Luka Milivojević (levo) protiv Brajtona (©Reuters)
Luka Milivojević (levo) protiv Brajtona (©Reuters)

Vreme je za najneobičniji derbi u Premijer ligi

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.01.22. | 14:22

Duel Brajtona i Kristal Palasa (petak, 21), koji otvara 22. kolo engleskog šampionata, ima zanimljivu istoriju

Čuli ste za rivalitet između Liverpula i Mančester Junajteda, Arsenala i Totenhema, Milvola i Vest Hema… Međutim, znate li da su Brajton i Kristal Palas takođe veliki rivali i da postoji određeno neprijateljstvo između ta dva kluba? I ono, što je još važnije, znate li zašto je tako? Ukoliko ste propustili tu lekciju na času koji smo održali u februaru prošle godine, sada je pravi momenat da je obnovite, jer se baš ta dva kluba sastaju ovog petka od 21.00 čas, na otvaranju 22. kola Premijer lige.

Od Brajtona do Londona, gde je smešten Kristal Palas, ima negde oko 100 kilometara. Navijači koji budu hteli da se upute iz prestonice do grada na samom jugu Engleske mogu da budu na stadionu posle oko dva sata vožnje automobilom. Ipak, geografska razdaljina nema apsolutno nikakve veze za ovaj neobičan rivalitet, već dvojica bivših fudbalera Totenhema.

Izabrane vesti

Po završetku igračkih karijera Teri Venabis i Alan Maleri otišli su u trenere. Sudbina, žreb ili oba, kako god vam je po volji, spojila ih je na suprotnim stranama terena u sezoni 1976/1977. U 1. kolu FA kupa su se sastali Brajton i Kristal Palas, Maleri je sedeo na klupi tima sa juga, a Venabis je predvodio Kristal Palas. Njih dvojica se nisu voleli ni dok su bili saigrači, sporili su se oko toga od njih treba da nosi kapitensku traku. Određeni rivalitet je već postojao, ali samo među trenerima.

U to vreme bi u slučaju nerešenog rezultata morala da se igra repriza meča, nije bilo produžetaka i penala. Tako pobednika nismo dobili ni u prvom meču u Londonu, ali ni u narednom u Brajtonu. Sastali su se potom ova dva kluba i treći put, ponovo u prestonici, a Kristal Palas je uspeo da trijumfuje sa 1:0 i tako prođe dalje.

21.00: (2,25) Brajton (3,25) Kristal Palas (3,60)

Poraz je posebno teško pao Maleriju, kojeg je po završetku utakmice navodno neko od navijača polio vrućom kafom. Onako iznerviran, okrenuo se prema tribini, gurnuo ruku u džep i pokupio sav sitniš. Bacio ga je Maleri pod noge navijačima i poručio im „evo, ovo je sve koliko vredi Kristal Palas“.

Tu uvredu navijači londonskog kluba nisu shvatili kao da je od Malerija, već od čitavog Brajtona. Prvom sledećom prilikom su spremili osvetu, onda su odgovorili na to protivnički navijači i brzo je to preraslo u mržnju među njima.

Brajton je baš tih godina promenio nadimak kluba iz Delfini u Galebovi, a navijači Palasa smatraju da je to učinjeno baš zbog njih. Poznato je da je nadimak prestoničkog kluba još ranije bio Orlovi.

Kako bilo, rivalitet ova dva kluba uskoro će ući u petu deceniju. Veliki broj Palasovih navijača nije još ni bio rođen kada je Maleri gurnuo ruku u taj džep, ali i pored toga se raduje svakom neuspehu Brajtona.

U poslednje vreme su ipak Galebovi ti koji su se više radovali, pošto je Palas lošiji na tabeli. Ima samo jednu pobedu na poslednje četiri utakmice i gleda u leđa Brajtonu sa šest poena manje i odigranom utakmicom više.

U prvom krugu krajem septembra podelili su bodove, pošto je u Londonu bilo 1:1. Bila je to čak osma od poslednjih devet njihovih utakmica na kojoj je došla igra GG. Kvota u Mozzartu na to da će oba tima da postignu barem po gol je 1,92.

Danas će Brajton da bude bez veziste Enoka Mvepua, koji je doživeo lakšu povredu prošlog vikenda u FA kupu protiv Vest Bromvič Albiona. Pridružiće se tako na tribinama kapitenu Luisu Danku, koji se još nije oporavio od povrede kolena. Pored njih dvojice Galebovi su i bez Ivesa Bisume, koji igra na Kupu afričkih nacija za Mali, kao i povređenog golmana Džejsona Stila.

Moguće je da će večeras da odigra prvi premijerligaški meč vezista Mojzes Kaisedo, baš u odsustvu Mvepua. On se ove zime vratio sa pozajmice iz belgijskog Beršota, a prethodno nije odigrao nijedan prvenstveni meč za engleski tim.

S druge strane, Palasu nedostaje nekoliko iskusnih igrača. Patrik Vijera ne može da računa na Džejmsa Mekartura i Džejmsa Tomkinsa zbog povreda, kao ni Šeikua Kujatea, Džordana Ajua i Vilfreda Zahu zbog šampionata Afrike. Zato, najavljen je povratak Visentea Gvaite na gol posle mesec dana. On je pauzirao dugo zbog toga što je isčašio prst na utakmici sa Milvolom u kupu Engleske.

Srpski fudbaler Luka Milivojević, koji se u prošlom kolu vratio u prvi tim Kristal Palasa posle mesec i po dana, odigrao je do sada osam mečeva protiv Brajtona. Dva puta je pobedio, četiri puta su remizirali, a u dva navrata je poražen. Postigao je Milivojević dva pogotka velikom rivalu Orlova, a takođe je jednom bio i asistent.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

PREMIJER LIGA – 22. KOLO

Petak

21.00: (2,25) Brajton (3,25) Kristal Palas (3,60)

Subota

13.30: (1,80) Mančester Siti (3,70) Čelsi (5,00)

16.00: (2,10) Njukasl (3,50) Votford (3,80)

16.00: (3,80) Norič (3,50) Everton (2,10)

16.00: (2,40) Vulverhempton (3,10) Sautempton (3,45)

18.30: (3,10) Aston Vila (3,35) Mančester Junajted (2,45)

Nedelja

15.00: (1,35) Liverpul (5,30) Brentford (10,0)

15.00: (1,65) Vest Hem (4,00) Lids (5,80)

17.30: (2,55) Totenhem (3,25) Arsenal (3,05)

Odloženo

Barnli – Lester

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BrajtonKristal PalasPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara