Sebastijan Ale, Džamal Musijala i Šeraldo Beker (©Reuters)
Sebastijan Ale, Džamal Musijala i Šeraldo Beker (©Reuters)

Vri u Bundesligi: Rudari bi da miniraju Bajern, Dortmund kod kuće ne prašta, Union i Frajburg za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.05.23. | 12:43

Veoma zanimljiv finiš u šampionatu Nemačke

Nerešeni rezultati u Štutgartu i Bohumu udaljili su Dortmund od titule šampiona Nemačke, ali Milioneri su i dalje u igri. Bajern beži samo jedan bod i čini se da ima nešto teže rivale do kraja. Naredni deo borbe za krunu predstoji obema ekipama - minhenski gigant popodne gostuje Šalkeu, dok Milionere čeka duel sa Menhengladbahom.

Subotnji Topspiel će ovoga puta biti obračun dve Borusije. Ona iz Dortmunda i dalje veruje da može da uzme pahar namenjen najboljem u Nemačkoj, dok Ždrepci iz Menhengladbaha završavaju sezonu bez obaveze.

Izabrane vesti

Milioneri su proteklog vikenda pokazali da sasvim dobro funkcionišu pod pritiskom. Morala je ekipa

Edina Terzića da dobije neugodni Volfzburg i učinila je to vrlo ubedljivo – 6:0. Dortmund je domaćin i ovog vikenda, i vrlo verovatno će se naći u sličnoj poziciji. Imaće imperativ pobede kako bi do samog kraja ostala u borbi za Salataru.

"Često ne izgledamo dobro protiv Gladbaha. Zaostali smo rano u prvoj utakmici i na kraju izgubili. Ne želimo da se to ponovi ovog puta", rekao je trener Dortmunda Edin Terzić.


18.30: (1,25) Borusija Dortmund (7,00) Borusija Menhengladbah (12,0)

Rival je imenjak iz Menhengladbaha koji nema neki naročit rezultatski interes, ali zato ima kvalitet da svakoj ekipi pomrsi račune. Toga su svesni i na Vestfalenu. Uostalom, redovne pobede protiv Bajerna, odnosno ona protiv Dortmunda u prvom delu Bundeslige o tome govore najbolje.

"Navijam samo za Borusiju Menhengladbah. Ko god da postane šampion, nije me briga. Hoću da osvojim tri boda u subotu, sve ostalo je van mene. Ko god da završi na vrhu tabele zaslužuje da bude šampion

", poručio je trener Ždrebaca Danijela Farkea.

Na poslednja dva meča kod kuće žuto-crni su bili silni, postigli deset golova i uspeli da sačuvaju mrežu netaknutom. Gladbah, s druge strane, ozbiljno krizira van svog Borusija parka. Ima jednu jedinu pobedu ove sezone i spada među najgore ekipe lige u tom segmentu. Ni tradicija ne ide naruku gostima. Poslednji put u Dortmundu dobili su još 2014. godine. Prošle sezone na Vestfalenu poraženi su sa 0:6!

15.30: (1,15) Bajern Minhen (10,5) Šalke (17,0)

Tri kola pre kraja i jedan bod prednosti. Ovo je situacija Bajerna na vrhu tabele Bundeslige ispred drugoplasiranog Dortmunda. Ako pobedi u tri preostala meča, odbraniće titulu. Naspram Bavaraca će danas da bude Šalke, koji je željan spasa. Trenutno ga dele dva boda od šesnaestog mesta u plej-ofu, pa ga očigledno čekaju veoma teška vremena na kraju sezone.

Dva od tri duela će selekcija

Tomasa Tuhela

odigrati pred sopstvenim navijačima, što je svakako ohrabrujući podatak za minhenski tim, koji za nedelju dana dočekuje RB Lajpcig i na samom kraju putuje u Keln.

Ležernim pogledom na tabelu jasno je ko će ispuniti ulogu favorita u ovoj borbi. Međutim, Rudari možda neće predstavljati tako laku prepreku kao što su predviđanja na papiru. Tim iz Gelzenkirhena je trenutno u formi, pošto je u poslednja četiri navrata uzeo devet bodova zabeleživši tri pobede.

"

Radili smo dobro u poslednje dve nedelje. A imali smo i sreće

", priznao je gostujući kormilar

Tomas Rajs

.

Prolećni deo sezone izgleda daleko, daleko bolje za Šalke nego jesenji. Kada je u januaru pretrpeo težak debakl od RB Lajpciga, svi su ga otpisali. Međutim,

Rajsov

tim je od tada počeo redovno da pogađa i dokopao se čak i van crvenih pozicija.

Svako oklevanje bi moglo da ima fatalne posledice po Bajern u ovoj fazi.

"

Uz dužno poštovanje prema Borusiji, uopšte ne obraćam pažnju na nju. Mi smo bod ispred, imamo situaciju pod sopstvenom kontrolom. Moramo da osvojimo ligu. Šalke je svakako veoma ohrabren, jer je u drugom delu sezone osmi najbolji tim

", rekao je domaći strateg

Tomas Tuhel.

15.30: (2,30) Union Berlin (3,25) Frajburg (3,50)

Frajburg i Union igraće direktan duel za mesto u Ligi šampiona. Dva skromna kluba, koja od svih učesnika nemačkog šampionata najduže veruju svojim sadašnjim trenerima, svakako zaslužuju plasman u evropsku elitu. Ali sasvim je moguće da samo jedan od njih prođe u Ligu šampiona.

Na međunarodnom terenu obe ekipe su se predstavile i u tekućoj sezoni. Ali "samo" u Ligi Evrope. Liga šampiona već spada u pravi krem. U njega će se kvalifikovati četiri najbolja tima iz Nemačke. Bajern i Dortmund su već manje-više sigurni, ali se tri fudbalske armije i dalje bore za preostala dva mesta.


Frajburg je u najlošijoj startnoj poziciji.

"

Ovaj meč nije o ispadanju, to bi bio još jedan oblik pritiska. Ni sam ne osećam nikakav pritisak gledajući u tabelu. Ovde sam sa svojim stručnim štabom da razmislim o startnoj postav

i", rekao je trener Brajzgauera

Kristijan Štrajh

.

Union je ispred Frajburga na tabeli uoči 32. kola samo zahvaljujući boljem skoru. Berlincima je, dakle, jasno da ih u subotu ne očekuje ništa lako.

"

Frajburg je do sada odigrao odličnu sezonu. Dugo je bio aktivan u tri takmičenja, ima stabilan i uigran tim

", rekao je trener Gvozdenih

Urs Fišer.

BUNDESLIGA – 32. KOLO

Petak

Keln - Herta 5:2 (3:2)

/Zelke 8, Hubers 39, 69, Skiri 43, Huseinbašić 81 - Tusar 18, Jovetić 33/

Subota

15.30: (1,15) Bajern Minhen (10,5) Šalke (17,0)

15.30: (2,20) Bohum (3,45) Augzburg (3,25)

15.30: (2,25) Ajntraht Frankfurt (3,50) Majnc (3,35)

15.30: (2,30) Union Berlin (3,25) Frajburg (3,50)

15.30: (1,95) Volfzburg (3,50) Hofenhajm (3,90)

18.30: (1,25) Borusija Dortmund (7,00) Borusija Menhengladbah (12,0)

Nedelja

15.30: (2,55) Štutgart (3,35) Bajer Leverkuzen (2,75)

17.30: (1,27) RB Lajpcig (6,25) Verder (9,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBorusija DortmundBorusija MenhengladbahBajern MinhenŠalkeUnion BerlinFrajburg

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara