Dominik Soboslaj i Vinisijus Žunior (©Reuters)
Dominik Soboslaj i Vinisijus Žunior (©Reuters)

Za Ditriha Matešica protiv desetkovanog Reala

Vreme čitanja: 6min | uto. 25.10.22. | 14:31

Grupa F: Lajpcig dočekuje Blankose u 5. kolu Lige šampiona

Svet Red Bula ovih dana tuguje. Osnivač kompanije Ditrih Matešic, kroz veliku posvećenost sportu umnogome zaslužan za brojne uspehe Salcburga i RB Lajpciga, ali i sve ostale ekipe iz porodice giganta energetskig pića, preminuo je prethodnog vikenda. Međutim, brz tempo fudbalskog posla ne dozvoljava Bikovima da padnu u letargiju, jer Saksonce večeras očekuje zaista veliki meč u Ligi šampiona protiv Real Madrida. I imaće veliki motiv...

Blankosi iz španske prestonice su prvi u Grupi F sa deset bodova posle četiri utakmice. To znači da su se Madriđani već plasirali u osminu finala, a za branioca titule sada je jedino pitanje hoće li uspeti da ostane prvi u grupi. Za to mu je dovoljan bod protiv drugoplasiranog RB Lajpciga u Red Bul areni.

Izabrane vesti

Real Madrid, dakle, ima za cilj da krene sa prvog mesta među 16 najboljih i dobiće dva pokušaja da to potvrdi. Prvi može da se pretvori u uspeh, ali RB Lajpcig ni u kom slučaju neće biti protivnik koji će se unapred predati. Nemački tim je dva puta uspeo da pobedi Seltik i posle mizernog starta ponovo se vraća u igru za promociju. Trenutno ima šest bodova i bio bi siguran u nokaut fazi u slučaju da trijumfuje nad Realom, kao i da Seltik porazi Šahtjor.

Bikovi su loše počeli sezonu, a očajni rezultati su doveli do otpuštanja trenera Domenika Tedeska. Marko Roze je preuzeo kormilo i tim je trenutno neporažen u sedam utakmica zaredom. To važi i posle meča u Augzburgu (3:3), gde su domaći vodili sa dva gola razlike minut pre kraja.

"Pre svega, potrebna nam je hrabrost, ne samo kada se igra bez lopte, već i sa njom. Ako budemo opasni kao što smo bili u prvoj utakmici protiv Reala i pretvorimo svoje šanse u golove, onda možemo da pobedimo", istakao je Vili Orban, mađarski defanzivac, koji je odigrao celu utakmicu protiv Kraljevića sredinom septembra i nije sprečio poraz 0:2.

21.00: (2,60) RB Lajpcig (3,60) Real Madrid (2,70)

Beli balet je aktuelni šampion Španije i Evrope i ove godine namerava da odbrani obe krune. Na odličnom je kursu, u Primeri je kiksirao samo protiv Osasune (1:1) i ima tri boda prednosti u odnosu na Barselonu, protiv koje je nedavno osvojio prvi El Klasiko i pobedio 3:1. U Ligi šampiona je samo Šahtjor odoleo, a Antonio Ridiger je na samom kraju izvukao nerešen rezultat 1:1.

"Igrao sam protiv Lajpciga kao trener minhenskog Bajerna i od tada je mnogo napredovao. Stekao je mnogo iskustva. Mislim da je pred nama veoma izazovna utakmica. Cilj će biti da odigramo dobro i obezbedimo prvo mesto kako bismo imali malo više mira sledeće nedelje. Imamo šansu i želimo da je iskoristimo. Trenutno smo u teškom delu sezone, strašno je mnogo utakmica. Ali mi se sa tim nosimo veoma dobro. Svetsko prvenstvo će doći u pravom trenutku, kada će biti vremena da se malo odmorimo", poručio je trener Madriđana Karlo Ančeloti.

Nekoliko igrača će se odmarati u utorak uveče, pošto Luka Modrić nije doputovao u Nemačku zbog problema sa mišićima, a najbolji fudbaler Evrope Karim Benzema ostao je kod kuće zbog zdravstvenih razloga.

Ni Lajpcig neće biti potpun. Golman Peter Gulači će propustiti barem veći deo sezone zbog povrede ligamenata kolena, zamena Erjan Niland nije na spisku za Ligu šampiona, a defanzivac Lukas Klosterman i vezista Konrad Lajmer su van stroja.

21.00: (1,90) Seltik (3,70) Šahtjor (4,30)

Seltik je jedini tim u Grupi B koji nije pobedio i beznadežan je na četvrtom mestu sa samo jednim bodom. Ako želi da produži nastup i u prolećnom delu Lige Evrope mora da pobedi rivala iz Donjecka u poslednjoj utakmici na domaćem terenu, inače će ga u finalnom duelu brinuti samo čast. Naprotiv, gosti iz Ukrajine se i dalje nadaju osmini finala Lige šampiona i žele da budu u što boljoj startnoj poziciji pred meč sa RB Lajpcigom.

Šampion Škotske uspeo je da dođe do boda samo protiv Šahtjora kada je sa njim remizirao 1:1. Inače, nije imao šanse protiv suverenog Real Madrida (0:3), a nije uspeo ni u dubl meču protiv RB Lajpciga (0:2, 1:3). Dakle, zaostaje za Šahtjorom četiri koraka i ništa osim pobede neće mu pomoći.

Ivan Petrjak i Daizen Maeda (©Reuters)Ivan Petrjak i Daizen Maeda (©Reuters)

Relativno su Kelti uspešni na ligaškoj sceni, pošto su u 11 mečeva pobedili deset puta. Trenutno imaju četiri boda prednosti u odnosu na gradskog rivala Rendžers, a pre tri dana su savladali Harts (4:3).

Domaći trener Angelos Postekoglu nema na raspolaganju Mekgregora i Starfelta, a ni Žota možda neće startovati zbog problema sa mišićima.

"Pobeda protiv Šahtjora je neophodna da bi nas održala u životu. Sve u svemu, stvaramo dosta šansi za gol i želimo da nastavimo u tom duhu. Ponekad ne dobijete ono što mislite da zaslužujete, ali uz podršku sjajnih navijača verujem da ćemo konačno uspeti", optimistično je rekao Postekoglu.

Gosti su prvo blesnuli senzacionalnom pobedom u Lajpcigu (4:1) i nisu loše odigrali ni protiv Reala. U Madridu su izgubili sa 2:1, a potom čak i remizirali 1:1 sa Blankosima. Sa pet osvojenih bodova Rudari zaostaju za RB-om jedan bod i velika je verovatnoća da će drugo mesto koje vodi u osminu finala biti odlučeno kada se dva rivala sukobe za nedelju dana u Varšavi.

Hrvatski trener Šahtjora Igor Jovićević sigurno neće koristiti Šveda i Kornijenka, a na terenu se možda neće pojaviti ni Konoplja.

"Svi se nadamo da ćemo napraviti još jedno fudbalsko čudo. Naš tim je malo drugačiji nego na početku sezone i Seltik će biti favorit, ali imamo plan i želimo da ga se držimo. Veoma je težak protivnik pred nama jer pravi napad jedan za drugim i zato moramo da budemo psihički jaki", rekao je Jovićević.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 7 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Utorak

GRUPA E

18.45: (5,00) Salcburg (3,70) Čelsi (1,80)

21.00: (5,00) Dinamo Zagreb (3,60) Milan (1,82)

GRUPA F

21.00: (1,90) Seltik (3,70) Šahtjor (4,30)

21.00: (2,60) RB Lajpcig (3,60) Real Madrid (2,70)

GRUPA G

18.45: (1,58) Sevilja (4,10) Kopenhagen (6,75)

21.00: (5,60) Dortmund (4,10) Mančester Siti (1,65)

GRUPA H

21.00: (1,12) PSŽ (12,0) Makabi Haifa (20,0)

21.00: (2,15) Benfika (3,45) Juventus (3,50)

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,23) Napoli (6,50) Rendžers (12,0)

21.00: (3,60) Ajaks (3,90) Liverpul (2,00)

GRUPA B

18.45: (3,45) Klub Briž (3,40) Porto (2,25)

21.00: (1,80) Atletiko Madrid (3,70) Leverkuzen (5,00)

GRUPA C

18.45: (1,13) Inter (8,50) Plzenj (19,0)

21.00: (2,35) Barselona (3,60) Bajern (3,10)

GRUPA D

21.00: (1,50) Totenhem (4,50) Sporting (12,0)

21.00: (2,40) Ajntraht (3,30) Marselj (3,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaRB LajpcigReal MadridSeltikŠahtjor Donjeck

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara