©Star Sport
©Star Sport

Zašto Dioni ili zašto Rišairo? Stanković sprema zamenu za Pavkova

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.09.21. | 12:28

Traži se saradnik El Fardu Bena u navali srpskog šampiona

Izostanak Milana Pavkova iz meča sa Bragom (izvesno i sa Partizanom) primorao je šefa struke Dejana Stankovića da napravi drugačiju organizaciju napada za otvaranje sezone u grupnoj fazi Lige Evrope.

Osnovni problem u ovoim trenutku jeste to što srpski šampion nema drugog raspucanog ili bolje reći razigranog špica u svojim redovima, pa je moralo da se ide po principu analize koji bi od preostalih raspoloživih napadača mogao više da naudi odbrani Brage. Praktično, u ponudi su preostala trojica igrača, a to su Lois Dioni, Rišairo Živković i Marko Lazetić.

Izabrane vesti

Ne bi trebalo očekivati da se odrekne Stanković sistema koji mu je od dvomeča sa Klužom na ovamo doneo konkretne rezultate i napredak u igri. Zvezda je počela da igra neku vrstu formacije 4-4-2 u rombu, što često liči i na 4-1-3-2, odnosno da se Mohamed el Fardu Ben sa krila preselio na poziciju takozvanog drugog napadača. Sistem je prijao i Aleksandru Kataiju, koji ima svu slobodu da bira način na koji će mučiti protivničke defanzivce, a to najčešće radi u saradnji sa nešto povučenijim Mirkom Ivanićem.

Milan Pavkov je kao taj klasičniji špic bio prava meta za lopte i neko ko omogućava Zvezdi da se onda kada ne može kroz pas igru da se prođe do protivničkog gola, pređe na centaršuteve i ubacivanje lopte na vrh peterca. Što je i te kako ume da stvori komplikacije protivničkim štoperima.

Zamena napadača možda neće uticati na promenu sistema, ali će značajno izmeniti Zvezdin stil igre, s obzirom da su i Dioni i Rišairo Živković drugačiji profili igrača. Sa druge strane, mladi Marko Lazetić poseduje ogroman potencijal, u pitanju je neko u čiju se budućnost veruje na Marakani, ali se čini da je previše rizično u ovom trenutku pustiti ga da izgori u ogromnim željama, kako svojim, tako i navijača sa tribina.

Lois Dioni u ovom trenutku deluje kao realnija opcija, samo iz razloga što je duže sa ekipom nego Rišairo Živković. Francuz je tokom reprezentativne pauze nadomestio nedostatke u fizičkoj kondiciji, ali mu je sada ostao problem psihološke prirode. Izgubio je mesto u timu posle Šerifa, poslednji gol je dao upravo u prvom meču sa Moldavcima, sada već davnog 3. avgusta, a nedostatak efikasnosti dodatno je produbljen prošlog vikenda protiv Proletera. Dioni je promašio dve stopostotne šanse, a onda ostao u svlačionici na poluvremenu.

Da je Rišairo Živković u pravom ritmu i takmičarskoj formi, nikakva vrsta ovakve dileme ne bi ni bila prisutna. Ipak, jasno je da je nekadašnjem igraču Ajaksa neophodan određeni broj utakmica u nogama kako bi počela do izražaja da dolazi njegova brzina i sav napadački potencijal. Protiv Proletera je ušao dobro u drugo poluvreme, namestio šansu upravo Milanu Pavkovu, ali je potom malo pao na fizičkom planu. Pored toga je osetio i bol u nozi, što mu je dodatno otežao debi u crveno-belom dresu. Verujemo da će ga Stanković koristiti protiv Brage, ali ako ne od starta, onda sigurno tokom drugog poluvremena.

ČETVRTAK, 18.45: (2.35) CRVENA ZVEZDA (3.35) BRAGA (3.30)

Pozicija klasičnog špica ni najmanje nije strana El Fardu Benu, ali bi taj potez značio da se Stanković odlučio za značajne promene u sastavu, možda čak i za promenu formacije, što bi predstavljalo preveliki broj izmena u timu i preveliki rizik pred ovako važan meč. U opciji sa Benom u špicu, na desno krilo bi mogao Filipo Falko, što bi moglo da doprinese stabilnosti na lopti, ali Italijan ima značajne defanzivne nedostatke, što takođe igra važnu ulogu u ovakvim slučajevima. Ukoliko ipak ne bude bilo nikakvih radikalnih promena, onda se u ovom trenutku samo traži Benov saradnik u napadu, a deluje da je najbliži tome Lois Dioni.

Francuzu po profilu najviše odgovara da igra u špicu sa još jednim igračem i dejstvuje iz drugog plana, pa bi možda konačno mogao da probije barijeru i na delu dokaže zbog čega je Sent Etjen na leto 2017. godine za njega izdvojio obeštećenje od 10.000.000 evra. Ukoliko uspe da iskoristi šansu, ovo će biti njegov prelomni meč u dresu Crvene zvezde. Ako ponovo ne krene kako treba, eto Rišaira već u drugom poluvremenu na terenu.


tagovi

Rišairo ŽivkovićLois Dioni

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara