Domeniko Berardi, Đakomo Raspadori, Đanluka Skamaka (Reuters/AFP)
Domeniko Berardi, Đakomo Raspadori, Đanluka Skamaka (Reuters/AFP)

Zeleno-crna oluja zapalila mreže na Čizmi, BE-RA-SKA je trenutno najvreliji napadački triling Evrope!

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.01.22. | 17:06

Dali su 21 od poslednja 23 ligaška gola svog tima

Mesi - Nejmar – Mbape? Ne. Trenutno najopasniji napadački triling Evrope je BE-RA-SKA i igra u Sasuolu!

Domeniko Berardi, Đakomo Raspadori i Đanluka Skamaka su danas još jednom raspalili ofanzivni arsenal i spržili mrežu protivnika. Sasuolo je u gostima sa 5:1 torpedovao neugodni Empoli, a svih pet golova su dali pomenuti italijanski ofanzivci.

Izabrane vesti

Trojica pomenutih ove sezone dala su ukupno 24 ligaška gola i po tome su na šestom mestu u ligama petice. Prvi su Benzema, Vinisijus i Asensio iz Reala, Salah, Žota i Mane iz Liverpula, Levandovski, Gnabri i Sane iz Bajerna. Svi pomenuti trilinzi su dali do sada po34 gola. Imobile, Milinković Savić i Pedro iz Lacija su dali 28, Šik, Virc i Dijabi iz Leverkuzena 27, a Lautaro, Džeko i Čalhanoglu iz Intera 25 ligaških golova. Primetićete da su u pitanje mnogo moćniji klubovi i jači timovi od Sasuola koji se uglavnom bore za trofeje i napadaju većinu utakmica.

Ali nijedan od pomenutih trilinga nije u takvoj trenutnoj formi kao Sasuolov trozubac. Neverovatno zvuči podatak da su Skamaka, Berardi i Raspadori dali 21 od poslednja 23 ligaška gola Sasuola! Sve to na poslednjih 10 utakmica u kojima su im rivali bili i ozbiljne ekipe poput Milana, Napolija, Fiorentine, Lacija... I što je još bitnije, u tom periodu je ekipa zabeležila samo dva poraza: Od Udinezea i Bolonje. Niko u evropskom fudbalu u poslednja dva meseca nema tako raspucan triling kao Sasuolo. Primera radi, Mesi, Mbape i Nejmar su do sada zajedno dali 16 ligaških golova.

Kada se Sasuolo pre nekoliko godina pojavio u Seriji A, bio je hit zbog napadačkog trilinga BerardiSansoneDefrel. Prethodnih godina je blistao triling BerardiĐuričićKaputo. Ali ovo šta radi aktuelni napadački tercet je nezapamćeno. Sasuolo je danas na njihov pogon prvi put otkako igra u Seriji A dao pet golova na gostujućem terenu.

Berardi je već simbol Sasuola i ovaj klub se ne može zamisliti bez njega. U klubu je od 16. godine, a ovo mu je deveta sezona. Nikada nije igrao ni za jedan drugi klub iako je u jednom trenutku formalno bio član Juventusa. Ali u Torinu ga nisu dobro procenili... Prošao je sa Sasuolom put od Serije B pa do plasmana u Evropu. Godinama je odbijao razne ponude i priliku za transfer u neki veći klub. Najbolji je strelac u istoriji kluba sa 123 gola i drugi po broju odigranih utakmica. A čini se da ove sezone igra bolje nego ikad! U Seriji A je već na pragu dabl-dabl učinka iako je tek polovina sezone. Do sada je dao 10 golova i upisao devet asistencija. Po tom parametru je u ligama petice ispred njega samo Mohamed Salah koji ima 16 golova i devet asistencija. Fali mu još jedna asistencija i nema sumnje da će je uskoro ostvariti. Biće mu to treći put da je u karijeri došao do ligaškog dabl-dabl učinka. Što je ozbiljan poduhvat u ligi kao što je italijanska i timu kakav je Sasuolo.

Đanluka Skamaka je momak koji je ove sezone opravdao sve ono što se godinama pričalo o njemu kao najtalentovanijem italijanskom napadaču čija golgeterska eksplozija se samo čeka. Prošao je mlađe selekcije Lacija i Rome, onda ga je pod svoje uzeo Mino Rajola. Vodio ga je u PSV gde se nije naigrao i vratio se u Italiju 2017. potpisavši za Sasuolo. Prošao je trnovit put po pozajmicama u Kremonenzeu, Zvoleu, Askoliju i Đenovi da bi ove sezone napokon dobio šansu u zeleno-crnom dresu. I opravdao je. Slabo je otvorio sezonu ali je u poslednja dva meseca ušao u formu i rešeta mreže. Klasična je „devetka“ koja kampuje u protivničkom šesnaestercu. Fizički je dominantan, ima sjajan skok, šutira sa obe noge i ispred sebe vidi samo gol.

Đakomo Raspadori je dete kluba, debitovao je u Seriji A sa 19 godina i strpljivo čekao šansu pored Filipa Đuričića. Prošle sezone je nagovestio talenat i zaslužio poziv Roberta Manćinija u reprezentaciju Italije za Evropsko prvenstvo iako do tada nije ni debitovao za Azure. Prefinjena tehnika i raznovrsnost ga čine posebnim. Može da igra po krilu, kao ofanzivni vezista, polušpic, čak i centarfor. Ali, on je zapravo klasični „trekvartista“. Omiljena pozicija svakog ljubitelja fudbala u Italiji. Ono što su je u Romi igrao Toti, u Juventusu Del Pjero, a u Udinezeu Di Natale, Raspadori igra u Sasuolu.

S obzirom kako igraju, ne bi bilo čudno da Sasuolov triling uskoro vidimo od prvog minuta u reprezentaciji Italije. Insinje i Beloti su van forme, Kjeza i Bernardeski su plai u sivilo sa Juventusom i jedini italijanski napadač koji u ovom trenutku može da paria Sasuolovom trilingu je Ćiro Imobile iz Lacija.

Pitanje je i do kada ćemo ih gledati u zeleno-crnom dresu. Berardi već godinama odbija ponude ali možda i on reši da promeni sredinu. Skamaka i Raspadori su odavno u tefterima Juventusa i Intera. Sasuolo za sada odoleva i nije mu neophodno da prodaje. Pogotovo što je već dogovorio prodaju Žeremija Boge u Atalantu, a u poslednje tri godine je zaradio veliki novac na prodajama Lokatelija, Politana, Sensija, Demirala, Dankana, Defrela... Sigurno je da Sasuolo u ovom trenutku može da računa makar na 100.000.000 evra ako odluči da proda triling.

SERIJA A - 21. KOLO

Nedelja

Venecija - Milan 0:3 (0:1)

/Ibrahimović 2, Ernandez 48, 59 pen/

Empoli - Sasuolo 1:5 (0:2)

/Berardi 13 penal, Raspadori 24, 71, Skamaka 37, 90+2/

16.30: (1,40) Napoli (4,90) Sampdorija (9,00)

16.30: (7,25) Udineze (4,50) Atalanta (1,50)

18.30: (2,10) Đenova (3,40) Specija (3,90)

18.30: (3,40) Roma (3,25) Juventus (2,35)

20.45: (1,48) Inter (4,60) Lacio (7,50)

20.45: (1,45) Verona (4,70) Salernitana (8,00)

Ponedeljak

17.00: (2,90) Torino (3,30) Fjorentina (2,60)

Utorak

20.45: Kaljari - Bolonja

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Domeniko BerardiĐanluka SkamakaĐakomo Raspadori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara