(©Reuters)
(©Reuters)

Netrpeljivost iz Totenhema stvorila je mržnju između Kristal Palasa i Brajtona

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.02.21. | 12:46

Dok Grem Poter i Roj Hodžson pripremaju svoje timove za večerašnji okršaj, osvrnućemo se na neobično rivalstvo ovih klubova

Kristal Palas i Brajton razdvaja više od 60 kilometara, ali rivalstvo između dva tima je žestoko. Mnogima ovo izgleda kao obično, nasumično rivalstvo, ali navijačima Galebova i Orlova prva stvar koju provere po izlasku rasporeda Premijer lige je kada igraju derbije sa mrskim rivalom. Pravo pitanje je zašto se oni toliko mrze…

Sve je počelo 1970. godine. Tačnije u sezoni 1976/77. Oba kluba su igrala u staroj Trećoj ligi, trećem nivou engleskog fudbala. Daleko od glamura i medijske pažnje Premijer lige 21. veka, ali za te dve grupe navijača ti dueli su bili od velike važnosti. Rivalstvo je formirano tokom te sezone u kojoj su se timovi sastali neverovatnih pet puta. I, skoro 50 godina kasnije, vatra i dalje gori. Ta konkretna utakmica završila se nerešenim rezultatom 1:1 u kampanji gde su oba kluba tražila prolazak u drugi rang, nešto što su oba tima postigla na kraju sezone. Neprijateljstvo je započelo pre početka meča zahvaljujući dvojici starih neprijatelja koji su sedeli na suprotnim klupama. Teri Venabls je predvodio crveno-plave, a Alan Maleri plavo-bele. Dobro su se poznavali još iz perioda kada su bili u Totenhemu. Budućeg menadžera Engleske Venablsa iznervirala je činjenica da je Maleriju dodeljena kapitanska traka u Totenhemu. Verovao je Venabls da će njemu pripasti. Kao mala snežna grudva koja se kotrljala niz planinu, mržnja je brzo uzela maha.

Izabrane vesti

Timovi su se ponovo sastali mesec dana kasnije u FA kupu i remizirali 2:2. Tih dana rane runde su imale revanš koji se završio 1:1 tri dana kasnije. To je značilo da će se ponovo igrati novi meč i tu je sve počelo. Utakmica je dva puta odlagana zbog lošeg vremena i dok se završila, već je stvorena zla krv između menadžera i navijača.


Palas je pobedio sa 1:0, ali je profitirao na nekim sumnjivim odlukama sudije. Posle utakmice, Maleri je izgubio živce, “pukao” je na sudiju Rona Čalisa, a takođe je rukom gestikulirao prema navijačima Palasa, za koje je tvrdio da su ga polili šoljicom vruće kafe. Navodno je iz džepa izvadio kusur i mahnuo im, vičući "To je sve što vrediš, Kristal Palasu". Postalo je lično. Sve je izašlo iz okvira sportskog ponašanja. Bila je to iskrena mržnja. Neprijateljstvo se prelilo na ulice gde su se sukobili navijači Palasa i Brajtona, pre finala na Selhurs parku u martu kada je Palas slavio sa 3:1.

I to je bilo to. Od te sezone nadalje dva kluba se mrze i čini se da će uvek tako biti. Ima navijača Kristal Palasa i Brajtona, koji od rođenja mrze suparnički tabor, a da zapravo ne znaju iz kog perioda datira netrpeljivost i šta je bio okidač. Kada se timovi sastanu večeras, neće biti navijača na tribinama stadiona Ameks, ali nema sumnje da će igrači biti svesni očekivanja navijača.




Domaći tim je trenutno 16. na tabeli sa samo četiri boda više od Fulama, koji se nalazi u zoni ispadanja. Brajton je počeo da se budi. Galebovi su neporaženi na prethodnih šest duela, primili su samo jedan gol i napravili velika iznenađenja. Na Ameks stadionu pao je Totenhem, a u narednom kolu Brajton se sa Enfilda vratio u slavljeničkom raspoloženju. 

Grem Poter i njegovi izabranici imaju dosta razloga za zadovoljstvo i žele da nastave da jezde na talasu dobrih rezultata, koji su proistekli iz disciplinovane igre i sjajne defanzive. Mladi menadžer Brajtona, Grem Poter, nada se da će to što se sa druge strane terena nalazi najveći rival Galebova dodatno inspirisati njegove izabranike.

„Dobili smo meč protiv Totenhema na domaćem terenu koji nam je skinuo pritisak. Naravno da želimo da nastavimo sa pobedama. Odigrali smo nakon toga odličnu utakmicu protiv Aston Ville, verovatno smo zaslužili pobedu, ali je meč završen bez pogodaka. Bilo bi lepo pobediti večeras i osvojiti tri boda. Daćemo sve od sebe“, rekao je Poter.

Brajton i Palas sastali su se sedam puta u Premijer ligi otkako su Galebovi izborili promociju 2017. godine. Obe ekipe su zabeležile po dve pobede i imale tri remija. Do sada su se sastali 106 puta i Brajton može da se pohvali nešto boljim učinkom - pobedio je na 40 utakmica, dok je Kristal Palas slavio na 39. Orlovi osciliraju čitave sezone, nikako ne uspevaju da povežu nekoliko dobrih rezultata, a boljeg načina za povratak na pobedničku stazu nema od trijumfa nad najvećim neprijateljem i konkurentom za ispadanje.

Ugovor 73-godišnjem Roju Hodžsonu ističe na kraju sezone, a jedan deo pristalica izgubio je veru u Hodžsona i rado bi mu video leđa. Tavorenje u donjem domu nije po volji navijačima Orlova.

„Moramo da mentalno, fizički i taktički dovedemo igrače u dobru formu da bismo igrali protiv Brajtona. Nadamo se da ćemo odigrati dobro i da ćemo loše rezultate ostaviti iza sebe. Činjenica da je to Brajton dodaje taj dodatni začin, jer je to utakmica koja je veoma važna za navijače - a svi u klubu su toga svesni. Važno je izaći tamo i pokazati navijačima da smo sposobni da preokrenemo sreću“, rekao je Hodžson.


.


PREMIJER LIGA – 25. KOLO

Petak

Vulverhempton - Lids 1:0 (0:0)

/Melije 65ag/

Subota

Sautempton – Čelsi 1:1 (1:0)

/Minamino 33 – Maunt 54pen/

Barnli - VBA 0:0

Liverpul - Everton 0:2 (0:1)

/Rišarlison 3, Sigurdson 82pen/

Fulam – Šefild junajted 1:0 (0:0)

/Lukman 61/

Nedelja

Vest Hem - Totenhem 2:1 (1:0)

/Antonio 5, Lingard 47 - Moura 64/

Aston Vila - Lester 1:2 (0:2)

/Traore 47 - Medison 19, Barns 23/

Arsenal - Mančester Siti 0:1 (0:1)

/Sterling 2/

Mančester junajted - Njukasl 3:1 (1:1)

/Rašford 30, Džejms 57, Bruno 75 p - San Maksiman 36/

Ponedeljak

21.00: (1,85) Brajton (3,40) Kristal Palas (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kristal PalasBrajtonPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara