Ranko Veselinović, Dejan Joveljić, Miloš Degenek, Džerdan Šaćiri i Daglas Kosta (©AFP, ©Reuters)
Ranko Veselinović, Dejan Joveljić, Miloš Degenek, Džerdan Šaćiri i Daglas Kosta (©AFP, ©Reuters)

Vreme je za soker: Joveljić i Veselinović starosedeoci, Šaćiri u „srpskom“ Čikagu, Atlanta opet razbila kasu

Vreme čitanja: 18min | sub. 26.02.22. | 15:30

Novi šampionat MLS-a počinje danas u Filadelfiji. Ove sezone 28 timova, Šarlot je novajlija. Švajcarac albanskog porekla glavna zvezda prelaznog roka. Tim iz Džordžije platio talentovanog Argentinca Tijaga Almadu skoro 15.000.000 evra

Vreme je za soker i najbolju ligu SAD-a - MLS. Fudbalska sezona s jajastom loptom je završena pre dve nedelje trijumfom Los Anđeles Remsa, a sada kreće ono što ostatak sveta smatra fudbalom, dok Amerikanci najvažniju sporednu stvar na svetu zovu sokerom. Utakmicom Filadelfija – Minesota danas (19.00) startuje nova sezona "preko bare“.

Ligaški deo je predviđen da se završi 9. oktobra, kada kreće plej-of. Meč za titulu, odnosno finale MLS kup, predviđeno je za 5. novembar, 16 dana pre početka Mundijala u Kataru, centralnog sportskog događaja u 2022. Titulu brani Njujork Siti koji je u finalu bio bolji od Portlanda i stigao do istorijske krune. Radi se o jednom od najmlađih članova MLS-a, tima pod pokroviteljstvom moćnih šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlasnika šampiona Premijer lige, Mančester Sitija.

Izabrane vesti

Ove sezone šampionat će imati 28 timova, podeljenih u dve konferencije, Zapad i Istok. Novi član elitne lige SAD-a je Šarlot. Svaki tim će odigrati 34 utakmica u ligaškom delu, odnosno 26 duela kod kuće i na gostovanju s klubom iz svoje konferencije, kao i osam mečeva s timovima iz druge. Nešvil će prva dva meseca igrati na gostovanjima, dok ne bude završen novi stadion čije je otvaranje predviđeno za 1. maj.

19.00: (1,95) Filadelfija (3,45) Minesota (4,00)

U plej-of za šampiona plasiraće se najboljih sedam timova iz obe konferencije, s tim da pobednici Istoka i Zapada idu direktno u četvrtfinale, dok će ostali morati u prvu nokaut fazu doigravanja.

Tokom dve sezone bilo je veoma zanimljivih transfera "preko bare“. Šest timova u novi šampionat ulaze s novim kormilarima. Novi stručnjaci su Paulo Nagamura (Hjuston Dajnamo), Stiv Čerundolo (Los Anđeles FC), Bob Bredli (Toronto), Ezra Hendrikson (Čikago Fajer), Niko Estevez (Dalas) i Pet Nonan (Sinsinati).

Dvojica Srba igraće u SAD-u, a to su Dejan Joveljić u Los Anđeles Galaksiju i Ranko Veselinović u Vankuveru. Nekadašnji napadač Crvene zvezde i Ajntrahta iz Frankfurta je proteklog leta stigao u Grad anđela, dok je bivši igrač Vojvodine već treću sezonu član kanadskog Vajtkapsa. Prošle sezone najbolje partije od srpskih internacionalaca je pružao Luka Stojanović, ali je nekadašnji đak Partizana, kasnije igrač Čukaričkog, nastavio karijeru u Saudijskoj Arabiji, a branio je boje Čikago Fajera. Dres Kolumbusa nosiće Srbin sa australijskim pasošem, Miloš Degenek, koji je posle raskida saradnje sa Crvenom zvezom kao slobodan igrač potpisao za šampiona SAD-a iz 2020.

21.30: (1,73) Kolumbus (3,60) Vankuver (5,10)

Vrednost igrača MLS-a je procenjena na skoro milijardu dolara – 949.370.000 (procena portala Transfermarkt). Najvrednije fudbalere ima Atlanta Junajted – 74.250.000, a zatim slede Los Anđeles FC – 52.080.000, Sijetl Saunders 46.450.000, šampion Njujork Siti 40.830.000, Nju Ingland 40.830.000. Na papiru najskromniji sastav ima Solt Lejk Siti – 18.700.000 evra.

ZAPADNA KONFERENCIJA - KOLORADO, DALAS, SIJETL, SPORTING KANZAS SITI, MINESOTA, VANKUVER, REAL SOLT LEJK, LA GALAKSI, LOS ANĐELES, SAN HOZE, OSTIN, HJUSTON, NEŠVIL

Zapadna konferencija bi, barem na papiru, trebala da bude veoma uzbudljiva. Brojaće rekordan broj klubova, njih 14, posle povratka Nešvila na zapad. On je prošlu sezonu odigrao u Istočnoj konferenciji, ali se vratio posle ulaska Šarlota u MLS. Neke od najvećih zvezda šampionata igraju u ovoj konferenciji, uključujući i obojicu srpskih igrača Ranka Veselinovića i Dejana Joveljića.

Prošle sezone je Kolorado bio najbolji u Zapadnoj konferenciji, što je bilo malo iznenađenje. Na vrh se probio u poslednjem kolu, kada je pobedom nad Los Anđelesom iskoristio kikseve Sijetla i Sportinga iz Kanzas Sitija, te ih preskočio na tabeli. U plej-ofu ga je odmah na prvoj prepreci zaustavio Portland, ali su barem Rapidsi izborili plasman u Ligu šampiona.

Istina, nisu se proslavili u eliti. Ispali su u prvom kolu, penalima ih je savladao Komunikasiones iz Gvatemale. Postali su tako jedini tim iz MLS koji je tako brzo završio takmičenje. Nije doduše to toliko iznenađenje, jer Kolorado ima slabiji tim nego prošle sezone. Otišao je u Sinsinati napadač Dominik Bađi, strelac pet prošlosezonskih golova, vezistu Kola Baseta je pozajmio Fajenord i on se sada sprema za dvomeč sa Partizanom. Los Anđeles je od Rapidsa kupio defanzivnog vezistu Kelina Akostu za 1.360.000 evra, a u Koloradu je kupovao i Arsenal. Uzeo je štopera Ostona Trastija, s tim što je on ostao u Rapidsima na pozajmici. Od novajlija najznačajniji je dolazak ofanzivca Maksa iz Flamenga za 909.000 evra.

Sveža krv na klupi trebala bi da razmrda Dalas. Ekipu je uoči nove sezone preuzeo 42-godišnji španski stručnjak Niko Estevez, kojem će ovo praktično da bude prvi veliki samostalni posao. Estevez je godinama radio u Valensiji, najpre sa mlađim kategorijama, a potom u sezoni 2013/2014 je preuzeo Valensiju B.

Na kratko se našao i na klupi A tima Slepih miševa, posle odlaska našeg Miroslava Đukića. Vodio je Valensiju na dva meča, u trijumfu nad Himnastikom (1:0) u Kupu kralja i porazu od Real Madrida (2:3) u Primeri. Postao je tako drugi najmlađi trener u istoriji kluba, a nasledio ga je Huan Antonio Pici. Radio je Estevez kasnije kao pomoćnik u Kolumbusu i reprezentaciji SAD, a ovo mu je prvi put da je šef stručnog štaba.

Dobio je u zimskom prelaznom roku dva igrača sa španskog govornog pordručja, Argentinca Alana Velaska iz Independijentea za 6.360.000 evra i Meksikanca Pola Ariolu za 1.820.000 evra. Takođe, iz Porta je doveden desni bek Nanu na pozajmicu, dok je iz Utrehta, takođe kao pozajmljeni igrač, stigao golman Marten Paes. Prošlu sezonu je Dalas završio na slaboj 11. poziciji, sada bi barem trebalo da bude konkurentniji za plej-of.

Prošle godine su u svim kladionicama Sijetl Saundersi slovili za glavnog favorita u MLS. Šampioni iz 2019. i finalisti iz 2020. godine su u takmičenje ušli sa gotovo netaknutim kosturom i u dobrom delu sezone je delovalo da će lako da doguraju do same završnice plej-ofa. Međutim, s jeseni je ekipu poterao maler za malerom. Korona virus je žestoko pogodio ekipu u ključnim momentima, pojedini igrači su igrali Gold kup za reprezentacije kada se lomila sezona, a drugi su zbog povreda morali na višemesečno bolovanje.

Raul Ruidijaz (©AFP)Raul Ruidijaz (©AFP)

Zvezda tima Raul Ruidijaz nije mogao sam. Iako je Peruanac četvrtu godinu zaredom bio najbolji strelac Sijetla (sada postigao 19 golova, više nego ikada pre), nedostajala mu je podrška. Saundersi nisu pobedili na poslednjih šest ligaških utakmica i to ih je u poslednjem kolu koštalo prvog mesta. Potom, u plej-ofu su naleteli na Real Solt Lejk i izgubili su na penale.

Kao drugi tim u Zapadnoj konferenciji, plasirali su se u KONKAKAF Ligu šampiona. Tamo su, baš uoči početka nove sezone MLS izborili plasman u četvrtfinale. U petak su deklasirali Motagvu iz Hondurasa sa 5:0 i tako bacili meksičkim predstavnicima rukavicu u lice. Cilj Saundersa je trofej u svakom takmičenju koji igraju.

Tim je opet nepromenjen i dobro uigran, pored Ruidijaza tu su još uvek i Fredi Montero, Nikolas Lodeiro, Džordan Moris, Stefan Frej, Nuhu Tolo… Samo jedno pojačanje je angažovano u januaru, iz Solt Lejka je došao slovački vezista Albert Rusnak. Nije bilo potrebe za dolascima, jer nije bilo ni previše odlazaka.

VUJNOVIĆ DEO "EVROPSKOG PAKETA" POJAČANJA

Nikola Vujnović (©MN Press)Nikola Vujnović (©MN Press)

Prošle sezone je Sporting iz Kanzas Sitija ispustio prva dva mesta u konferenciji i plasman u Ligu šampiona lošom formom u finišu ligaškog dela sezone. Vezao je tri poraza i tako skliznuo na treće mesto, a zatim je u četvrtfinalu plej-ofa izgubio od Reala iz Solt Lejka.

Razočaravajuć epilog je primorao čelnike da angažuju veći broj pojačanja, pošto su mnogi igrači otišli. Zanimljivo, zamene za Ilija Sančeza, Džejlina Lindsija ili Amadua Diju su stigla sa jugoistoka Evrope. Nama najzanimljiviji je Nikola Vujnović, crnogorski reprezentativac koji je angažovan iz Voždovca na pozajmicu do kraja sezone. Osim najboljeg golgetera Zmajeva došao je i nemački štoper iz Maribora, Robert Voloder za 1.800.000 evra. Sa Kipra, konkretno iz Omonije, angažovan je Marinos Cionis za 1.360.000 evra, a isti novac je izdvojen i za belgijskog beka Logana Ndenbea. Biće zanimljivo videti kako će sva ta pojačanja da se uklope, a pre svih Vujnović.

Propustio je Portland veliku priliku prošle sezone da po drugi put osvoji MLS. Opet je zaustavljen na poslednjem stepeniku, kao i 2018, savladao ga je Njujork Siti. Timbersi su bili favoriti u tom meču, jer su ga igrali na svom stadionu, pred svojom publikom. Takvu priliku neće skoro opet da dobiju.

21.30: (1,68) Los Anđeles FC (3,80) Kolorado (5,50)

Mnogo toga se promenilo tokom zime, iz kluba su otišli Valeri, Perez, Klark, Zambrano, Polo, Džome, Atinela… Ipak i dalje je sponzor kluba društvena mreža Tik Tok, zajedno sa Aljaska Erlajnzom, tako da novac nije problem. Pokazao je to Portland dovođenjem 19-godišnjeg defanzivnog veziste iz Argentine, Davida Ajale. Njegovo obeštećenje je plaćeno Estudijantesu oko 3.200.000 evra. Pored Ajale, došli su i golman Los Anđelesa Džastin vom Stig i 18-godišnji napadač Tega Ikoba.

Što se tiče Minesote Junajteda, bilo je zanimljivo tokom zime. Vratio se Juka Raitala u Evropu, iskusni levi bek je ovog januara potpisao za HJK Helsinki. Ugovor je istekao i Slovaku Janu Gregusu, Nigerijcima Taniju Oluvasejiu i Fanendu Adi, te Urugvajcu Tomasu Časonu i domaćem ofanzivcu Itanu Finliju. Morala je Minesota da dovede zamene, a najviše, čak tri, angažovala je u napadu.

Iz argentinskog Veleza je došao Luis Amarilja za 1.360.000 evra, a iz južnoafričkog Maricburga Bongokule Hlongvane za 455.000 evra. Jedino se za Bolivijca Abua Danladija nije plaćalo obeštećenje, njemu je istekao ugovor sa Nešvilom, pa je bio slobodan pri izboru nove sredine. Značajan je i dolazak beka Los Anđelesa Onijela Fišera, takođe bez obeštećenja.

VESELINOVIĆ TEŠKO DO PLEJ-OFA, JOVELJIĆU ŽIVOTNA ŠANSA

Bivši kapiten Vojvodine, Ranko Veselinović, pokušaće da ponovi sa Vankuverom uspeh iz prošle sezone. Vajtkepsi su fenomenalnom serijom rezultata u drugoj polovini sezone uspeli da se probiju do šestog mesta u konferenciji i tako, mimo svih očekivanja, dođu do doigravanja za titulu. Sporting Kanzas Siti je tamo bio neprelazna prepreka.

Dobre partije je naplatio golman Maksim Krepeu, koji je za 900.000 evra prešao u Los Anđeles FK. Šansu da se oproba u Evropi dobio je 22-godišnji napadač Teo Ber, koji je potpisao za škotski Sent Džonston u transferu vrednom 123.000 evra. Ekipu je, još ranije, napustio i nekadašnji štoper Javora Derek Kornelijus, koji će do decembra da igra na pozajmici u grčkom prvoligašu Panetolikosu.

22.30: (2,05) Dalas (3,45) Toronto (3,60)

Nije bilo puno dolazaka u grad na jugozapadu Kanade. Veselinović je dobio novog partnera u odbrani, poziciju desnog beka je pojačao Tristan Blekmon. U vezni red je stigao mladi Sebastijan Berhalter, dok je ostatak popunjen zahvaljujući igračima sa drafta. Ne deluje Vankuver ništa jače nego što je bio prošle godine. Ekipu će da vodi italijanski strateg Vani Sartini, koji je u novembru prošle godine zamenio na klupi Marka Dos Santosa.

Poslednji tim na Zapadu koji je prošle sezone igrao plej-of dolazi iz Jute. Real iz Solt Lejka se za doigravanje izborio tek u poslednjem kolu, pobedom nad Sportingom. Otišlo je od tada nekoliko igrača, hrvatski štoper Toni Datković je potpisao za španskog drugoligaša Kartagenu, a Makedonac Milan Iloski će karijeru da nastavi u Orandž Kauntiju. Od pojačanja se izdvojio napadač Serhio Kordova, Venecuelanac koji je došao na pozajmicu iz bundesligaša Augzburga.

Havijer Ernandez Čičarito (©AFP)Havijer Ernandez Čičarito (©AFP)

Najveća razočaranja prošle sezone bila su dva tima iz Los Anđelesa, Galaksi i FK. Onaj prvi nam je zanimljiviji. Prošao je period adaptacije, ovo bi morala da bude godina Dejana Joveljića. Nekadašnji omladinac Crvene zvezde projektovan je kao zvezda popularnijeg od dva tima iz Grada anđela. Imaće dvojicu vrhunskih saigrača u napadu, uz njega bi trebalo da igraju legendarni meksički napadač Havier Ernandez i Brazilac Daglas Kosta, kojeg je Galaksi pozajmio od Gremija. Iza njih će dejstvovati Saša Klještan, Viktor Vaskez i Kevin Kabral. Na treneru Gregu Vaniju je samo da ih uklopi.

Kosta je jedino zimsko pojačanje zaista vredno pomena. Ostatak je tu da pooštri konkurenciju na pozicijama golmana i u odbrani. Galaksi sa ovakvim timom ne bi smeo da ponovi katastrofalnu sezonu i da opet ostane bez plej-ofa. Pogotovo ako Čičarita ovog puta zaobiđu povrede, sa kojima se mučio dobrim delom prethodne godine.

Nestvarno je delovalo, ali Grad anđela je prošle godine ostao bez tima u plej-ofu MLS. Poput Galaksija, i Los Anđeles FK je svoju šansu prokockao u poslednjem kolu, posle poraza od Kolorada je završio kao deveti.

Dva važna igrača su napustila LA, ali i čitave Sjedinjene Američke Države. Ovog januara je golman Džamal Blekmen rešio da se vrati u Englesku i da potpiše za drugoligaša Hadersfild. Na njemu Los Anđeles nije zaradio, ali zato jeste na defanzivnom vezisti Eduardu Atuesti. Palmeiras je Kolumbijca platio 3.200.000 evra.

Bilo je dolazaka, mada ne preterano zvučnih. Utrošio je Los Anđeles svih 3.200.000 evra na pojačanja, ali uglavnom na igrače iz MLS, Kelina Akostu, Krepeua, Sančeza, Franka Eskobara… Iz inostranstva je stigao samo Kanađanin Doneil Anri, 28-godišnji štoper koji je prošlu sezonu proveo u Suvanu iz Južne Koreje. Šansu da trenira ekipu ove sezone je dobio Stiv Čerundolo, bivši reprezentativac SAD i asistent u Hanoveru i Štutgartu.

ZEMLJOTRESI BEZ ARGENTINACA, VRATIO SE NEŠVIL

Neće se više igrati na argentinski pogon. San Hoze su uoči nove sezone napustila trojica Gaučosa, Daniel Vega je otišao u penziju, a Lusijano Abekasis i Andres Rios su se vratili u domovinu. Angažovana su četiri nova igrača, a samo je za Žamira Monteira plaćeno obeštećenje. Na reprezentativcu Zelenortskih Ostrva je Filadelfija zaradila 400.000 evra.

Odavno je prošlo vreme kada je San Hoze dominirao u MLS. Titule je osvojio 2001. i 2003. godine, a poslednjih sezona je retko uopšte uspevao da dođe do doigravanja. Od 2012. samo dva puta se plasirao u plej-of, a u oba navrata je zaustavljen već u prvoj rundi. Sada će prvi put morati da se snađe bez klupske legende Krista Vondolovskog, koji je napokon završio karijeru. Postigao je Amerikanac čak 171 gol u dresu Zemljotresa.

Debitantsku sezonu u MLS Ostin je okončao na pretposlednjoj poziciji u konferenciji. Očekivano, jer se oslonio na domaće snage, osrednjeg kvaliteta. Bila je to probna sezona, u prethodnom prelaznom roku je Ostin uneo internacionalno iskustvo. Stiglo je sedam novih pojačanja, a samo dvojica se ne vode kao strani igrači.

Navijači Ostina (©AFP)Navijači Ostina (©AFP)

Najskuplje je plaćeno obeštećenje za Žana Kolmaniča. Na 21-godišnjem levom beku Maribor je zaradio 1.500.000 evra. Skup je bio i Džohan Valensija, koji je plaćen Deportivu iz Kalija 1.360.000 evra. Iz Fulama je angažovan mladi golman Demian Las, za simboličnih 136.000 evra, a redove Ostina su pojačali i Norvežanin Ruben Gabrijelsen, doskorašnji štoper Tuluza, te Brazilac Felipe Martins i Argentinac Maksimilijano Uruti.

Prošle sezone je izgubio 21 od 34 utakmica, najviše u konferenciji. Ove će Ostin ipak da bude mnogo nezgodniji rival za većinu timova.

Hjuston Dinamo nije imao broj poraza kao Ostin, ali je završio sezonu na poslednjoj poziciji. Platio je ceh ogromnom broju remija, imao ih je čak 12. Sada ima novog trenera, ekipu je preuzeo Brazilac Paulo Nagamura, nekadašnji fudbaler Arsenala, Galaksija i Sporting Kanzas Sitija.

Uz novog šefa stručnog štaba je stigla i nova zvezda u napadu. Očekuje se da zablista 23-godišnji Paragvajac Sebastijan Fereira. Da nije tako, ne bi Hjuston dao za njega Libertadu skoro 4.000.000 evra. Pored Fereire u ekipu je stigao i brazilski bek Zeka, koji je igrao prošle sezone za Vasko da Gamu.

Kraljevi remija ipak nisu bili igrači Hjustona, već Nešvilovi. Bogovi nerešenih rezultata su se sada vratili u Zapadnu konferenciju. Remijem je Nešvil završio čak 18 od 34 utakmice u prošlom šampionatu, a doživeo je samo četiri poraza, najmanje od svih u ligi. To je bilo dovoljno za treće mesto na Istoku, mesto u Ligi šampiona izmaklo mu je samo zbog lošijeg međusobnog odnosa sa Filadelfijom. Upravo je od nje izgubio u četvrtfinalu plej-ofa, posle penala.

Dobru sezonu pojedini igrači su naplatili dobrim transferima. Desnom beku Alisteru Džonstonu nije izmakla Liga šampiona, igra je samo u dresu Montreala. Za njega su Kanađani platili 900.000 evra. Dilan Nilis je prešao u Njujork Red Buls, a Kolumbijac Migel Nazarit u Deportivo Kali. Rodrigo Pinjeiro je otišao na pozajmicu u Union Espanjolu, Dejvidu Akamu je istekao ugovor, a Žonderu Kadizu pozajmica i napadač se vratio u Benfiku.

Došla su samo dva pojačanja u Nešvil ove zime, Til Banberi iz Nju Inglanda za 136.000 evra i Šon Dejvis iz Njujork Red Bulsa bez obeštećenja. Konkurencija na Zapadu je veća nego na Istoku, videćemo koliko Nešvil može ove sezone.

ISTOČNA KONFERENCIJA – NJU INGLAND, DI SI JUNAJTED, TORONTO, NJUJORK RED BULS, KOLUMBUS, ČIKAGO, MONTREAL, FILADELFIJA, ORLANDO, NJUJORK SITI, SINSINATI, ATLANTA, INTER MAJAMI I ŠARLOT

KASTELJANOS VERAN SITIJU, TORONTO ČEKA INSINJEA

Fudbaleri Njujork Sitija (©AFP)Fudbaleri Njujork Sitija (©AFP)

Njujork Siti je pomalo neočekivano prošle sezone stigao do prve krune u istoriji. Ekipa iz Velike jabike je na počecima imala u svojim redovima veterane, zvezde kao što su Andrea Pirlo, David Silva, Patrik Vijera... Sada je politika da se šansa ukaže mlađim igračima i napravi transfer na Stari kontinent. Norvežanin Roni Dejla je ostao na klupi.

Najveće pojačanje je ostanak najboljeg strelca prošle sezone, Argentinca Valentina Kasteljanosa. On je postigao 19 golova u proteklom šampionatu, čak 10 više od Hesus Medine. Gaučos je imao i osam asistencija, a najbolji paker bio je iskusni Argentinac Maksi Moralez sa 11 asistencija. Tokom zime jedini značajniji transfer je dolazak brazilskog defanzivca Tijaga Martinsa iz japanske Jokohame Marinos. Od bitnijih igrača, Siti su napustili Hesusa Medina koji je pojačao CSKA iz Moskvu, Džejms Sands je otišao u Rendžers, dok je iskusni Rumun Aleksandru Mitrita do leta na pozajmici u solunskom PAOK-u.

Nedelja, 23.00: (2,55) Los Anđeles Galaksi (3,30) Njujork Siti (2,75)

Iza Toronta je očajna sezona, pa je došlo do promene na kormilu. Iskusni američki stručnjak Bob Bredli stigao je iz Los Anđeles FC. Najveće pojačanje za kanadski tim tek treba da stigne na leto, a to je italijanski reprezentativac Lorenco Insinje. Napadač Napolija će u julu, posle isteka saradnje sa Napolitancima, da se priključi novom klubu i bude sigurno jedan od zvezda tima. Insinje će krenuti putem Sebastijana Đovinke koji je dugo bio uzdanica Toronta. Inkasiraće 7.000.000 evra godišnje, a sa bonusima plata bi mogla da ode do vrtgovlavih 11.500.000. Takvu ponudu Napoli nije mogao da mu priušti, pa će iskusni napadač pomalo neočekivano da karijeru nastavi „preko bare“.

Kao pojačanja stigli su Meksikanac Karlos Salsedo i Španac iz poljskog Zaglebja Hesus Himenez. Venecuelanac Jeferson Soteldo, došao je prošle godine kao veliko pojačanje iz Santosa, ali nije opravdao očekivanja, pa je otišao u meksički Tigres. Riči Larija je pojačao Notingem Forest, Auro junior je otišao u Santos, a Marki Delgado u Los Anđeles. Ostao je u Torontu veteran Majkl Bredli, dok će na startu sezone kanadski tim da bude oslabljen neigranjen povređenog napadača Ajoa Akinole.

ŠAĆIRI ZVEZDA FAJERA, OTIŠLI STOJANOVIĆ I BERIĆ

Jedan od najzvučnijih transfera ove zime je dolazak Švajcarca albanskog prekla Džerdan Šaćirija u Čikago Fajer. On je za 7.000.000 evra pojačao tim iz Ilinoisa, a pre toga je igrao za Lion, Liverpul, Bajern, Inter, Stouk i Bazel. Skoro 20.000.000 evra je Čikago uložio u pojačanje. Stigli su i Hairo Tores iz Atlasa (5.450.000), Federiko Navaro iz Taljeresa (4.550.000), Kasper Pržibilko iz Filadelelfije (1.050.000). Na kormilu kluba je seo trener iz Sent Vinsenta Ezra Hendrikson koji je prošle sezone sezone bio asistent u Kolumbusu.

Klub su napustili prošle sezone najbolji strelci, Srbin Luka Stojanović koji je pojačao saudijski Al Hazem i Slovenac Robert Berić (i dalje nema klub). U redovima Fajera je ostao Srbin sa slovačkim pasošem Boris Sekulić.

Brus Arena (©AFP)Brus Arena (©AFP)

Nju Ingland je bio najbolji tim u SAD-u u ligaškom delu sezone. Na klupi je ostao vremešni Brus Arena, bivši selektor Jenkija. U klub su stigli dvojica iskusnih igrača iz Toronta, Džozi Altidor i Omar Gonzalez, dok je za Sebastijana Letgea plaćeno obeštećenje Galaksiju od 1.180.000 evra. Na leto bi redove tima iz Bostona trebalo da pojača Met Tarner iz Arsenala. Talentovani Kanađanin Tejdžon Buhanan je otišao u belgijskog šampiona Klub Briž za 6.360.000 evra. U klubu su ostali prošlogodišnji najbolji strelci– Adam Buksa i Gustavo Bou, koji su postigli 16, odnosno 15 golova, kao i najbolji paker, kapiten Karles Hil (11 asistencija).

Australijski reprezentativac Miloš Degenek je najveće pojačanje Kolumbusa. Na kormilu je ostao Kaleb Porter. Iz poljske Visle je stigao Jau Jeboa za 1.820.000 evra, Stiven Moreira iz Tuluza, Erik Urtado iz Montreala i Džejms Igbekeme iz Saragose. Nije bilo značajnijih odlazaka iz kluba. Prva zvezda i dalje ostaje američki reprezentativac, najzaslužniji za titulu 2020. godine, Gjasi Žardes. On je prošle sezone postigao devet golova. U proteklom šampionatu najbolji strelac bio je Lukas Zelarajan sa 12 pogodaka.

IGUAIN I MATUIDI OSTALI U MAJAMIJU, NANI NAPUSTIO ORLANDO

Gonzalo Iguain (©AFP)Gonzalo Iguain (©AFP)

Inter iz Majamija nije mnogo menjao tim. Klub, čiji je jedan od vlasnika engleski superstar Dejvid Bekam, zadržao je Fila Nevila na kormilu. Prva zvezda je argentinski veteran Gonzalo Iguain, a ostao je i nekadašnji francuski reprezentativac Blez Matuidi. Najveće pojačanje je Kolumbijac Emerson Rodrigez iz Miljonariosa, plaćen 2.450.000 evra, a na Floridu su stigli i iskusni Deandre Jedlin iz Galatasaraja i Kiran Gibs iz VBA. Argentinac Nikolas Figal je pojačao Boku Juniors za 2.360.000 evra, dok je Luis Morgan došao u Njujork Red Bulse.

23.55: (2,30) Inter Majami (3,35) Čikago (3,10)

Zaštitini znak Orlanda nije više Nani. Portugalski veteran u smiraj karijere odlučio je da se opet okuša u Evropi. Tokom zime je pojačao Veneciju. Umesto njega na Floridu je stigao najbolji igrač urugvajskog Penjarola Fakundo Tores, plaćen 6.820.000 evra. Iz Boke je došao Emanuel Mas, iz bečkog Rapida Erkan Kara... Osim Nanija, klub je napustio i napadač Daril Dajk. On je prošle sezone bio na pozajmici u Barnsliju, vratio se tokom drugog dela sezone u Orlando, ali je zimus prodat za čak 8.640.000 evra engleskom članu Čempionšipa, Vest Bromvič Albionu. Videćemo kako će trener Oskar Pareho da napravi pobednički mozaik bez Nanija i Dajka.

ATLANTA OPET NAJVIŠE TROŠILA, ALMADA PLAĆEN SKORO 15.000.000 EVRA

Tijago Almada (©Reuters)Tijago Almada (©Reuters)

Atlanta stagnira poslednjih godina posle istorijske krune 2018. godine, kada je "Tata“ Martino doneo trofej MLS kupa u grad u Džordžiji. Nekadašnji šampion je poznat kao legija Južnoamerikanaca. I ove godine se nije štedelo, opet je Atlanta najviše trošila. Najskuplji transfer "preko bare“ je dolazak Tijaga Almade iz Velez Sarsfilda. Talentovani Argentinac je plaćen čak 14.550.000 evra, dok je za Luis Arauha Lionu isplaćeno 10.091.000. Ezekijel Barko je pozajmljen River Plejtu. Ima mladi meksički stručnjak Gonzalo Pineda jak tim na raspolaganju, a prva zvezda je Venecuelanac Hosef Martinez, prošle sezone strelac 12 golova.

Nedelja, 21.00: (1,90) Atlanta (3,50) Kanzas Siti (4,10)

Njujork Red Buls je postao razvojni tim, za razliku od početaka kluba iz Velike jabuke za koji je svojevremeno igrao i francuski as Tijeri Anri. Austrijanac Gerhard Štruber ima mlad tim bez zvučnih igrača. Talentovani Kaden Klark kuca na vrata velike scene. Ima samo 18 godina, a već je pod ugovor sa Lajpcigom, bundesligašem koji je na vrhu piramide moćne kompanije Red Bul koja stoji iza tima iz Velike jabuke. Ovaj talentovani Amerikanac provešće na pozajmici u Njujorku i tražiti kartu za povratak u Lajpcig.

Montreal nije mnogo menjao tim. Na kormilu je ostao mladi stručnjak Vilfed Nansi. Za ovaj klub igra i Srbin sa američkim pasošem Đorđe Mihailović, nekadašnji igrač Čikaga. Najveće pojačanje je dolazak iz Bolonje Finca Lasija Lapalainena. Di Si Junajted ulazi oslabljen u novu sezonu. Mladi argentinski trener Ernan Losada ostao je bez Kevina Paredesa koji je pojačao Verder za 6.680.000 evra, dok je Pol Ariola otišao u Dalas za 1.820.000. U klubu nije više ni poznati Argentinac Ramon Abila. Proslavio se u dresu Boke Juniors, a sada brani boje Kolona iz Santa Fea. Najpoznatiji igrač je norveški napadač Ola Kamara. Pojačanja su Mihael Estrada iz meksičke Toluke i Bred Smit iz Sijetla.

Filadelfije je iz Brondbija dovela napadača Mikaela Urea za 2.550.000 evra. Kasper Pržibalko je otišao u Čikago, a Hamiro Monteiro u San Hoze. Sinsinati nije trošio kao prošle sezone, kada je platio više od 10.000.000 evra za Brazlica Brenera iz Sao Paula. Skroman prelazni rok za ekipu iz Ohaja.

Šarlot je debitant u MLS-u. Na klupi će sedeti mladi Španac Migel Anhel Ramirez koji je radio u Južnoj Americi. Najveće uspehe imao je na kormilu ekvadorskog Independijente del Valjea, a nije se dugo zadržao kao trener brazilskog velikana iz Porto Alegrea, Internasionala. Najzvučniji dolasci u tim iz Karoline su Karol Sviderski iz PAOK-a, plaćen 4.550.000 evra, zatim Alan Franko iz Atletiko Mineira, Jan Sobočinski iz Lođa, Kristijan Kalina iz Ludogoreca i Hordi Alsivar iz LDU Kita.

MLS – 1. KOLO

Subota

19.00: (1,95) Filadelfija (3,45) Minesota (4,00)

21.30: (1,73) Kolumbus (3,60) Vankuver (5,10)

21.30: (1,68) Los Anđeles FC (3,80) Kolorado (5,50)

22.30: (2,05) Dalas (3,45) Toronto (3,60)

23.55: (1,65) Ostin (3,80) Sinsinati (5,50)

23.55: (1,65) Di Si Junajted (3,80) Šarlot (5,50)

23.55: (2,30) Inter Majami (3,35) Čikago (3,10)

23.55: (2,70) San Hoze (3,05) Njujork Red Buls (2,80)

Nedelja

01.30: (2,45) Portand (3,35) Nju Ingland (2,90)

19.00: (1,90) Orlando (3,50) Montreal (3,90)

21.00: (1,90) Atlanta (3,50) Kanzas Siti (4,10)

23.00: (2,55) Los Anđeles Galaksi (3,30) Njujork Siti (2,75)

Ponedeljak

01.00: (2,05) Hjuston (3,45) Solt Lejk (3,60)

02.00: (2,05) Sijetl (3,40) Nešvil (3,70)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

PRIPREMILI: Strahinja MILIĆEVIĆ i Željko MUTAVDŽIĆ


tagovi

MLSmls ligaMLS ligaDejan JoveljićRanko DespotovićLos Anđeles GalaksiNjujork SitiDžerdan ŠaćiriČikago FajerPortlandKolumbus KruMiloš Degenek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara