Žoze Murinjo (©Reuters)
Žoze Murinjo (©Reuters)

Žoze Murinjo sam protiv svih

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.01.24. | 13:31

Portugalac je tokom praznika poslao poruku igračima i svojim saradnicima. Eksplicitno je definisao na koga misli kada kaže “mi”: on, igrači, staf i navijači. Rukovodioci, odnosno klub, su izostavljeni

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Osmina finala Kupa Italije se nastavlja večeras sa duelima Roma - Kremoneze i Atalanta - Sasuolo. Đalorosi i Boginja imaju velike ambicije u ovogodišnjem izdanju nacionalnog kupa, Roma želi da osvoji svoj deseti Kup Italije, a Gasperini sanja prvi trenerski trofej u karijeri. Ipak, današnji mečevi su u senci veoma napetog nadmudrivanja Žozea Murinja sa vlasnikom Rome Danom Fridkinom oko (ne) produžetka ugovora koji ističe u junu ove godine.

Izabrane vesti

ROMA - KREMONEZE (21.00)

Verovali ili ne, Kremoneze je pobedio Romu na poslednja dva gostovanja na Olimpiku, jednom u Seriji A, jednom u Kupu Italije. Na sreću Đalorosih na klupi tima iz Kremone više ne sedi Davide Balardini, neka vrsta streptomicina za Žozea Murinja. Balardini je uspeo da pobedi Portugalca čak i kada je Žoze bio na čelu Intera koji je osvojio “tripletu”.

Roma nije nikada izgubila od timova iz Serije B u regularnih 90 minuta (16 pobeda i šest remija), međutim u dva slučaja je eliminisana: 1988. godine od Atalante i 2015. godine od Specije na penale.

Utakmica osmine finala Kupa Italije dolazi u veoma kritičnom momentu za Romu i njenog trenera. Familija Fridkin je ostala hladna na “prozivku” Murinja. Generalni menadžer Tijago Pinto je već počeo da traži novi posao pošto mu ugovor ističe u junu.

21.00: (1,38) Roma (4,70) Kremoneze (8,50)

U Rimu kruži priča da Fridkinovi nemaju nameru da produže ugovor Murinju, odnosno da bi samo plasman u Ligu šampiona, bilo preko Serije A ili Lige Evrope, mogao da promeni njihove mišljenje. Murinjo ne želi da bude “zarobljenik” takvog pristupa, želi da planira na duže staze.

Fridkinovi se nalaze, trenutno, u boljoj poziciji. Za Murinja nije zainteresovan nijedan veliki evropski tim a Portugalac, izgleda, još uvek ne želi da napusti glavnu fudbalsku pozornicu za neku, istina bolje plaćenu, ali alternativnu, tipa Saudijska Arabija.

Murinjo je tokom praznika poslao poruku igračima i svojim saradnicima u njegovom stilu: sami protiv svih. Mnogi su zapazili da je Murinjo u svojoj čestitci izostavio, slučajno ili namerno, klub. Eksplicitno je definisao na koga misli kada kaže “mi”: on, igrači, staf i navijači. Rukovodioci, odnosno klub, su izostavljeni.

Portugalski stručnjak je u pravu kada podseća da se znalo još letos da će Endika ići na Kup Afrike, da je Kumbula povređen, baš kao što je i od septembra svima poznato da je povratak Smolinga veliki rebus. Takođe, Mančini već dva meseca igra sa problemom pubalgije.

U klubu nisu delovali preventivno. Roma ima na raspolaganju samo 1.800.000 evra za pojačanja. U tu cifru su uključene i provizije za menadžere. Drugim rečima, Roma može da uzme samo fudbalera koji bi došao bez obeštećenja. Manje verovatna alternativa je da Rimljani prodaju nekog od fudbalera u januaru i odmah reinvestiraju novac.

----------------------

Sve utakmice Kupa Italije možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Problem je što bi sve za deset dana moglo da bude uzaludno i vraški kasno. Naime, ako prođe večeras u osmini finala Kupa Italije, Roma će u sledećih deset dana u dobroj meri usmeriti svoju sezonu: u Seriji A igra sa Atalantom i Milanom a u Kupu Italije sa Lacijom. Klasična situacija: ili pukovnik ili pokojnik.

Murinjovi protivnici kažu da se žali previše i ukazuju na usud Piolija u Milanu koji je ostao bez cele odbrane, ili Sarija u Laciju koji duži deo sezone nije mogao da računa na svoje startere Romanjolija i Kazalea, a svoje probleme u defanzivnoj liniji su imali i drugi, od šampiona Napolija do Juvea i Intera.

Murinjo će večeras proitv Kremonezea odmoriti Mančinija kao i golmana Ruija Pagtrisija, dok ostaje da se vidi da li će Dibala igrati od prvog minuta ili će ući u drugom poluvremenu. Argentinac je ostao, neplanirano, svih 90 minuta na terenu protiv Juventusa i pored toga što se tek oporavio od povrede.

Dodatni motiv za Murinja večeras je želja da bude prvi trener Rome koji će Đalorose dovesti do finala posle 2013. godine i poraza od Lacija i da pokuša da osvoji nacionalni kup posle 16. godina. Nije reč o banalnom cilju budući da bi to bio Romin deseti, jubilarni, Kup Italije.

ROMA 3-5-2: Svilar - Čelik, Kristante, Ljorente - Karsdorp, Bove, Paredes, Pelegrini, El Šaravi - Dibala, Lukaku

KREMONEZE 3-5-2: Jungdal - Antov, Ravaneli, Bjanketi - Sernicola, Kolokolo, Valzania, Abrego, Zanimakia - Koda, Okereke

ATALANTA - SASUOLO (18.00)

Atalanta je “tata-mata” za Sasuolo u Kupu Italije. Dva tima su se tri put srela u najmasovnijem takmičenju i Bergamaski su izašli sva tri puta kao pobednici sa gol razlikom 7-1. Takođe, Boginja je pobedila goste iz Emilije sedam puta uzastopno na svom terenu.

Trener Dee Đan Pjero Gasperini želi da pokuša da osvoji Kupu Italije, pre par godina ga je Sergej Milinković-Savić maestralnom partijom u dresu Lacija sprečio da realizije taj cilj, sada su se kockice ponovo složile. Sa izlaskom Intera iz takmičenja, Atalanta ima mnogo veće šanse da stigne do finala budući da bi u četvrt finalu igrala sa Milanom a u polufinalu sa pobednikom dvoboja Fjorentina - Bolonja.

O ambicijama kluba iz Bergama svedoči i kupovina Hijena. 24-ogodišnji defanzivac je plaćen devet miliona evra Veroni i već večeras će biti na klupi, spreman da debituje u dresu novog kluba.

21.00: (1,38) Roma (4,70) Kremoneze (8,50)

Atalanta je oslabljena odlaskom Lukmana (otišao je na Kup Afrike) dok su van stroja i dalje Toloi i Hatebor, a uskoro bi trebalo, konačno, da vidimo i Turea. Među starterima će večeras biti Skamaka koji je najbolju sezonu, do sada, odigrao sa grbom Sasuola. Mladom italijanskom napadaču su potrebni minuti posle jednomesečne pauze zbog povrede dok će biti intersantno videti koga će izbrati Gasperini između De Ketelara i Murijala za kompletiranje napadačkog tandema.

Sasuolo dolazi bez velikih ambicija u Bergamo. Tim iz Emilije se nalazi u rezultatskoj krizi i mnogo više misle na meč sa Fjorentinom u Seriji A nego na okršaj sa Boginjom u Kupu Italije.

Trener Alesio Dionizi će igrtati, praktično, sa polovinom igrača koji su bili mnogo više rezerve nego starter i u ovoj sezoni. Istovremeno, Sasuolo je desetkovan povredama. Domeniko Berardi je izašao zbog povrede pre kraja meča sa Milanom, ali se nije radilo o ozbiljnijim problemima i biće večeras na klupi zajedno sa Pinamontijem.

Sasuolu nedostaje čak sedam igrača, od našeg Račića preko Defrela, Vinje, Boloka i Obijanga do Alvareza.

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki - Skalvini, Đimšiti, Kolašinac - Holm, De Ron, Ederson, Zortea (Ruđeri) - Kopmejners - Skamaka, Murijel (De Ketelar)

SASUOLO 4-2-3-1: Kranjo - Misori, Tresoldi, Ferari, Pedersen - Torstvet, Enrike - Kastiljeho, Volpato, Lauriente - Mulatijeri

KUP ITALIJE - OSMINA FINALA

Utorak

Milan - Kaljari 4:1 (2:0)

/Jović 29, 42, Traore 50, Leao 90+1 - Aci 88/

Sreda

18.00: (1,48) Atalanta (4,60) Sasuolo (7,50)

21.00: (1,38) Roma (4,70) Kremoneze (8,50)

Četvrtak

21.00: (1,28) Juventus (5,70) Salernitana (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup ItalijeRomaKremonezeŽoze MurinjoAtalantasasuolo

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara