca bio je i četvrti poraz retrospektivno u poslednjih šest utakmica Mundijala, a osim toga, prekinut je niz od prethodnih 13 pobeda protiv rivala koji nisu iz Evrope.

Ofanzivna igra Skalonijevih igrača delovala je nemaštovito i nemoćno. Argentinski navalni aduti su deset puta uhvaćeni ​​u ofsajd zamke, češće nego na celom turniru Svetskog prvenstva 2018 (šest puta). Na drugoj strani, Otamendi i društvo su pokazali velike deficite, posebno u pogledu brzine.

Mesi daje prvi gol na meču - 3,70; penal u prvom poluvremenu - 4,60; gol direktno iz slobodnog udarca - 10,0!

Lionel Mesi, koji je postigao bar jedan pogodak u poslednjih pet međunarodnih mečeva za Argentinu, jeste i ostaje svetionik nade. Samo između jeseni 2011. i 2012. višestruki osvajač Zlatne lopte bio je uspešan čak u šest susreta zaredom za svoju zemlju. Ali, sada zvezdu PSŽ-a čeka obračun sa rivalom kojeg predvodi njegov bivši učitelj Herardo Tata Martino.

Martino se nalazi na klupi Meksika, i treba da napravi podvig na Svetskom prvenstvu kako bi nestala šaputanja i kritike pristalica El Trija. Tata i Leo su proveli tri godine zajedno, prvo sa Barselonom (2013/2014), a zatim sa reprezentacijom Argentine (2014/2016), u ciklusu koji je završen sa dva uzastopna poraza u finalu Kopa Amerike od Čilea.

Definitivno, Mesija i saigrače u duelu sa Meksikancima ne očekuje ništa lako. Iako u uvodnom meču protiv Poljske nisu predstavili najaktivniji koncept fudbala, remi 0:0 im je definitivno ostavio realnu šansu za napredak. Utakmica nije ponudila mnogo zanimljivih događaja, a najvažnija stvar koja se desila tokom duela je nesumnjivo odbranjeni penal Giljerma Očoe ubitačnom golgeteru Robertu Levandovskom. Iskusni meksički heroj, koji tradicionalno nastupa spektakularno na Svetskom prvenstvu, u svojoj dugoj karijeri nikada se nije probio do vodećih evropskih klubova.

Učinak Meksika verovatno nije napravio bore na čelu trenera Martina, osim penala, Poljaci gotovo da nisu dobili nijednu izglednu priliku. Naprotiv, ofanziva Sombrerosa uspela je da zaplaši Ščensog nekoliko puta pred golom.

Selektor Martino možda je malo zabrinut zbog istorije međusobnih mečeva. Gaučosi su se tri puta sastali sa Meksikom na Mundijalu i svaki put su izašli kao pobednici. Poslednji put u Južnoj Africi u osmini finala, tim, za koji su već tada startovale zvezde poput Di Marije i Mesija, radovao se 3:1. Tim iz Centralne Amerike uspeo je da savlada protivnika samo jednom u istoriji, i to na Kopa Amerika 2004.

Veliku pomoć očekuje od Raula Himeneza, koji bi, za razliku od utorka protiv Poljske, već mogao da se predstavi u startnoj postavi. Za Argentinu bi Lisandro Martinez mogao da počne od početka, nauštrb Otamendija ili Romera.

La Skaloneta ili Tatina slatka osveta...

ARGENTINA - MEKSIKO, 20.00

Doha

Stadion: Lusail

Sudija: Danijele Orstao (Italija)

Argentina (4-3-3): E. Martínez - Montijel, Romero, Li. Martinez, Taljafiko - De Pol, Paredes, Mekalister - Mesi, La. Martinez, Di Marija

Meksiko (4-3-3): Očoa - Sančez, Montes, Moreno, Galjardo - E. Alvarez, Erera, Čavez - Lozano, Martin, Vega

SVETSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

Subota

GRUPA C

14.00: (1,80) Poljska (3,60) Saudijska Arabija (5,60)

20.00: (1,53) Argentina (4,00) Meksiko (8,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022Svetsko prvenstvo 2022fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija Meksika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara