Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Zagrepčani ne daju da se Liga šampiona igra i u Arktičkom pojasu

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.08.22. | 13:35

Aktuelni prvak Norveške Bode/Glimt dočekuje Dinamo u utorak od 21.00 u prvom meču 4. kola kvalifikacija za elitno takmičenje

Kako god da se završi dvomeč između Bode/Glimta i Dinama iz Zagreba, Norvežani su već napravili najveći klupski uspeh. Čak i u slučaju eliminacije tim sa krajnjeg severa Starog kontinenta će igrati grupnu fazu Lige Evrope, prvi put u istoriji. Međutim, kada se već ukazala prilika, izabranici Kjetila Knutsena žele da uđu u elitu, zato im je važno da na svom terenu ovog utorka od 21 čas steknu kapital pred revanš na Maksimiru sledeće nedelje.

Ukoliko Bode/Glimt bude napravio iznenađenje, postaće prvi tim iz Arktičkog pojasa koji se plasirao u Ligu šampiona. Srećom po njegove rivale, u kom god takmičenju igrali, grupna faza se završava ranije nego inače zbog Mundijala u Kataru, jer vremenski uslovi u Bodeu izuzetno su neprijatni zimi, pogotovo u novembru i decembru.

Izabrane vesti

Pitajte uostalom fudbalere Rome kako su se proveli na severu Norveške, u meču grupne faze Lige konferencije. Bode/Glimt ih je tada zaledio sa 6:1. Bio je to prvi put da se Žuta horda našla u grupnoj fazi nekog takmičenja UEFA, zajedno sa Vučicom je prošla dalje, da bi potom Rimljani trijumfovali u novom susretu u četvrtfinalu i naposletku osvojili trofej.

Dinamo Zagreb će večeras da sačeka relativo prijatna temperatura, u vreme odigravanja meča biće nešto više od 20 stepeni. Zanimljivo, za lokalne uslove to je izuzetno toplo, čak su meteorolozi izdali narandžasto upozorenje zbog visoke temperature. Tokom dana je maksimum bio 28 stepeni.

21.00: (2,35) Bode/Glimt (3,50) Dinamo Zagreb (3,15)

Ništa to ne znači preterano Hrvatima, neće njima biti uopšte lako večeras. Jer, em imaju lošu tradiciju kada igraju u Norveškoj, em je Bode/Glimt dokazano neprijatan domaćin.

Gotovo neverovatno zvuči podatak da je Žuta horda trijumfovala na svakom od poslednjih 12 evropskih mečeva koje je odigrala na svom terenu! Ove sezone je tu pobedila Žalgiris (5:0), Lifild (8:0) i Ki Klaksvik (3:0), a prošle dva puta Romu (2:1 i 6:1), AZ Almar (2:1), Seltik (2:0), CSKA Sofiju (2:0), Zorju (3:1), ponovo Žalgiris (1:0), Prištinu (2:0) i Valur (3:0)! Poslednji strani tim koji je slavio na severu Norveške bila je Legija (3:2) u prošlogodišnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Bode/Glimt nema nijedan poraz ni u prvenstvu tokom 2022. godine, samo je u tri navrata odigrao nerešeno, tokom najveće krize koju je imao ove sezone. Doći ćemo i do toga.

Pre toga, dužni smo vam podatak u vezi Dinamovih gostovanja u Norveškoj. Ovo će peti put da bude da igraju u toj zemlji zvaničan meč, a nijednom nisu trijumfovali. Loša tradicija je nastala 2007. godine, kada je u grupnoj fazi tadašnjeg Kupa UEFA Bran slavio sa 2:1. Zatim su 2015. Modri gostovali Moldeu i odigrali 3:3, 2017. su remizirali i protiv Odd Grenlanda (0:0), a 2019. u Trondhajmu sa Rozenborgom (1:1). Izuzev susreta sa Branom sve je bilo u sklopu dvomeča u evropskim kvalifikacijama, a posle svakog od tih susreta Dinamo je ipak prolazio dalje, zahvaljujući rezultatu na Maksimiru.

Najsvežiji primer je taj sa Rozenborgom, u Zagrebu je bilo 2:0 za domaćina u ovoj istoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojoj se sada sastaje sa Bode/Glimtom. Prošao je Dinamo tada u grupnu fazu, tamo izvukao Mančester Siti, Šahtjor i Atalantu i na kraju bio poslednji na tabeli, iako je sakupio pet poena.

Dinamo je odlična ekipa, koja godinama ima rezultate u Evropi. Međutim, mi ćemo da gledamo samo sebe, nećemo odustati od svoje igre, a istovremeno nećemo da budemo naivni. Imamo na umu Dinamove kvalitete“, kazao je Kjetil Knutsen, šef stručnog štaba Norvežana i tvorac svih njihovih evropskih uspeha.

Kjetil Knutsen (©Reuters)Kjetil Knutsen (©Reuters)

Knutsen je u klubu već četiri godine i osvojio je sa Munjama dve titule. Posle 18 kola nije na dobrom putu da je odbrani ili se barem tako čini na prvi pogled na tabelu. Jer, Molde ima pet bodova prednosti, a zagazili smo već u drugu polusezonu. Za ovaj položaj Žutoj armiji je kriva pomenuta loša forma tokom maja, kada su im bodove otkidali Molde (dva puta), Lilestrem, Tromse, Stromsgodset.

U poslednjih šest kola je međutim Bode/Glimt pobeđivao, a sudeći po rezultatima, ekipa je svesno tempirala formu za kvalifikacije. Pogledajte samo pobede koje su zabeležene od 23. jula do sada: 5:0 protiv Jerva, 8:0 sa Linfildom, 5:0 protiv Žalgirisa, 7:0 sa Odd Grenlandom, a za vikend je Bode/Glimt trijumfovao na gostovanju Sarpsborgu sa 4:1. Ako to nije dovoljno upozorenje Dinamu…

Mada, nisu ni Zagrepčani za bacanje. Od početka leta ne znaju nijednom za poraz, a odigrali su 10 takmičarskih mečeva do sada. Otvorili su sezonu osvajanjem trofeja, pobedom nad Hajdukom iz Splita u Superkupu Hrvatske, a zatim su u domaćem šampionatu osvojili 13 od mogućih 15 poena. Samo je Varaždin odoleo, izvukao je kod kuće 1:1. U Evropi je Dinamo bez većih problema eliminisao makedonski Škupi i Ludogorec, čime je zakazao megdan sa Norvežanima. Da samopouzdanje bude na najvišem nivou pred put na sever izabranici Anta Čačića su se izborili za vikend, savladavši večitog rivala Hajduk iz Splita sa ogromnih 4:1. Pritom, gubili su na poluvremenu sa 1:0.

U Bodeu Čačić neće moći da računa na dvojicu povređenih igrača, Kevina Teofilea i Josipa Šutala, kao ni na Danijela Štefulja koji nije registrovan. Ukoliko večeras zaigra, a nema razloga da se to ne desi, Arijan Ademi će upisati 350 nastup na zvaničnim mečevima u dresu Dinama. Biće mu to 97. utakmica u Evropi, što je fenomenalno kada znamo da ga je UEFA svojevremeno suspendovala na dve godine zbog dopinga.

Igramo kao gosti protiv ekipe koja je vredna respekta i koja će napraviti pozitivan rezultat. Međutim, i mi želimo da napravimo siguran korak prema Ligi šampiona. Optimista sam, jer je ekipa pokazala u poslednje dve utakmice da se veliki broj igrača približava vrhuncu forme. Zato, očekujem dobar rezultat. Domaćin mžda jeste u prednosti. Ne želimo da dajemo nikakve alibije zbog podloge, dovoljno smo tehnički kvalitetni da budemo dobri i na veštačkoj travi“, kazao je Čačić.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

21.00: (2,35) Bode/Glimt (3,50) Dinamo Zagreb (3,15)

21.00: (2,25) Kopenhagen (3,30) Trabzon (3,60)

21.00: (2,70) Glazgov Rendžers (3,35) PSV Ajndhoven (2,80)

Sreda

21.00: (2,30) Karabag Agdam (3,20) Viktorija Plzen (3,60)

21.00: (5,40) Dinamo Kijev (3,70) Benfika (1,75)

21.00: (2,65) Makabi Haifa (3,20) Crvena zvezda (2,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaDinamo ZagrebBode Glimt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara