Dijalo, Pedro, Soboslaj, Stevanović, Aronson, Mele (Foto: Shutterstock, MN Press, Reuters, AFP)
Dijalo, Pedro, Soboslaj, Stevanović, Aronson, Mele (Foto: Shutterstock, MN Press, Reuters, AFP)

Završeni transferi pre otvaranja pijace: Stevanović među pet najskupljih, Red Bulov domino efekat, Junajtedova kocka...

Vreme čitanja: 8min | sub. 02.01.21. | 08:52

U iščekivanju pravih "bombi", evo poslova koji su već odrađeni

Zimski prelazni rok zvanično počinje danas! Doduše, u malom broju zemalja – Nemačka, Francuska, Grčka, Engleska i Škotska – ali to ne znači da se neprestane priče o potencijalnim transferima neće dodatno intenzivirati. Januarska fudbalska pijaca klubovima nudi priliku da zategnu linije, odnosno popune rupe u timovima pred nastavak borbe za titulu, opstanak ili pak bilo koji drugi cilj.

Bilo kako bilo, iako ga fudbalski fanatici željno iščekuju, zimski prelazni rok sa sobom često ne donosi "bombe" kakve garantuje letnja pijaca. Barem ne u istom broju. Ali, daleko od toga da ih nije bilo: Pjer-Emerik Obamejan, Virdžil Van Dajk i Bruno Fernandeš neki od fudbalera koji su prethodnih godina usred sezone menjali klubove. Ipak, zbog korona krize koja još potresa najvažniju sporednu stvar na svetu, ovakve primere, prvenstveno iz finansijskog ugla, teško je zamisliti u narednih mesec dana.

Izabrane vesti

Biće naravno i fudbalera, kako onih čiji je ugovor pred istekom, tako i onih nezadovoljnih (o njima u sutrašnjem tekstu), koji su bačeni na transfer listu, koji bi mogli da odu “ispod cene“. I dok čekamo rasplete u njihovim karijerama, pojedini klubovi su u danima iza nas već sklopili dosta zanimljivih poslova.

Ovo se pre svega odnosi na klubove u vlasništvu Red Bula za koje ovakav vid poslovanja postaje uobičajen. Pred kraj 2019. Salcburg je dogovorio prodaje Erlinga Halanda Dortmundu i Takumija Minamina Liverpulu, a dve nedelje pred otvaranje ovogodišnjeg zimskog prelaznog roka austrijski klub je ostao bez još jednog najboljeg pojedinca – Dominika Soboslaja, poslavši ga u "bratski" Lajpcig.

Soboslaj i Haland iz perioda u Salcburgu (Foto: AFP)Soboslaj i Haland iz perioda u Salcburgu (Foto: AFP)

Naravno, ne "za klikere", nemački klub je za usluge 20-godišnjaka platio okruglo 20.000.000 evra, te ga je načinio najskupljim igračem u istoriji mađarskog fudbala, a sa samim igračem potpisao ugovor na četiri i po godine. Kako je bivši sportski direktor i trener Lajpciga i Salcburga Ralf Rangnik letos bio blizu preuzimanja Milanove klupe, Soboslaj je praktično bio viđen kao pojačanje Rosonera. Međutim, u upravi italijanskog kluba su odlučili da ukažu poverenje Stefanu Pioliju, pa je stopiranjem Rangnikovog prelaska propao i transfer Mađara.

Na kraju je Soboslaj završio u Lajpcigu, što je donekle bilo očekivano. Austrijsku Bundesligu je prevazišao, a nemački fudbal, posebno onaj koji neguje Julijan Nagelsman, trebalo bi odlično da legne njegovim sposobnostima i posluži kao odskočna daska za prelazak u neki od najvećih svetskih klubova. Ko zna, možda u Real Madrid, koji se i u jesenjem delu sezone pominjao kao jedan od zainteresovanih kupaca.

Rupu nastalu Soboslajevim odlaskom popuniće ili će makar pokušati da to učini – Brenden Aronson. Američki vezista je stigao u redove austrijskog šampiona iz Filadelfija Uniona za 5.100.000 evra – bonusi oko 2.500.000 – što ga prema pisanju Sports Illustrated-a čini najskupljim izlaznim transferom fudbalera poniklog u MLS ligi.

U dve godine, koliko je bio član prvog tima Filadelfija Uniona, Aronson je odigrao 57 utakmica i upisao sedam golova i šest asistencija. Pride je u februaru 2020. godine debitovao za američku reprezentaciju. Malo se na evropskom tlu zna o ovom 20-godišnjem vezisti, ali ne treba sumnjati da je njegov sunarodnik, Džesi Marš, inače aktuelni trener Slacburga, upoznat sa Aronsonovim kvalitetima. Baš kao i u Soboslajevom slučaju, reklo bi se da je Amerikanac izabrao pravu sredinu za razvoj, posebno što dolazi sa drugog kontinenta i pitanje je kako bi se snašao u nekom iole jačem prvenstvu. Aronson je sa Salcburgom potpisao ugovor na četiri i po godine.

Iako je Soboslajev transfer najzvučniji, nije i najskuplji. Taj epitet poneo je Amad Traore (ili Dijalo, kako pišu engleski mediji) prelaskom iz Atalante u Mančester Junajted. Uprava engleskog tima je zapravo posao završila još letos, ali kako nije mogla da mu obezbedi radnu dozvolu, transfer 18-godišnjeg veziste sveden je među januarske akvizicije.

Talenat nije sporan, demonstrirao ga je fudbaler iz Obale Slonovače u onih petnaestak minuta protiv Udinezea prošle sezone - postigao gol - ali je upitna cena koju su Crveni đavoli izdvojili za nešto više od sat vremena fudbala, koliko je upisao za prvi tim kluba iz Bergama.

Amad Traore na meču Lige šampiona sa Midtjilandom (Foto: AFP)Amad Traore na meču Lige šampiona sa Midtjilandom (Foto: AFP)

Prema dostupnim informacijama na Transfermarktu Atalanti je pripao 21.000.000 evra, ali je zbog menadžerski provizija Junajted ostao lakši za ukupno oko 30.000.000 evra. A mogao bi da isprazni kasu za još 15.000.000 ukoliko Traore ostvari zacrtane bonuse.

I drugi mančesterski klub, Siti, mislio je na budućnost. Građani su, postaje to polako običaj, još jednom pazarili u Srbiji. Prvo u Crvenoj zvezdi 2017. (Luka i Ivan Ilić), potom početkom 2020. u Čukaričkom (Slobodan Tedić) i krajem oktobra iste godine – kako je Mozzart Sport ekskluzivno najavio – u Partizanu, odakle je osigurao potpis Filipa Stevanovića.

Transfer mladog krilnog fudbalera crno-belih u iznosu od 6.500.000 evra peti je najskuplji u dosadašnjem delu prelaznog roka. Beogradskom klubu bi moglo da pripadne dodatnih 2.000.000 na ime bonusa, ali su oni teško ostvarivi. Jer moraće Filip prvo da postane redovan član Gvardiolinog tima, postiže i namešta golove, osvaja trofeje. Ipak, kako je potpisao petogodišnji ugovor (godišnja primanja 450.000 evra) sa engleskim klubom, imaće dovoljno vremena da se dokaže španskom stručnjaku. U početku na pozajmicama, najpre u Partizanu do kraja sezone, potom vrlo verovatno u Holandiji, gde Siti ima običaj da šalje igrače (primer Tedić i Luka Ilić), a dalje, ko zna...

Uz Stevanovića, Soboslaja i Dijaloa, društvo petorice najskupljih upotpunjuju Pedro i Joakim Mele. Pedro je bio Fiorentine, koji je prethodnih godinu dana proveo na plaćenoj pozajmici od milion evra u Flamengu. Brazilski klub je imao opciju da po završetku pozajmice otkupi 23-godišnjeg napadača, što je i učinio za 13.000.000 evra. Viola je na kraju odlično prošla. Krajem letnjeg prelaznog roka 2019. godine Pedro je stigao iz Fluminensea za dva miliona manje – i tada ga želeo Flamengo – ali su povrede i konkurencija u liku Dušana Vlahovića i Kutronea učinili da Brazilac bude precrtan. Pedro je zaobilaznim putem stigao među Rubronegre i preporodio se. Na 23 utakmice u brazilskoj Seriji A postigao je 12 i namestio dva gola. Preporodio ga je Flamengo baš kao što je to učinio sa Gabrijelom Barbosom godinu dana ranije.

Mele u duelu sa Mertensom (Foto: AFP)Mele u duelu sa Mertensom (Foto: AFP)

I dok je Pedro, barem za sada, završio sa fudbalom na Čizmi, Joakim Mele tek treba da se predstavi italijanskoj fudbalskoj javnosti. Atalanta je za usluge danskog “ving“ beka platila Genku 11.000.000 evra. Zanimljivo, Dea je identičnu poziciju pre tri i po godine pojačala na istoj adresi, u Genku, kada je kupila kada je za 6.500.000 kupila Timotija Kastanja. Belgijanac se ispostavio kao pun pogodak, uostalom kao i svaki Atalantin bočni igrač, da bi proteklog leta višestruko zaradila na njemu, prodavši ga Lesteru za 24.000.000. Mele obećava, iako nastupa na bekovskoj poziciji, vrlo je ofanzivan, ističe se prodorima i ubacivanjima iz drugog plana, što predstavlja upravo tip fudbalera kakav je potreban Đan Pjeru Gasperiniju. U Genku je na 124 utakmice u svim takmičenjima upisao šest golova i 22 asistencije. Tek su mu 23 godine, miriše na još jedan dobar posao Atalante...

U Seriji A, samo ne na Čizmi, već na Sardiniji, završen je još jedan veliki transfer. Radža Najngolan će po treći put nastupati za Kaljari, ovoga puta kao pozajmljen igrač Intera do kraja sezone. I prošle sezone formula je bila ista, samo što je tada Belgijanac odigrao čitavu sezonu za tim sa Sardinije. Ovog leta je verovao da može da se nametne Antoniju Konteu, ali nije uspeo. U Seriji A je odigrao tek četiri utakmice na kojima je sakupio svega 42 minuta, zbog čega je odlučio da se vrati u tim u kojem je prošle sezone postigao šest golova i namestio još toliko i u kojem je uostalom skrenuo pažnju šire javnosti na sebe.

Na mesto uspeha ove zime se vratio i Sead Kolašinac. Bosanskohercegovački defanzivac je od dolaska Mikela Artete u potpunosti izgubio mesto startera od Kirena Tirnija i Bukaja Sake, ove sezone je odigrao tek jedan meč u Premijer ligi i rastanak je bio očekivan. Za sada samo privremeno, jer je Kolašinac u Šalke, tim iz kojeg je kao slobodan igrač prešao na Emirate, stigao na šestomesečnu pozajmicu vrednu 2.200.000 evra. Za to vreme nemački klub će plaćati i polovinu Seadove plate, a levi bek će, vrlo verovatno kao kapiten, pokušati da pomogne timu da sačuva prvoligaški status.

Kolašinac u prvom mandatu u Šalkeu (Foto: AFP)Kolašinac u prvom mandatu u Šalkeu (Foto: AFP)

Još jedan zvučan transfer, mada ne i finansijski moćan, predstavlja prelazak Etjena Kapua u Viljareal. Žuta podmornica je na kupovinu iskusnog francuskog veziste Votfordu platila skromnih 2.000.000 evra i vezala 32-godišnjaka za Madrigal na dve i po godine. Kapu je letos bio ogromna želja trenera Valensije, Havija Grasije, sa kojim je sarađivao upravo u Votfordu, ali uprava Slepih miševa nije želela da izdvoji ni ovu “smešnu“ cifru...

Duplo skuplji od Kapua bio je Bas Dost. Klub Briž je doveo visokog holandskog napadača iz Ajntrahta za 4.000.000 evra kao direktnu zamenu za Mihaela Krmečnika, koji je pre godinu dana stigao za dva miliona više, ali je razočarao u Brižu razočarao, pa će u ovom prelaznom roku morati da pronađe novu sredinu ukoliko želi veću minutažu. Od nešto zanimljivijih transfera treba izdvojiti i prelazak Filipa Sinkernagela u Votford. Danskom vezisti je nedavno istekao ugovor sa Bode Glimtom, navodno su se za njega interesovali pojedini španski i italijansku klubovi, Fenerbahče, Anderleht i Crvena zvezda, ali je 26-godišnji fudbaler umesto potencijalnog igranja u nekon od evropskih takmičenja odabrao drugu ligu Engleske. Potpuno nezapaženo prošao je transfer Frederika Alvesa u Vest Hem. Mladi danski štoper stigao je u londonski tim iz Silkeborga za 1.600.000 evra i potpisao ugovor na tri i po godine.

Iskusni napadač Lukas Prato preselio se iz River Plejta u Fejenord na pozajmicu do kraja sezone uz mogućnost otkupa. Zanimljivo, Pratov prelazak iz Sao Paula u tim iz Buenos Ajresa za 11.500.000 evra pre dve godine prestavlja najskuplji transfer u istoriji argentinske lige. Pored Prata u Holandiju su se vratila još dvojica fudbalera. Sim de Jong je kao slobodan igrač, nakon što mu je istekao ugovor sa Sinsinatijem, potpisao za Herenven, dok je Daril Janmat, takođe bez obeštećenja stigao u ADO Den Hag. Nekadašnji vezista Intera i Porta Fredi Gvarin je zadužio opremu Miljonariosa, još jedan iskusni Kolumbijac, Antonio Valensija, potpisao je ugovor sa meksičkim Kveretarom, dok je Blerim Džemaili postao novi igrač Ciriha. Sva trojica kao slobodni igrači. Marko Šćepović je bez obeštećenja napustio Buriram i preselio se u Omoniju, a Uroš Ćosić je novi klub pronašao u Grčkoj, gde će nastupati za Larisu.

-  TOP 10 DOSADAŠNJIH ZIMSKIH TRANSFERA -

1. Amad Dijalo (18), Mančester Junajted – 21.000.000 evra

2. Dominik Soboslaj (20), RB Lajpcig – 20.000.000 evra

3. Pedro (23), Flamengo – 14.000.000 evra

4. Joakim Mele (23), Genk – 11.000.000 evra

5. Filip Stevanović (18), Mančester Siti – 6.500.000 evra

6. Brenden Aronson (20), Salcburg – 5.100.000 evra

7. Viktor Davila (23), Leon – 4.500.000 evra

8. Karlos Gonzales (27), Tigres – 4.480.000 evra

9. Bas Dost (31), Klub Briž – 4.000.000 evra

10. Klaudio Baeza (27), Toluka – 4.000.000 evra


tagovi

Etjen KapuRadža NajngolanBas DostSead KolašinacDominik SoboslajJoakim MeleFilip StevanovićAmad TraoreZimski prelazni rok 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara