Erling Haland u zagrljaju sa Džudom Belingemom (©AFP)
Erling Haland u zagrljaju sa Džudom Belingemom (©AFP)

Haland se vraća na Vestfalen bez darova, Belingem i društvo spremaju vatromet

Vreme čitanja: 5min | uto. 25.10.22. | 12:44

Grupa G: Jedan od derbija 5. kola grupne faze Lige šampiona igra se u Dortmundu gde stiže Mančester Siti

Vestfalen se sprema za povratak doskorašnjeg miljenika Erlinga Halanda, ali ne treba da očekuje darove. Norvežanin nije imao milosti u prvom odmeravanju snaga sa bivšim saigračima i bio je čovek odluke na Etihadu sredinom septembra, pa večeras sa Mančester Sitijem u Dortmund stiže kao siguran putnik u nokaut fazu Lige šampiona. Još se ne zna sa koje će pozicije Građani u drugu fazu, i upravo će poslednja dva kola Grupe G to da determinišu.

Nemački tim ima razloga da se oduži Sitiju, jer je Mančester nedavno preokrenuo rezultat na svom stadionu i stigao do pobede 2:1, ispod koje se, naravno, potpisao nemilosrdni norveški strelac. Erling Haland, jedan od vodećih golgetera dosadašnjeg dela Lige šampiona, i generalno, najboljih evropskih liga, utakmicu prethodnog kola presedeo je na klupi i to je verovatno jedan od razloga zbog kojih je gostovanje Mančester Sitija u Kopenhagenu okončano bez pogodaka.

Izabrane vesti

S obzirom na to da su Građani već obezbedili prolazak dalje, ne bi bilo iznenađenje da kormilar Pep Gvardiola odluči da odmori Halanda i na terenu koji mu je tako dobro poznat, s obzirom na dve i po sezone koje je proveo u žuto-crnom dresu Borusije Dortmund.

21.00: (5,60) Dortmund (4,10) Mančester Siti (1,65)

Sve se vrti oko bivšeg napadača Salcburga i Dortmunda. Haland redovno postiže golove u dresu Građana, a posle 11 kola Premijer lige već ih ima 17 uz svoje ime. Za vikend je sa dva pogotka srušio uporni Brajton.

"On je dobar momak i odličan fudbaler. Bio je veoma emotivan oproštaj kada je odlazio. Brutalno je brz, ali moramo da ga zaustavimo. Bio je jedinstven i na treningu, uvek je izazov nadmetati se sa njim", rekao je golman Borusije Gregor Kobel.

Dortmund je, takođe, na ivici promocije, pošto je osvojio sedam poena, i ima pet više od Sevilje i Kopenhagena. Milioneri su kod kuće pobedili Dance i osvojili četiri boda u dva susreta sa španskim rivalom. U Bundesligi, momci Edina Terzića se dosta muče, iako su za vikend demolirali Štutgart sa 5:0. Nalaze se na petom mestu na tabeli sa četiri boda manje od lidera Union Berlina.

Mančester Siti je jedan od najboljih timova na svetu i biće potrebno mnogo truda da se pobedi.

"Ostaje nam još da popravimo ono što smo uradili u prvom susretu, a ovoga puta moramo da igramo do poslednjeg minuta. Siti će igrati kao protiv bilo koje ekipe i sveta", upozorio je trener Edin Terzić.

Fil Foden i Kevin de Brujne (©Reuters)Fil Foden i Kevin de Brujne (©Reuters)

S druge strane, engleski tim želi da obezbedi prvo mesto u grupi na Vestfalenu i da se pripremi za vikend duel protiv Lestera.

"Znam da Borusija igra vrhunski fudbal u tim TOP utakmicama protiv Bajerna. Imamo mnogo poštovanja prema njoj. Prošli put smo bili tako traljavi u prvom poluvremenu, ali je drugo poluvreme bilo mnogo bolje. Moramo da igramo najbolje ukoliko želimo da pobedimo", pohvalio je protivnika Pep Gvardiola, koji ima iskustva sa nemačkim fudbalom iz vremena u Bajernu.

"Fantastičan je stadion, svi to znaju. Postoji specifična atmosfera, tamo se igra atraktivan fudbal. Kada sam bio ovde ranije, igrao sam protiv Klopa i Tuhela i uvek su bile teške utakmice. Odlična atmosfera, volimo svi da se vraćamo ovde", dodao je španski trener.

Milioneri u svojim redovima imaju aduta za nadu u uspeh protiv Sitija, koji bi ih poslao u osminu finala. Engleski napadač Džud Belingem, koji je 29. juna napunio tek 19 godina, postigao je samo gol manje od Halanda. Na konstataciju novinara da bi trijumfom protiv njegovih zemljaka Dortmund obezbedio narednu fazu, momak koji je na Ostrvu nastupao za Birmingem kratko je prokomentarisao da bi to bilo "jednostavno sjajno".

Sitiju je, dakle, za prvo mesto na tabeli dovoljan i remi, koji bi u zavisnosti od rezultata meča Sevilja - Kopenhagen, koji takođe igra danas, odgovarao i domaćima. Ipak, teško je zamisliti Mančester Siti i Dortmund da kalkulišu. Borusija je od poslednjih 14 mečeva Lige šampiona koje je odigrala na svom terenu izgubila samo dva, uz osam pobeda, a u prethodnih 20 duela u ovom takmičenju samo jednom nije postigla gol. Kako je sa druge strane rival koji ih obično postiže bar dva, nema dileme da se očekuje "vatromet".

Borusiji će nedostajati suspendovani Okan, a Bajno-Gitens, Menije i Daud takođe neće biti na raspolaganju. Neizvesni su startovi Gereira, Šloterbeka, Rojsa, Humelsa i Malena. Ni Mančester Siti neće biti kompletan, a Gvardioli nedostaju Gomez, Voker i Filips.

Povratak Halanda je događaj broj jedan, ali Erling nije jedini Građanin koji je ranije nosio žuto-crni dres. Manuel Akanđi i Ilkaj Gundogan su takođe sa velikim uspehom branili boje Dortmunda.

18.45: (1,58) Sevilja (4,10) Kopenhagen (6,75)

Sevilja i Kopenhagen još imaju tračak nade da bi mogli do osmine finala Lige šampiona, ali će to praktično da bude ključni meč u borbi za treće mesto. Obe ekipe su do sada sakupile samo po dva boda, dok im je drugoplasirani Dortmund udaljen pet bodova. Čak iako pobede, jednostavno moraju da se nadaju kiksevima nemačkog tima.

Uz to, Svilja je u još težoj poziciji od Kopenhagena, jer u ovom trenutku ima lošiju međusobnu statistiku sa Borusijom. I dok gostima nimalo ne bi smetalo da Dortmund remizira u meču sa Mančester Sitijem, jer će na samom kraju na svom terenu dočekati Milionere, odnosno još mogu da ih prestignu na osnovu boljeg skora, za Seviljiste svaki bod BVB-a bi značio definitivan kraj šansi za proboj među 16 najboljih.

U svakom slučaju, osnovni uslov za plej-of Lige šampiona je pobediti u predstojećem meču. Gosti još čekaju na pogodak, jer su dva boda osvojili zahvaljujući remijima bez golova sa Mančester Sitijem i Seviljom. Ipak, čak i takvi rezultati mogu da mu pomognu da barem izbori plasman u narednu fazu Lige Evrope.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 7 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Utorak

GRUPA E

18.45: (5,00) Salcburg (3,70) Čelsi (1,80)

21.00: (5,00) Dinamo Zagreb (3,60) Milan (1,82)

GRUPA F

21.00: (1,90) Seltik (3,70) Šahtjor (4,30)

21.00: (2,60) RB Lajpcig (3,60) Real Madrid (2,70)

GRUPA G

18.45: (1,58) Sevilja (4,10) Kopenhagen (6,75)

21.00: (5,60) Dortmund (4,10) Mančester Siti (1,65)

GRUPA H

21.00: (1,12) PSŽ (12,0) Makabi Haifa (20,0)

21.00: (2,15) Benfika (3,45) Juventus (3,50)

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,23) Napoli (6,50) Rendžers (12,0)

21.00: (3,60) Ajaks (3,90) Liverpul (2,00)

GRUPA B

18.45: (3,45) Klub Briž (3,40) Porto (2,25)

21.00: (1,80) Atletiko Madrid (3,70) Leverkuzen (5,00)

GRUPA C

18.45: (1,13) Inter (8,50) Plzenj (19,0)

21.00: (2,35) Barselona (3,60) Bajern (3,10)

GRUPA D

21.00: (1,50) Totenhem (4,50) Sporting (12,0)

21.00: (2,40) Ajntraht (3,30) Marselj (3,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBorusija DortmundMančester SitiKopenhagenSevilja

Obaveštavaj me

Dortmund
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara